Uređenje doma danas je nezamislivo bez klima uređaja za ugodniji boravak i veći komfor. Već godinama se ne radi o luksuzu, već su klime postale standard prilikom opremanja nekretnine. U ovom članku prikazat ćemo model uređaja za koji su se odlučili vlasnici stana od 45 kvadrata, saznat ćete što su uzeli u obzir prilikom kupnje i koje su ih karakteristike uređaja najviše osvojile.

S obzirom na to da se na tržištu nalazi široka ponuda različitih modela, brendova i s različitim funkcijama, odabir nije jednostavan. Zbog provjerene kvalitete i velikog izbora uređaja investitori su se odlučili za Bosch gdje ih je stručno osoblje savjetovalo što odabrati s obzirom na kvadraturu stana, ciljani budžet, energetsku učinkovitost i druge važne faktore.

Zašto odabrati model Climate 6000i

Za novo uređenje stana vlasnici su odabrali klima uređaj Bosch Climate 6000i s naprednim funkcijama koji su postavili u prostor dnevnog boravka i blagovaone, ali su ga pozicionirali tako da osim boravka hladi i spavaću sobu. Iako se ovaj model može učinkovito koristiti i za grijanje, glavna namjena u ovom stanu je za hlađenje tijekom toplih ljetnih mjeseci.

Naglasak na zdravom življenju, očuvanju okoliša i smanjenju potrošnje energije nikada nije bio veći. U tom smjeru su išli i vlasnici prilikom opremanja čitavog stana, a navedene stavke bile su im vrlo bitne i kod klima uređaja. Kod modela Climate 6000i ih je najviše oduševila mogućnost kontrole vlage u stanu jer osim sustava odvlaživanja ima i integriranu regulaciju vlage.

Vlasnici su u prošlom stanu imali problema s kondenzacijom na prozorima, a ovdje zbog kontrole vlage više neće imati takvih situacija. Dodatna pogodnost je vrlo lako rukovanje s uređajem.

Model klima uređaja Bosch Climate 6000i

Kako zapravo funkcionira kontrola vlage?

Drugi klima uređaji također imaju sustav odvlaživanja, ali u ovom uređaju ugrađen je senzor vlage koji kontrolira tj. može mjeriti i regulirati vlagu. Moguće je čak kontrolirati i postotak vlage, što je posebno korisno ako je stan problematičan po tom pitanju, odnosno, ako dolazi do kondenzacije vlage na prozorima, pojave plijesni i slično. Tada se putem ove funkcije uklanja višak vlage u prostoriji. Aktivacija senzora vlage je jednostavna - pomoću infracrvenog daljinskog upravljača. Na njemu se točno može vidjeti koja je vlažnost u prostoru te se tako može regulirati da ne bude preniska ili previsoka. Ako je preniska, uređaj neće raditi odvlaživanje, a ako je previsoka, isušivat će vlagu iz prostora dok ne dođe na zadanu tj. podešenu vrijednost. Klima uređaj uvlači višak vlage u sebe te vlaga prirodno kroz kondenzat izlazi van.

Model Climate 6000i opremljen je s nekoliko korisnih, ali i inovativnih funkcija

Inače, optimalna vrijednost relativne vlage u prostoru je između 50 i 60 % te bi za zdrav i ugodan boravak u stanu trebalo težiti tim vrijednostima. Ugrađeni senzor vlage Bosch u svojoj ponudi klima uređaja nudi samo u ovom modelu te u vrhunskom dizajnerskom modelu Climate Class 8000i. 

Senzor prisutnosti (pokreta) kojim je opremljen uređaj Climate 6000i pomaže u uštedi energije. Senzor registrira pokrete u prostoru i sukladno tome prilagođava rad klima uređaja. To jamči najoptimalnije korištenje energije. Aktivacija ove opcije je jednostavna pomoću daljinskog upravljača. Znači, ako uređaj neko vrijeme ne registrira kretnju, on se automatski gasi čime se postiže ušteda energije. Također, kada se opet dođe u prostor i klima uređaj registrira pokret, on se ponovo upali i vrati na postavke prije gašenja.  Ova funkcija je opcija koja se naravno može i isključiti.

Ugradnja klima uređaja Bosch Climate 6000i

Klime nisu samo za hlađenje!

Spomenuli smo da su investitori nabavili klimu s ciljem hlađenja stana, no velika prednost ovog modela je odlična energetska učinkovitost kod grijanja pa se može koristiti i tijekom cijele godine, naročito u prijelaznim razdobljima. Time se razlikuje od povoljnijih modela koji nemaju takvu mogućnost rada. Snagu i učinkovitost ovog uređaja potvrđuje i činjenica da može grijati čak i ako se vanjska temperatura spusti do -20 °C.

Vanjska jedinica s prepoznatljivim Bosch znakom, unutarnja jedinica i daljinski upravljač

Model Climate 6000i ima i naprednu integriranu tehnologiju filtra i zbog svojih je značajki idealan za osobe koje pate od alergija jer zahvaljujući ionizaciji neutralizira mirise i uništava loše bakterije, uklanja plijesan i viruse iz zraka. Radi se o funkciji koja je slična pročišćavanju zraka što je vlasnicima također bio veliki plus. 

Najvažnije karakteristike modela Climate 6000i:

 • Dostupni modeli: 2.6 kW, 3.5 kW, 5.3 kW i 7 kW
 • Energetska učinkovitost A+++ za hlađenje i A++ za grijanje
 • Integrirana regulacija vlage
 • Senzor prisutnosti
 • Wifi upravljanje i putem aplikacije
 • Integrirana tehnologija filtra i ionizatora

Jednostavan i moderan dizajn klima uređaja

Uređaj ima energetsku učinkovitost A+++ za hlađenje i A++ za grijanje 

Vlasnici su vrlo zadovoljni suradnjom s Boschom. Jedan od razloga zašto su ih odabrali je pouzdanost, a pružaju i garanciju od 3 godine na sve klima uređaje. Što se tiče održavanja, preporuča se isprati filter jednom ili više puta godišnje, ovisno koliko se koristi. Ako se klima uređaj koristi i za grijanje i hlađenje treba češće prati filtere, ali ako je samo za hlađenje sasvim je dovoljno jedan put godišnje. Korisnik može samostalno ispirati filtere, a njihovo skidanje i ponovno postavljanje vrlo je jednostavno.

Za današnje klime se može reći da su zbog svih ugrađenih funkcija pametne jer više ne služe samo tome da hlade ili griju prostor već štede energiju, imaju detektore pokreta, filtriraju zrak i slično. Jedna od funkcija je WiFi povezivost klima uređaja koja je investitorima bila jedan od uvjeta prilikom kupnje. Time su htjeli postići bolji unutarnji ugođaj i veću komociju rukovanja.

Wi-Fi modul za daljinsko povezivanje s klima uređajem putem aplikacije

Wi-Fi opcija funkcionira tako da se kod kupnje uz klima uređaj dodatno naruči i Wi-Fi modul (USB stick) koji se ukopča u klima uređaj što omogućuje daljinsku aktivaciju i deaktivaciju putem aplikacije što je korisna funkcija ako niste kod kuće, a želite da vas dočeka ordređena temperatura prostora.  Upravljanje je lako putem aplikacije HomeCom Easy koja se može instalirati na pametnom telefonu.

Vlasnicima je bio bitan i izgled klime. Htjeli su neutralan, ali moderan dizajn koji će se uklopiti uz ostatak uređenja. Odabrani model ispunio je njihova očekivanja bojom i dizajnom.

Pogledajte kako se klima uklopila u interijeru!

Kako odabrati idealnu klimu za svoj prostor i potrebe

Investitori su imali predviđen budžet za klima uređaj i svidjelo im se što u Bosch asortimanu ima širok izbor povoljnih modela, ali i što oni skuplji u potpunosti opravdavaju cijenu svojim funkcijama, kvalitetnim radom i dugim vijekom trajanja.

Bosch se kao brend pozicionirao u srednjem i višem rangu ako govorimo o mogućnostima klima uređaja koje ima u ponudi. Modeli se kreću od serije Climate 2000 kod koje dobivate najbolji omjer cijene i kvalitete te modeli sa više funkcija poput Climate 3000i i 5000i. Tu je još model Climate 6000i, koji smo predstavili u ovom članku, i vrhunski Climate Class 8000i - uređaj koji osvaja vrhunskim dizajnom, brojnim funkcijama i različitim postavkama udobnosti, a dostupan je i u različitim bojama. Možemo još spomenuti da Bosch ima i multi split (jedna vanjska i više unutarnjih jedinica) klima uređaje - model Climate 5000 M.

Također, kod odabira klima uređaja  uvijek treba procijeniti za što i koliko će se koristiti. Ako će to biti za samo nekoliko dana hlađenja godišnje onda se može ići na osnovnije modele i nije potrebno trošiti puno novaca. Ali ako se uređaj planira koristiti više vremena ili konstantno onda je bolje razmisliti o skupljim modelima poput modela Climate 6000i te Climate Class 8000i jer su to provjereni modeli koji mogu grijati i hladiti, imaju puno funkcija i predviđeni su da rade pod većim opterećenjem. Naravno cijena je nešto veća, ali se za tu cijenu dobije i bolji uređaj koji je pouzdaniji u takvom režimu rada nego osnovniji modeli.

Prikaz temperature za vrijeme rada uređaja Climate 6000i

S obzirom na to da su investitori htjeli svu opremu u stanu prilagoditi suvremenom načinu života, suradnja s Boschom bila je idealan odabir.

Bosch Home Comfort dio je tvrtke Robert Bosch d.o.o. i u ponudi osim uređaja za klimatizaciju prostora imaju različita rješenja za grijanje i pripremu potrošne tople vode, solarne sustave, uređaje za regulaciju i dr. U novije vrijeme poseban naglasak stavljaju na obnovljive izvore energije pa tako Bosch puno ulaže u dizalice topline i kao jedan od tržišnih lidera u tom području osim što pokrivaju sve segmente, konstantno ulažu u razvoj novih tehnologija i predstavljaju nove sustave. Uz dizalice topline dosta ulažu i u uređaje za rekuperaciju - prozračivanje te pročišćavanje zraka što osigurava svježi i čisti zrak u stanovima i kućama.

Nastavite nas pratiti jer se u idućem članku selimo u kupaonicu i predstavljamo vam TECEone - WC s funkcijom bidea.

Nastavci serijala:

 1. Potpuni makeover stana od 45 kvadrata
 2. Adaptacija kupaonice od 5 kvadrata: Radovi korak po korak
 3. Kupaonica od 5 kvadrata uređena u potpunosti po mjeri vlasnika
 4. Adaptacija stana od 45 kvadrata: Pogledajte tijek unutarnjih radova!
 5. Zamjena dotrajalih cijevi u kupaonici i postavljanje novog vodokotlića
 6. Novi dizajn kupaonice: Pogledajte rješenja za kupaonski namještaj
 7. Stan od 45 kvadrata u kojem je renovacijom pronađeno mjesto za sve!
 8. Renovacija kupaonice: Fix All ljepila i brtvila iz SOUDAL-a za sve izazove
 9. Zidne obloge Rocko Tiles za moderan dizajn kupaonice
 10. Detalji čine razliku: Otkrijte moderan program Livolo prekidača i utičnica
 11. Renovacija stana: Rigips Glasroc X ploče za vlažne prostorije
 12. Tuš kada Stone oduševit će sve ljubitelje uređenja interijera
 13. Ljepila i brtvila iz Soudala za kvalitetnu postavu parketa
 14. Atraktivan dizajn i način slaganja hrastovog parketa oduševio je vlasnike stana
 15. Bijela sobna vrata s crnim rubom istaknut će svaki prostor
 16. Renovacija stana: Inovativne Habito® ploče za pregradne zidove
 17. Do savršene kupaonice uz GROHE miješalicu, tuš sustav i galanteriju
 18. Luksuzni paravan Artego za dodatni komfor u kupaonici
 19. Do inspirativnog uređenja uz namještaj po mjeri i moderne zidne obloge
 20. Bosch klima uređaj koji nudi puno više od hlađenja prostora
 21. TECEone WC školjka s funkcijom bidea: Komfor u kupaonici nikada nije bio veći!
 22. Svojim atraktivnim dizajnom TECEvelvet tipka osvježit će izgled svake kupaonice
 23. Završno uređenje stana: Odabrana rasvjeta unijela je sasvim novu dimenziju
 24. Izgled kuhinje upotpunili su moderan GROHE sudoper i miješalica bezvremenskog dizajna
 25. Do privatnosti uz jedan klik: Upoznajte smart2lock AVUS ONE kvaku modernog dizajna
 26. Elegantna bijela ulazna vrata sjajan su odabir za moderne stanove
Image
Ana Despot Jakić

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi