Odabrano idejno rješenje stana

U jednom zagrebačkom kvartu vlasnici su odlučili napraviti kompletnu renovaciju jednosobnog stana od 45 kvadrata. U stanu je sve bilo u originalnom izdanju kao kada se zgrada gradila prije 30-ak godina što za današnje pojmove više nije bilo funkcionalno. Na primjer, bilo je problema s cijevima - odvodne cijevi u kupaonici bile su smanjenog protoka, odnosno zaštopane jer se kod puštanja vode pojavljivala voda oko spoja školjke i pločica. Tako da bi do intervencije došlo i da se nije krenulo s adaptacijom cijelog stana.

Osim cijevi i čitave kupaonice i sve drugo u stanu je bilo prilično dotrajalo. Vlasnici su odlučili promijeniti podne obloge i postaviti hrastov parket od proizvođača PPS - Galeković za čiju su ugradnju odabrali tvrtku Europaneli. Parket je ugrađen u sve prostorije u stanu osim u kupaonici gdje su na zid i pod postavljene moderne Rocko Tiles vodootporne ploče tvrtke Kronospan. Riječ je zadnjoj generaciji SPC (Stone Plastic Composite – kamena plastična mješavina) zidnih tapeta za upotrebu u unutarnjim prostorima.

Stan prije adaptacije  

Postavili su novu stolariju jer se stara jako teško otvarala i nije dobro brtvila. Odabrali su PVC stolariju u antracit boji, s komarnicima i električnim roletama. Nova ulazna vrata, sobna (kupaonska) vrata i klizna za spavaću sobu pronašli su u Hörmannu. Sva navedena vrata su bijela, jedino su bočne strane (rubovi) sobnih vrata crne boje što je dalo dojam elegancije, lijepo izgleda i ističe se u prostoru. S kupaonskim vratima odlično se uklopila kvaka crne boje koju su investitori pronašli u tvrtki Hora. Sigurni smo da će vas oduševiti dizajn i karakteristike AVUS ONE smart lock kvake koja se može koristiti sa standardnim bravama.

Renovacija je obuhvatila postavljanje novih radijatora, boljih modela koji idu prema dizajnerskom rangu – vertikalni radijator antracit boje u kupaonici, crni u spavaćoj sobi i bijeli u boravku. Za bolji unutarnji ugođaj vlasnici su ugradili Bosch klimu kojom se može upravljati putem mobitela jer ima WiFi modul. Rasvjetu su odabrali od proizvođača Rabalux, nove utičnice od kaljenog stakla i prekidače na touch u Livolu. Sva navedena rješenja i proizvode predstavit ćemo detaljnije u idućim nastavcima serijala.

Kako bi osuvremenili stan i prilagodili ga svojim potrebama odlučili su napraviti promjene i po pitanju organizacije prostora, odnosno rasporeda prostorija čijim postojećim stanjem nisu bili zadovoljni. 

Stan prije adaptacije  

U galeriji na dnu članka možete pogledati više fotografija stana prije renovacije, kao i 3D vizualizaciju novog prostora.

Tlocrt prije i poslije

Prilikom osmišljavanja novog tlocrta investitori su imali veliku želju da dobe dodatnu sobu za spavanje. Htjeli su to izvesti tako da kuhinja ne bude u sklopu dnevnog boravka te da se zadrži prostrani hodnik koji je koristan za pohranu stvari.

Renovacija je obuhvaćala rušenje svih pregradnih zidova osim zida između dnevnog boravka i hodnika koji je prilagođen, odnosno dozidan. S obzirom na to da je riječ o manjem stanu, samo su vanjski zidovi nosivi, a svi ostali su bili pregradni što je omogućilo veću slobodu planiranja kod izrade novog rješenja. Kako bi se dobio novi razmještaj prostorija postavljeni su potpuno novi pregradni zidovi od Rigips ploča za suhu gradnju ispunjeni Isover mineralnom staklenom vunom za postizanje optimalne zvučne izolacije. Oba brenda pripadaju grupaciji Saint Gobain.

Tlocrt stana prije i poslije

Došlo je do promjene i s vratima lođe koja su bila smještena u spavaćoj sobi. Sada se nalaze u dnevnom boravku što je mnogo praktičnije rješenje za pristup lođi. Odluka je ispala dobra i za spavaću sobu jer otvaranje balkonskih vrata često bude problem u sobama manjih dimenzija.

Između spavaće sobe i kupaonice dobila se solidno prostrana kuhinja u L obliku i više nema vrata koja vode u boravak. S gornjim i donjim elementima prostor kuhinje je maksimalno iskorišten. Posebna pažnja posvetila se i dizajnu. Zidna obloga ima Terrazzo uzorak, radna ploča je tanka i prošarana sivim tonovima - ima dekor kamena. Novi sudoper od nehrđajućeg čelika i jednoručnu miješalicu za sudoper pronašli su u GROHE asortimanu.

Izrada namještaja po mjeri

Prilikom planiranja ove renovacije vlasnicima je bilo vrlo bitno da u njihovom novom životnom prostoru bude dovoljno mjesta za pohranu. Zahvaljujući funkcionalnom pristupu organizaciji prostora i izradi namještaja po mjeri to je ostvareno u svim prostorijama. Na primjer, u hodniku je napravljen veliki ormar koji se sastoji od polica za cipele, ladica i vješalica. Po mjeri je izrađen i ormar u spavaćoj sobi. Oba idu od poda do stropa i pružaju promišljenu organizaciju odjeće, obuće i drugih stvari. Za knjige, dekoracije i slično u boravku je napravljen elegantan crni poličar/biblioteka. Većina biblioteka ima sve otvorene police, no ovdje je jedan dio zatvoren vratima na touch. Time se dobio profinjen izgled elementa, ali i funkcionalnost da dio biblioteke funkcionira kao ormar sa zatvorenim policama za dodatnu pohranu.

Po mjeri su još rađeni kuhinja, komoda za TV u boravku i kutak u hodniku koji se sastoji od obloge i dekorativnih letvica, vješalica, ladice i ogledala. Zapravo je gotovo sav namještaj u stanu rađen po mjeri osim kauča, kreveta, stola i stolica.

Drveni materijali za izradu namještaja i zidnih obloga odabrani su od Kronospana, kao i kompakt ploča (Slim line) za radnu ploču u kuhinji. Sve dekore dizajneri su odabrali iz njihove najnovije kolekcije. Rezanje, obrada i kantiranje izvedeno je u suradnji s J.u.A. Frischeisom, dok je Stolarija Memento izrađivala kompletan namještaj i montirala zidne obloge u hodniku i spavaćoj sobi.

Idejno rješenje spavaće sobe 

Vratimo se još malo na Kronospan i njihovu novu kolekciju dekora. Investitori su najviše uživali u biranju i slaganju uzoraka i boja iz njihovog novog kataloga. Rezultat je protezanje istih boja kroz čitav interijer, na primjer, komoda za TV iste je boje kao i donji kuhinjski elementi, obloga frižidera kao ormar u hodniku, biblioteka je iste boje kao zidna obloga u hodniku i slaže se s antracit stolarijom te crnim detaljima poput kvaka ili karniša. Samo je ormar u pink boji u spavaćoj sobi zaseban jer je usklađivan sa sivom zidnom oblogom iznad kreveta čime se htio stvoriti kontrast te unijeti topline i boje u mali prostor. Prilikom biranja namještaja vodili su se time da se slaže i s bojom parketa koji nije svijetli i neutralan, već malo tamniji i prošaran.

S obzirom na to da je komoda za TV upečatljive boje, ostatak većeg namještaja trebao je biti u neutralnim tonovima jer nisu htjeli da se stvori šareni dojam stana. Vedrije boje odlučili su unijeti kroz dekoracije poput vaza, cvijeća, ukrasnih jastučića i deka.

3D vizualizacija stana

Investitori nisu bili sigurni hoće li uspjeti ostvariti sve želje po pitanju tlocrta i zamišljenog dizajna. Zato su se obratili dizajnerici koja je prema njihovoj viziji napravila nekoliko idejnih rješenja novog prostora. Bilo im je lakše vidjeti na računalu prostor sa svim namještajem, rasporedom i bojama i odmah raditi promjene kako bi sve uskladili.

Najveća nedoumica im je bila hoće li kuhinja imati dovoljno svjetla i koliko spavaća soba može maksimalno biti velika, a da se kuhinja previše ne smanji, odnosno da svaka prostorija bude dovoljno funkcionalna.


Idejna rješenja stana 

Sve želje vlasnika uspješno su ostvarene. Dobivena je spavaća soba od 9m2 u koju je bez problema stao veliki ormar i krevet 160 cm širine koji sadrži prostor za pohranu.

Na zadovoljstvo vlasnika, soba je vrlo komotna, ima prostora za kretanje, a čitav dojam je upotpunila velika staklena stijena. Prednost renovacije je i u tome što je omogućena veća količina ulaska dnevne svjetlosti. Tome je pridonijela navedena staklena stijena koja u donjem dijelu ima mutno staklo, dok se prije renovacije tu nalazio prozor s balkonskim vratima s drvenim panelom na donjem dijelu. Mutno staklo omogućava više danjeg svjetla, a ako se prostor poželi zamračiti rolete se mogu spustiti skroz do poda.

Vizualizacija kupaonice

Prilikom adaptacije stana kupaonica je povećana jer se zid pomaknuo prema hodniku za otprilike 30 cm. Tako se dobila jedna linija zidova koja ide od lođe, odnosno spavaće sobe pa sve do kupaonice.

Investitori su htjeli maknuti kadu i postaviti tuš, kao i moderan namještaj minimalističkog dizajna. Na primjer, stari kupaonski ormarić bio je velik i zauzimao je previše prostora.

Kupaonica prije renovacije 

Osnovna ideja kod uređenja kupaonice bila je da bude svijetla, odnosno da prevladavaju svijetli tonovi. U katalogu već ranije spomenutih Rocko Tiles ploča tvrtke Kronospan pronašli su zanimljive dekore u željenoj nijansi s decentnim uzorkom betona. Odlučili su da će navedeni dekor prevladavati, a da će samo na jednom, centralnom zidu biti uzorak pločica/opeke. Završni rezultat nadmašio je sva očekivanja jer je efekt velikih ploča potpuno drugačiji od uobičajenih pločica manjih dimenzija. Ovako ima manje fuga i prostor je cjelovitiji.

Pogledajte idejno rješenje koje su odabrali!

Odabrano idejno rješenje za kupaonicu 

Svi kupaonski elementi odabrani su s ciljem maksimalnog komfora. Moderna rješenja za kupaonicu s najvišim standardima vlasnici su pronašli u Aquaestilu gdje su kupili namještaj i umivaonik, tuš kadu Stone i Artego paravan; nove cijevi, vodokotlić, tipka za aktivaciju i inovativna WC školjka s funkcijom bidea su iz TECE-a; podžbukni elementi, miješalica za umivaonik, tuš set i galanterija su iz GROHE-a.

Za radove u stanu su zbog provjerene kvalitete odabrani Cemix proizvodi. Od Soudala je korišteno ljepilo za Rocko Tiles i za brtvljenje spojeva u kupaoni te za lijepljenje parketa i lajsni. Investitori su željeli kompletno preurediti stan jer se planiraju preseliti i u njemu trajno živjeti. Zato su birali bolju opremu i materijale, da sve ima dugi vijek trajanja.

Kroz serijal ćemo predstaviti uređenje čitavog stana, od opisa radova do predstavljanja odabranih rješenja u svakoj prostoriji. Nastavite nas pratiti jer u idućem nastavku slijedi prikaz svih radova koje je obuhvaćala renovacija kupaonice.

Fotogalerija (12)

Nastavci serijala:

 1. Potpuni makeover stana od 45 kvadrata
 2. Adaptacija kupaonice od 5 kvadrata: Radovi korak po korak
 3. Kupaonica od 5 kvadrata uređena u potpunosti po mjeri vlasnika
 4. Adaptacija stana od 45 kvadrata: Pogledajte tijek unutarnjih radova!
 5. Zamjena dotrajalih cijevi u kupaonici i postavljanje novog vodokotlića
 6. Novi dizajn kupaonice: Pogledajte rješenja za kupaonski namještaj
 7. Stan od 45 kvadrata u kojem je renovacijom pronađeno mjesto za sve!
 8. Renovacija kupaonice: Fix All ljepila i brtvila iz SOUDAL-a za sve izazove
 9. Zidne obloge Rocko Tiles za moderan dizajn kupaonice
 10. Detalji čine razliku: Otkrijte moderan program Livolo prekidača i utičnica
 11. Renovacija stana: Rigips Glasroc X ploče za vlažne prostorije
 12. Tuš kada Stone oduševit će sve ljubitelje uređenja interijera
 13. Ljepila i brtvila iz Soudala za kvalitetnu postavu parketa
 14. Atraktivan dizajn i način slaganja hrastovog parketa oduševio je vlasnike stana
 15. Bijela sobna vrata s crnim rubom istaknut će svaki prostor
 16. Renovacija stana: Inovativne Habito® ploče za pregradne zidove
 17. Do savršene kupaonice uz GROHE miješalicu, tuš sustav i galanteriju
 18. Luksuzni paravan Artego za dodatni komfor u kupaonici
 19. Do inspirativnog uređenja uz namještaj po mjeri i moderne zidne obloge
 20. Bosch klima uređaj koji nudi puno više od hlađenja prostora
 21. TECEone WC školjka s funkcijom bidea: Komfor u kupaonici nikada nije bio veći!
 22. Svojim atraktivnim dizajnom TECEvelvet tipka osvježit će izgled svake kupaonice
 23. Završno uređenje stana: Odabrana rasvjeta unijela je sasvim novu dimenziju
 24. Izgled kuhinje upotpunili su moderan GROHE sudoper i miješalica bezvremenskog dizajna
 25. Do privatnosti uz jedan klik: Upoznajte smart2lock AVUS ONE kvaku modernog dizajna
 26. Elegantna bijela ulazna vrata sjajan su odabir za moderne stanove
Image
Ana Perković

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi