Intervju – Bojan Marinič – pitanja i odgovori

Prve ljetne temperature u svakome će probuditi želju za vlastitim bazenom ispred kuće. Da li je prekasno za ugradnju bazena u vrtu? Kakav je postupak? Koliko traje gradnja?

Činjenica je da za odluku o ugradnji bazena potrošimo više vremena nego za samu izvedbu.

Puno puta poželimo bazen, pogotovo kada je sunce jako. Početak ljetnog odmora je jako važan i tada bi bazen već trebao biti pripremljen. Izgradnju takvog objekta najbolje je započeti već i tijekom jeseni, kada je zemlja još uvijek suha. Na proljeće se zemlja najprije dobro osušiti.

Vrijeme gradnje

Za izvedbu betonskog bazena trebamo najviše vremena, inače od 1 do 2, ili čak i više mjeseci. Takav bazen ima više faza izgradnje, koje zahtijevaju svoje vrijeme (betoniranje, sušenje betona itd.), odnosno, nekoliko mjeseci.

Montažni bazeni su puno jeftiniji, iako zahtijevaju građevinske radove, tako da je završno vrijeme gradnje neodređeno.

Karbonsko-keramički bazeni Compass Pools napravljeni su tako da za ugradnju nisu potrebni građevinski radovi. Dakle, ugradnja bazena s iskopom, montažom i zatrpavanjem je gotova u manje od tjedan dana. Pri tom, bazeni su jako atraktivni zbog lijepih oblika i lijepog izgleda.

Sve što trebate znati

Da li je za ugradnju bazena potrebna građevinska dozvola?

Za privatne bazene do veličine od 60 m3 u Sloveniji građevinska dozvola nije potrebna, jednaka pravila su i u Hrvatskoj.

Na tržištu je dostupno više vrsta bazena s obzirom na kvalitetu, izgradnju i materijal. Kako se odlučiti za pravi bazen? Na što moramo obratiti pozornost?

To je nezahvalno pitanje. Možemo reći da su montažni bazeni za široku potrošnju jeftini i prije svega daju odgovor na pitanje da li je bazen uopće za vas?

Mnogi se tek nakon nekoliko godina odluče za pravi bazen. Betonski bazeni omogućuju samogradnju i različite oblike i veličine. Svi drugi bazeni već unaprijed imaju određene veličine i oblike.

Kakva je po vašem mišljenju i iskustvima najoptimalnija veličina bazena?

Najbolja optimalna veličina ne postoji. Najviše betonskih bazena napravili smo u dimenzijama 8 × 4 m. Karbonsko-keramički bazeni Compass Pools se najbolje prodaju u dimenzijama 7,5 × 3,75 i 8,3×3,75m. Uobičajena dubina bazena je 1,5 m.

Jedno je cijena za ugradnju bazena, drugo su troškovi održavanja. Koliki su troškovi održavanja?

Bazeni troše vodu, struju i kemikalije. Troškovi rada bazena ovise o veličini i korištenju, zato mogu biti jako visoki. Ocjena troškova za bazen dimenzija 8 × 4 m je oko 300 € godišnje.

Koliko je rada na samom održavanju i čišćenju bazena?

To ovisi o izvedbi bazena i prije svega o dosljednosti korisnika. Vjetar donosi prašinu i druge nečistoće, blizina stabala znači da će u bazenu biti lišća, iglica itd., ako nema uređene obale i crvi…

Bazen se čisti ručnim usisavačem, raznim robotima ili Vantage sustavom. To je sustav koji u potpunosti djeluje sam i zbog toga se bazen sam čisti.

Uvijek je bazen potrebno pregledati i po potrebi ga dodatno očistiti. Bazeni na otvorenom su puno opterećeniji nego unutrašnji. Bazeni zaštićeni s pomičnim krovom imaju manje poteškoća.

Bazeni s preljevnim kanalom bolji su od bazena sa skimerom. Potrebno je znati i da se bazen, koji ne radi, prije uprlja nego bazen kroz kojeg voda kruži.

Kakvi bazeni su najtraženiji i najomiljeniji? Kakvi su trendovi u gradnji bazena?

Trendovi se mijenjaju. Ljudi traže novosti i kvalitetu. Bazeni s "folijom" su bili jako traženi i pojavili su se kao odgovor na poteškoće s betonskim bazenima.

Kod nas vidimo da sve više kupaca traži kvalitetne bazene i kvalitetna rješenja. Mislim da je ponuda Compass Pools karbonsko-keramičkih bazena pravi odgovor na zahtjeve tržišta.

To su trenutno najkvalitetniji bazeni u Europi zbog estetskih oblika s obiljem sigurnosnih i relaksacijskih detalja u bazenu, kako za vlastitu upotrebu, tako i za turističku prodaju apartmana. O kvaliteti svjedoči i doživotno jamstvo.

Na koji način možemo produžiti iskoristivost bazena i tijekom hladnijih dana? Stakljenjem, grijanjem vode…? Kakvi su potom dodatni troškovi?

Dakle uvjeti za korištenje bazena su odgovarajuća temperatura vode u bazenu i temperatura zraka. Najbolje rješenje je pokretni krov. Takav krov zamjenjuje solarne kolektore i rolu, te omogućuje da se kupate u zatvorenom bazenu u ugodnom okolišu.

Najbolja kombinacija je s toplotnom pumpom zrak/voda, koja održava temperaturu čak i ako je premalo sunca. Plivajuće role i folije služe samo kao termo pokrivači, koji bazen ne štite od prljavštine.

Uvijek je puno pitanja pred procesom same ugradnje i tijekom održavanja. Da li kod vas uvijek imate na raspolaganju sugovornika, koji nudi pomoć klijentima?

S bazenima se intenzivno bavimo više od 25 godina. Veliki broj izvedenih projekata pouzdana je garancija da klijentu damo odgovore na sva pitanja i odgovarajuće savjete. Da radimo sa srcem i naši klijenti su uvijek dobrodošli.

Da li prije kupnje bazena dolazite i pogledati lokaciju? Da li pripremate li mjerenja i savjetujete klijente o terenu na kojem se postavlja bazen?

To je uobičajena praksa. Klijente najprije pozovemo da se informiraju o bazenima i opremi, kako bi se bolje odlučili. Pregled kod klijenata je potreban zbog boljeg položaja bazena u vrtu i svih tehničkih detalja koje se mora riješiti.

Koliko vremena se već bavite bazenima? Koliko ste ih već postavili?

Započeli smo već u prethodnom tisućljeću. Točnije evidencije izvedenih objekata nemamo ali ih je sigurno više od 500 i pred nama su uvijek novi projekti.

Koji je vaš najbolji i najdragocjeniji savjet za nas koji razmišljamo o bazenu?

Odluka je vaša, dođite, razgovarajmo i donesite odluku, kada budete imali dosta informacija.

Da li nudite ugradnju bazena na ekstravagantnijim lokacijama kao što su krovovi kuća ili stambene zgrade?

Napravili smo već puno posebnih izvedbi. Neke su baš zanimljive. Čak i u primaćoj sobi, krovu ili uz morsku obalu… Prvi smo obnovili olimpijski bazen s izolacijskim slojem.

Kako izgleda vaš savršeni dan uz bazen i na kojoj lokaciji?

Trenutno završavamo izvedbu najvećeg Compass bazena u Sloveniji.

EMA d.o.o. tvrtka je s više od 25 godina tradicije, specijalizirana za savjetovanje, prodaju, montažu i servis bazena i bazenske tehnike. Ekskluzivni je zastupnik za prodaju visokokvalitetnih karbonsko-keramičkih bazena Compass Pools i ekskluzivni je zastupnik za prodaju masažnih bazena Waterwave Spas u Sloveniji.

Ema d.o.o., Orehova Vas
Ema d.o.o., Orehova Vas
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i ugradnja u Sloveniji i Hrvatskoj.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi