Žbuka je po svojem sastavu zapravo vapneno-cementna mješavina sa najvećim udjelom agregata granulacije 0-4 mm. Fini pijesak koristi se kod nanošenja završnog sloja uz standardni dodatak vode. Žbuka se može nanositi strojno i ručno.

Faze u izvedbi:

  • grubi špric
  • srednji sloj
  • završni sloj

Izvedba žbuke

Preporuča se zaštititi stolariju folijom (najlonom) i trakom po obodu zbog toga što kod čišćenja stvrdnutih ostataka žbuke sa prozora i vrata može doći do grebanja odnosno oštećenja (Slika 1.). Kupaonice ostaviti "nefinirane" odnosno bez završnog sloja zbog boljeg prijanjanja ljepila za keramiku na takvu grublju podlogu. Žbukanje zidova uvijek se izvodi prije glazure.

Faze žbukanja

U prvom sloju se nabacuje tzv. "grubi špric" koji služi kao podloga grublje teksture, koja će na sebe lakše vezati slijedeći sloj. On ujedno i služi kao veza između dva po sastavu potpuno različita elementa kao što su zid od opeke i vapneno-cementna žbuka. (Slika 2.)

Nakon što smo pustili da se prvi sloj osuši odnosno "stegne", postavljamo trake od žbuke za određivanje debljine sloja žbuke. Te trake služe samo za orijentaciju majstoru i da bi debljina bila što više ujednačena. Trake se izrađuju tako da pomoću obične špage napravimo tzv. kontrolne točke za debljinu (nanosi žbuke) koje onda povežemo prateći nategnutu špagu. (Slike 3 i 4.)

Kao srednji sloj nanosi se vapneno-cementna mješavina koja čini jezgru žbuke otprilike do debljine traka. Nanosi se zidarskom žlicom i posudom te zaglađuje klasičnim "gleterom". Kao što se vidi na slici 6. ova smjesa je dosta gusta za razliku od one koja ide kao završni sloj. (Slika 5 i 6.)

U ovoj se fazi žbukanja postavljaju ALU kutnici u punoj visini zida koji služe za zaštitu rubova. (Slika 7.)

Debljina svih slojeva na jednoj strani zida iznosi prosječno oko 2 cm, no to nije pravilo. Drugim riječima zid ožbukan obostrano u presjeku postaje deblji za 4 cm. (Slika 8. i 9.)

Upute za završni sloj

Na kraju se za završni sloj spravlja tekuća mješavina koja služi za fino zaglađivanje površine. Ta smjesa se onda zidarskom posudom nabacuje na zid i fino zaglađuje sa "gleterom" koji ima spužvu. Prskanjem vodom uz pomoć četke se dobiva još podatnija površina za obradu i za ujednačenu strukturu površine. (Slika 10. i 11.)

Nakon nekoliko dana sušenja površinu je poželjno impregnirati posebnim sredstvom kako bi skinuli prašinu i pregletati prije bojanja.

Sastav: (slika 12)

  • agregat (pijesak) granulacije 0-4 mm – za grubi špric i srednji sloj
  • agregat (fini pijesak) granulacije 0-0,15 mm – za završni sloj
  • vapno
  • cement
  • voda

Pribor za izvedbu: (slika 13)

Napomena: U tekstu su dani općeniti podaci za izvedbu žbuka prema preporukama građevinske struke. Moguće su manje razlike u izvođenju koje ovise o izboru i željama investitora ili samog izvođača. Tekst je napisan isključivo u edukativne svrhe i ne služi kao pravilnik ili službeni dokument, a svrha mu je približiti neke osnovne tehničko-informativne podatke širem krugu ljudi i "običnom" čitatelju.

Autor: Igor Mudrić, dipl. ing. građ.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi