Susretnete li se s problemom zaštopane wc školjke ne morate odmah zvati majstora jer u većini slučajeva problem možete riješiti sami, ovisno o kvaru.

Savjeti za odštopavanje WC školjke

Odlučite li samostalno odštopati wc školjku trebate pratiti sljedeće upute. Nikako nemojte puštati vodu jer bi to moglo dovesti do prelijevanja i poplave. Najprije maknite poklopac od otvora za čišćenje na odvodnoj cijevi koja se nalazi u blizini WC-a. Naiđete li na praznu cijev to znači da je do začepljenja došlo između WC-a i otvora ili pak u samom WC-u. Kod čišćenja izljeva WC-a možete upotrijebiti spiralu za čišćenje WC-a, izravnatu žičanu vješalicu ili spužvu za pod na koju je stavljena plastična vrećica.

U školjku usipajte tekući prašak za pranje rublja i preko njega nalijte vruće vode jer će dobivena kombinacija omekšati začepljenje. U nužnik stavite kutijicu sode bikarbone i zalijte ju litrom alkoholnog octa. Ostavite mješavinu da neko vrijeme ključa, a zatim dodajte pet litara kipuće vode. Tako će mješavina i dalje biti aktivna.

Školjka je i dalje zaštopana

Ako nakon opisanog postupka niste uspjeli odštopati wc školjku postoji još metoda. Svakako vodite računa o tome da tijekom odštopavanja wc školjke nosite gumene rukavice, staru odjeću i po mogućnosti zaštitne naočale kako biste bili zaštićeni od prskanja.

Iduća metoda rješavanja ovog problema uključuje sljedeći postupak. S kanticom, čašom od jogurta ili nekom posudom koju ne koristite izvadite što više vode iz školjke i stavite je u kantu koju ćete kasnije izliti. Plastičnu bocu od dvije litre napunite vrućom vodom, začepite prstom vrh boce i držite što duže možete. Zatim je potrebno snažno gurnuti bocu s vrhom nadolje u otvor školjke. Cilj je da tijesno nasjedne uz stijenke. Slijedi snažno istiskivanje vode iz boce i to objema rukama kako bi mlazovi vruće vode razbili začepljenje.

Za odštopavanje wc školjke možete upotrijebiti i vakuumsku gumu za odčepljivanje. Bitno je da gumena kapa tijesno nalegne na odvod, a zatim treba „pumpati" kako bi se stvorio pritisak i probilo začepljenje.

Na priključak od vode možete spojiti vrtno crijevo i što dublje ga gurnuti u odvod školjke. Kroz cijev pustite jak mlaz vode da probije začepljenje. Otpadnu vodu iz kante možete baciti van ili u popravljenu školjku, te sve što ste koristili za popravak dobro operite i dezinficirajte.

Imate li problema sa začepljenjem svih odvoda u kući radi se o kvaru u glavnoj cijevi unutar kanalizacije. Glavnu odvodnu cijev treba čistiti iz kontrolnog okna i to sa spiralom za čišćenje ili sa štapom sa spiralnom kukom. Ako niste sigurni da možete sami otkloniti problem najbolje je da pozovete stručnjaka koji ipak posjeduje potrebnu opremu.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi