Smatrate da ste kreativni, želite preurediti vrt ili dvorište i pritom uštedjeti – trebali biste isprobati „uradi sam" projekte! Prednost takvih projekata je vrlo jeftino uređenje, ali i kreiranje jedinstvenog i originalnog prostora.

Odakle krenuti? Savjetujemo da prije nego što počnete s izradom dekoracija, sadnjom biljaka ili izradom vrtnih staza najprije uredite dvorište ili vrt tako da počupate korov gdje ga ima, maknete neugledne predmete i sve što narušava izgled eksterijera. Želite li lijepo dvorište morate ga održavati, kositi travu, prihranjivati i orezivati cvijeće i drveće.

Pogledajte galeriju – okućnica, dvorište, vrt

Teško je izdvojiti najbolje jeftine ideje za uređenje dvorišta jer ih ima bezbroj, a ukusi i stilovi se razlikuju. Donosimo nekoliko jednostavnih prijedloga koji bi mogli polučiti rezultate!

Mjesto za sjedenje

Užitak boravka na otvorenom bit će veći ako imate udobna mjesta za sjedenje. Za vrt ili dvorište možete iskoristiti stare stolce i stol koji više ne želite držati u interijeru. Nema potrebe za kupnjom novih stvari ako je nešto staro još iskoristivo. Bitno je da stol i stolice postavite na ravno tlo kako biste mogli nesmetano sjediti i položiti na stol što god želite bez briga da će pasti na pod.

Sjedala možete i sami napraviti – od stare buradi, automobilskih guma, sanduka, paleta ili panjeva. Sve navedeno možete obojiti u željenu boju, staviti ukrasne jastučiće i dobit ćete zanimljiv i šarmantan kutak za sjedenje.

Biljke u eksterijeru

Jeftino uređenje vrta ili dvorišta najlakše ćete ostvariti pomoću biljaka. Savršene su za podizanje vizualnog dojma kako u interijeru tako i u vanjskim prostorima.

Biljke možete posaditi u istim predmetima koje smo naveli kao mjesta za sjedenje, dakle, sanduci, burad i panjevi mogu poslužiti umjesto skupih tegli i žardinjera. Bitno je da biljke sadite prema nekom planu kako bi dvorište izgledalo skladno. Njima istaknite stablo, vrtnu ogradu, zid ili nešto drugo unutar svoje okućnice.

Planirano sađenje ne odnosi se na kamenjar jer kod njega nema pravila. Upravo je u neredu čar, jer što je kamenjar neuredniji istodobno je i prirodniji. Kamenjar je savršena dekoracija za svako dvorište i vrt. Omogućava vam maksimalnu kreativnost – sami birate biljke, kamenje, dekorativne elemente i slažete ih po svom guštu.

Kreativne dekoracije

Ključna riječ kod izrade dekoracija je recikliranje. Želite li ukrase koji će plijeniti pažnju ne možete pogriješiti s „vintage" predmetima koji vam možda skupljaju prašinu na tavanu ili u podrumu. Na primjer, iskoristite staru drvenu burad, fenjere, konjsku zapregu, kolica ili stare bicikle. Starinske predmete možete obojiti i ukrasiti ih cvijećem.

Vrtne staze

Betonski opločnici možda nisu za vaš džep, ali zašto bi i bili ako lijepu vrtnu ili dvorišnu stazu možete dobiti uz minimalne ili čak nikakve troškove. Najbolje je koristiti materijale kao što je kamen, drvo ili cigla, a praznine između elemenata ispunite pijeskom, travom, gredicama cvijeća…

Betonski opločnici – Pogledajte galeriju!

Staza za vrt ili dvorište pomoći će vam u očuvanju travnjaka, te istodobno poslužiti kao zanimljiva dekoracija. Preporučujemo i kombinaciju materijala, ili različite oblike i boje istog materijala.

Za jeftino uređenje dvorišta i vrta potrebne su samo dobre ideje. Razmislite što točno želite od svog prostora i hrabro krenite u realizaciju!

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi