Staze u vrtu ili dvorištu pridonose estetskom dojmu okućnice. Zato se odabir materijala najčešće prilagođava cjelokupnom izgledu vašeg doma, vrta, dvorišta.

Iako su bitan detalj za lijep izgled vrlo je važna i njihova funkcionalna uloga. Sprječavaju uništavanje trave i štite noge od hodanja po blatu ili lokvama vode.

Ugradnja vrtnih staza

Želite li biti sam svoj majstor, prije samog postavljanja staze u obzir trebate uzeti temelj i drenažu. I to neovisno o tome planirate li napraviti vodopropusnu stazu, odnosno od šljunka ili tucanika, ili nepropusnu, od kamenih ploča ili kocaka.

Fokusirajte se na to da vam treba stabilan temelj, otporan na smrzavanje, dok će vas dobra drenaža spasiti od već spomenutih lokvica vode.

Donosimo nekoliko načina postavljanja!

Staza od vodopropusnog materijala

Kod ove metode za završni sloj možete koristiti šljunak, tucanik ili sjeckanu koru drveća u kombinaciji s pijeskom (manja sklizavost).

Pomoću blagog nagiba, od 3 do 4 cm izvodi se odvodnja suvišne vode, od sredine u smjeru lijevog i desnog ruba staze. Tako će poprečni presjek kroz puteljak imati oblik luka. Na području uz kuću, te na zavojima nagib je jednostran.

Odlučite li se za ovaj tip staze tada vam nije potrebna izvedba temelja. Dovoljno je dobro očistiti teren, poravnati ga i dobro utabati. Završni sloj odabranog materijala treba imati debljinu oko deset centimetara.

Zanima li vas kako odrediti širinu staze ona se uglavnom računa po osobi tako da za jednu iznosi od 60 do 70 cm, a za dvije oko 180 cm.

Čvrsti završni sloj

Ako vam je dugotrajnost na prvom mjestu izabrat ćete izradu vrtne staze od čvrstog završnog sloja. Svakako su trajnije od mekanih, i razlikuju se u tome što one zahtijevaju izvođenje temelja.

Postupak je sljedeći:
1. potrebno je ukloniti sloj zemlje na dubini od 20 do 25 cm;
2. sipa se šljunak, tucanik ili opeka (debljina sloja 15 do 20 cm);
3. treba nasuti sitni pijesak (sloj debljine 2 do 3 cm) ili cementnu žbuku;
4. stavljaju se ploče (materijal po izboru).

Ako vam se ova metoda izrade staze čini komplicirana uvijek možete prirodni lomljeni kamen ili drvene oblutke samo ukopati u zemlju.

Također, za ljepši dojam uz rub staze možete postaviti rubnjake. Osim estetskog dojma zahvalni su zbog olakšavanja košnje trave, sprječavaju klizanje šunka preko ruba staze i pružaju uredniji i čišći prijelaz od travnjaka ili cvjetnih gredica prema stazi.

Odabir materijala

Na tržištu se nalazi vrlo velika ponuda opločnika za dvorište i staze, raznih veličina, oblika, boja.

Ako želite sami kreirati stazu odabir materijala je gotovo neograničen. To mogu biti betonske ili kamene ploče, stara opeka, daske, drveni otpiljci, šljunak…

Donosimo nekoliko prijedloga za odabir materijala, te slike vrtnih staza ili staza oko kuće kako biste pronašli inspiraciju za vlastiti dom.

Vrtne staze od betona

Zbog karakteristika kao što su čvrstoća i dugovječnost najčešće se izrađuju betonske staze.

Možete napraviti četvrtasti oblik, okrugli, staviti velike ili male betonske ploče… – detalji čine razliku!

Staze od kamena

Vrtne staze od kamena vrlo su popularne jer se uklapaju u gotovo svaki ambijent. Mogu biti izrađene od velikih gromada kamena, manjeg kamenja nepravilnog oblika ili od lomljenog kamena.

Napravite li stazu od prirodnog kamena nepravilnog oblika stvorit ćete prirodan izgled koji će se savršeno uklopiti u uređenje vrta.

Šljunak kao završni sloj

Izrada staze od šljunka zahtijeva manji obujam posla. Estetski dojam možda neće biti toliko velik kao kod nekog drugog materijala, ali i ova vrsta staze ima svoje prednosti. Na primjer, označit će područje hodanja i tako spriječiti uništavanje trave.

Ljepota opeke

Opeka ili stara cigla zahvalan je materijal za uređenje okućnice.

Drvo u uređenju

Kao i u uređenju interijera, drvo će i u eksterijeru stvoriti dojam topline.

Kombinacija materijala

Odlučite li kombinirati materijale rezultat može biti vrlo šarmantna vrtna staza.

Okućnica i vrt zahtijevaju svakodnevnu brigu, rad i trud. No, uloženo vrijeme svakako se isplati – puno je ljepše i ugodnije boraviti u lijepo uređenom okruženju.

Image
Ana Perković

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi