Skiciranje kuća po papirima može biti komplicirano i teško može biti odraz vizije nečije buduće kuće.

Srećom, s razvitkom tehnologije crtanje po papirima odlazi u zaborav jer na internetu postoji bezbroj programa za crtanje kuća. Programi omogućavaju crtanje zidova kuće, prostorija i namještaja, kombiniranje boja… Nude 2D i 3D prikaz i virtualnu šetnju kroz kuću.

Umjesto na papir pretočite svoje ideje putem računala i pogledajte foto realističan prikaz. To možete učiniti u programima kao što su Sweet Home 3D, Home Plan Pro, Visicon, ArchiCAD, Home Styler, SketchUp, 3D Home Architect, 3D Home Designer, Planner 5D…

U ovom članku predstavit ćemo devet programa koji bi vam mogli pomoći s nedoumicama oko dizajna vašeg budućeg doma, te neke od njihovih najbitnijih značajki.

1. FloorPlan 3D

Ovaj softver koristan je za arhitekte i građevinare prilikom koordinacije projekta s kupcima u nekim ranim fazama rada. Može se vrlo lako savladati pa je stoga dobar i za početnike, naročito kreativce koji vole eksperimentirati.

FloorPlan 3D pomoći će vam da napravite projekt zgrade, stana, garaže ili sobe. Ima unaprijed konfigurirane modele vrata i prozora, širok raspon funkcija za kreiranje stepenica, opciju dodavanja krova, možete jednostavno organizirati namještaj (svih oblika) i dekoracije. Mogu se dodati i vodovod te električni aparati i mreže.

Također, program omogućava izradu skice krajolika (biljke, cvjetnjaci, ograde…), primjenu tekstura, stvaranje slika, navigaciju u 3D prozoru, izradu nacrta materijala i izračun količine potrebnog materijala. Kada završite s radom dobit ćete fotorealističnu sliku koja možda nije visoke kvalitete, ali će biti dovoljna za grubi prikaz objekta.

2. Sweet Home 3D

Program za crtanje kuća Sweet Home 3D vrlo je popularan jer nudi više mogućnosti od prosječnih programa za uređenje i planiranje interijera, a može se instalirati besplatno.

Osim što omogućava da nacrtate vanjski izgled kuće s njim dolazi velik izbor namještaja koji možete raspoređivati po sobama, u veličinama koje su vam potrebne. Interijer možete opremiti do najsitnijih detalja.

Sučelje je složeno vrlo jednostavno i organizirano. Rad se može podijeliti na četiri stavke: 1. katalog namještaja (brzo biranje prema nazivu), 2. tlocrt (2D; podizanje zidova, prozori, vrata i uređenje namještaja), 3. 3D pregled gotovih prostorija (u svim fazama rada), 4. popis elemenata (dimenzije namještaja).

Ako u katalogu programa ne možete pronaći ono što želite tada možete direktno u tlocrt uvesti svoje vlastite elemente, na primjer, keramičke pločice ili podne obloge koje ste pronašli na internetu. Osim prilagodbe 3D modela namještaja, velika prednost ovog programa je i mogućnost da uvezete i vlastiti tlocrt.

U softveru Sweet Home 3D možete vrlo jednostavno stvoriti kuću iz temelja ili pak uvesti gotov plan kuće i samo ga urediti. Mogu se graditi novi zidovi ili micati stari, mijenjati debljina i tekstura zidova, montirati prozori i vrata, organizirati namještaj, birati boja za pod i strop…

Zahvaljujući 3D modelu možete se kretati kako god želite, a postoji čak i opcija da virtualno pregledate svaki kut uređenih prostorija.

U programu se mogu čak snimati videozapisi što je zgodno ako se želite nekome pohvaliti sa svojim uradcima. Gotov projekt možete isprintati kao plan ili sliku u PNG formatu.

3. AutoCad

Autocad je namijenjen profesionalcima i početnicima. U programu možete vrlo brzo napraviti jednostavan model kuće, u dvodimenzionalnoj ili trodimenzionalnoj verziji. Ovisno o potrebama, dostupni su vam lagani i složeni alati za uređenje.

Softver je dostupan na velikom broju jezika i omogućava rad s arhitekturom i vizualizacijom. Pruža crtanje tehničkih crteža u ravnini (2D), kreiranje prostornih 3D modela, izradu fotorealističnih slika, ubacivanje različitih podataka u crtež (digitalni sadržaji, slike), postojeći crtež može se povezati s vanjskim bazama podataka…

4. Arcon

Arcon je jednostavan računalni program za crtanje kuća koji pruža vrlo realističan prikaz. Namijenjen je profesionalcima, ali i potpunim amaterima.

Neke od brojnih funkcija ovog softvera su stvaranje čitavog plana kuće, kreiranje krajolika, projektiranje zimskog vrta, pregled projekta u 3D obliku u boji… Koristi se za izradu stambenih kuća, vikendica, arhitektonskih objekata, industrijskih objekata, uredskih prostora. Pomoću Arcona možete dobiti količinu potrebnog materijala i troškovnik.

U bazi se nalaze stvarni predmeti i detalji za uređenje interijera, no mana ovog programa je u tome što treba platiti čak i probnu verziju.

5. SketchUp

Za razliku od Arcona koji se plaća SketchUp (prethodno Google SketchUp) je program za dizajn, modeliranje i uređenje interijera (3D) koji se može nabaviti u besplatnoj verziji.

Korištenje ovog programa je jednostavno, a s njim možete napraviti vjerni 3D prikaz vaših prostorija. Nacrtani objekt možete čak prikazati na internetu putem Google Earth mape.

Osim izrade kuće SketchUp omogućava kreiranje čitavog virtualnog naselja ili grada.

6. Smartdraw

Još jedan program koristan kako za profesionalce tako i za početnike. Smartdraw koristi se za izradu vizualnih grafika, prezentacija, tlocrta ili za pojedinačne prostorne planove. S njim možete planirati čitavu zgradu, apartman ili samo uredski prostor.

Probna verzija dostupna je besplatno.

7. Homestyler

Svoju kreativnost prilikom kreiranja doma možete izraziti kroz program Homestyler koji pruža izradu 2D tlocrta prostorija te 3D pregled završnog izgleda.

Sadrži jednostavno sučelje s alatima koji omogućavaju biranje namještaja, kućanskih aparata, raznih detalja za dekoraciju. Ako ste početnik s ovim programom nećete imati nikakvih problema jer se tlocrt može izraditi s jednostavnim funkcijama, a dostupni su čak i unaprijed izrađeni tlocrti.

8. Autodesk 3ds Max

Softver Autodesk 3ds Max sadrži široku ponudu funkcija i stvaranje modela u 3D obliku. Moguće je kreirati interijer i eksterijer, uključujući stvaranje gradova, ulica, automobila…

Ovaj softver je vrlo popularan, no ako ste početnik s programima za dizajn mogli biste imati problema jer je sučelje kompliciranije u odnosu na prethodno spomenute programe.

9. Archicad

ArchiCAD je jedan od najpoznatijih programa za projektiranje, većinom zgrada, no pomoću njega se može pripremiti i skica za kuću. Sadrži alate s kojima se mogu izračunati površina i volumen prostorija, dobiti informacije o uređenju interijera, mogu se dodati modeli skinuti s interneta.

Kuća se kreira s gornjeg pogleda – pomoću alata za zidove, prozore, stepenice, krovove, stropove… U ArchiCAD knjižnicama nalazi se velik izbor namještaja, pribora, ograda, uređaja i ostalih elemenata koji pridonose preciznom dizajnu kuće.

Prednosti ArchiCADa su brojne korisne postavke, brzi izračuni, mogućnost timskog rada na projektu, izrada višeslojnih struktura, automatski izračun materijala, procjena energetske učinkovitosti, izrada nacrta crteža i prikaz realističnih slika…

Program za crtanje kuća riješit će vas brojnih nedoumica oko razmještaja prostorija i namještaja, odabira namještaja, biranja boja. Većina programa je besplatna i nije vam potrebno prethodno znanje o dizajnu.

Budite promišljeni i svoj budući životni prostor najprije osmislite virtualno – kroz igru i zabavu do funkcionalnih idejnih rješenja!

Više:
Progam za crtanje dnevnog boravka ili sobe
Program za crtanje kuhinja
Program za crtanje tlocrta: Top 10 prijedloga!
Program za crtanje vrtova

Image
Ana Perković

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi