Nakon pripreme podloge koja je uključivala niveliranje poda u cijelom stanu sa samonivelirajućom masom, došlo je vrijeme za postavljanje parketa i zidnih lajsni. Za ljepilo i ostale materijale potrebne za izvedbu parketarskih radova, investitori su se obratili tvrtki Soudal, stručnjacima za ljepila i brtvila. Nakon što je njihov stručni tim proučio parket koji se ugrađuje, dali su prijedlog najboljeg rješenja materijala potrebnih za postavu istog. Radove je izvodila tvrtka Europaneli s kojom su vlasnici imali prilike već prije surađivati.

Za početak ćemo vam u kratkom predstavljanju pokazati koji su sve materijali korišteni te kako je, uz kvalitetne majstore i kvalitetan parket, prostor dobio izgled kakav su investitori i zamislili. Završni izgled postavljenog parketa možete pogledati na kraju članka.

Priprema podloge impregnacijom

Prije nanošenja ljepila podloga je premazana impregnacijom tj. primerom WBPR-21P. Radi se o dubinskom temeljnom premazu za poboljšanje čvrstoće prianjanja prilikom lijepljenja parketa za podlogu. Prodire u podlogu i ojačava je, bez otapala je, vrlo lako se nanosi i ograničava upijajuće karakteristike podloge. Brzo se suši i suši se prozirno tj. ne mijenja boju podloge. U našem slučaju imali smo cementiranu površinu i sušenje je trajalo upravo kao što je i proizvođač naveo u tehničkom listu tj. 15.-30 minuta.

Premazivanje podloge impregnacijskim sredstvom WBPR-21P

Spremno je za upotrebu i karakterizira ga visoka površinska pokrivenost tj. ima malu potrošnju po m2 od 100 do 200 ml/m², što naravno ovisi o poroznosti površine i korištenim alatima. Prikladno je za unutarnju primjenu i porozne podloge tj. za obradu pješčanih ili praškastih (jako) upijajućih mineralnih podloga kao što su podloge vezane cementom, betonske podloge vezane kalcijevim sulfatom (anhidridne) i izravnane podloge. Dolazi u pakiranju od 5 litara i kompatibilno je s mnogim Soudal ljepilima za podove.

Odabir ljepila za parkete

Nakon sušenja impregnacije majstor je krenuo s postavljanjem parketa, odnosno, nanošenjem ljepila na podlogu. Za potrebe uređenja ovog stana investitori su nabavili Galekovićev gotovi dvoslojni hrastov parket debljine 15 mm s letvicama različitih dužina (u rasponu od 900 do 1800 mm), ali i dviju različitih širina (120 mm i 160 mm) koje su se "razbacano" postavljale u prostoru, vizualno kao neka varijanta seljačkog poda. Više o odabranom parketu i ugradnji možete pročitati u idućem nastavku serijala.

Nanošenje ljepila MS-30 Plus na podlogu

Stručnjaci iz Soudala su im na osnovu specifikacija odabranog parketa predložili svoje rješenje - ljepilo MS-30 Plus. To se pokazalo kao pun pogodak pogotovo za majstora koji je bio jako zadovoljan ovim materijalom (malo dalje u nastavku donosimo njegovo iskustvo). Ali prvo nekoliko informacija o samom ljepilu. Riječ je o hibridnom polimernom ljepilu za parkete tj. drvene podove. Stvrdnjava s pomoću kemijske reakcije unutar ljepila te nakon što nastupi potpuno stvrdnjavanje (cca 24 sata na 21°C i 50% relativne vlažnosti) formira se elastičan i neskupljajući sloj ljepila, koji je otporan na vlagu i toplinu. Ljepilo ima izvrsnu prionjivost na većinu uobičajenih podloga koje se koriste u građevinskoj industriji.

MS-30 Plus je visokoelastično univerzalno ljepilo za parkete i ne sadrži vodu niti štetna otapala po ljudsko zdravlje, čime je rizik od deformacije parketa sveden na minimum.

Potrošnja ovisno o vrsti podloge i nazubljenoj lopatici kojom se nanosi, iznosi 700-900 g/m2 (lopatica B3), 900-1200 g/m2 (lopatica B11). Što se pakiranja tiče, majstor je koristio pakiranje u kantama od 18 kg u kojima su bile tri aluminijske vrećice od po 6 kg, ali moguće je naručiti i u kantama od 6 kg i 16 kg. Otvoreno vrijeme rada (pri 23°C i 55% relativne vlažnosti) je 25-30 min. Dodatne informacije možete pronaći u tehničkom listu proizvoda.

Majstor je koristio pakiranje u kantama od 18 kg

Iskustvo majstora

Upravo je majstor i istaknuo kao veliku prednost ovog ljepila dvije prethodno spomenute karakteristike vezano uz pakiranje i otvoreno vrijeme rada. Pakiranje dolazi u kantama, ali u odnosu na druga ljepila s kojima se susreo, MS-30 Plus je unutar kanti pakirano u aluminijske vrećice i na taj način je osigurana svježina ljepila tj. nije se mogla stvrdnuti površina ljepila tj. stvoriti "korica" kao što se može dogoditi kada je ljepilo pakirano samo u kantama bez dodatnih aluminijskih vrećica i onda je potrebno baciti taj stvrdnuti površinski dio čime se smanjuje količina ljepila za upotrebu.

U kanti se nalaze tri aluminijske vrećice od po 6 kg

Drugo što je istaknuo je upravo otvoreno vrijeme rada tj. vrijeme koje je ljepilu potrebno da se počne stvrdnjavati. Rekao je da je jako zadovoljan zato što je mogao bez žurbe i straha od prebrzog stvrdnjavanja premazati s ljepilom veću površinu podloge i slagati letvice parketa. Zaključio je da mu je bilo lakše raditi i s manje stresa, a bio je i brži tj. efikasniji u radu. S druge strane nakon proteka otvorenog vremena ljepilo se brzo stvrdnjava i brzo postiže konačnu čvrstoću veze.

Najvažnije informacije:

 • Hibridno polimerno ljepilo za parket
 • 1 komponentni sustav spreman za upotrebu
 • EC-1 PLUS - vrlo niska emisija hlapljivih organskih spojeva
 • Bez otapala i izocijanata
 • Lako se nanosi
 • Formira stabilne vrhove kada se nanosi nazubljenom lopaticom
 • Brzo stvrdnjavanje i postizanje konačne čvrstoće veze
 • Pogodno za podno grijanje

Postavljanje letvica ekstremno snažnim ljepilom 

Nakon što je parket postavljen došlo je vrijeme za postavljanje zidnih letvica. Vlasnici su odabrali bijele MDF zidne letvice, visine 6 cm u bijeloj boji. Za njihovo postavljanje tj. lijepljenje letvica na zid koristili su Soudalovo T-Rex Gold ekstremno snažno montažno ljepilo. To je visokokvalitetno, neutralno, elastično ljepljivo brtvilo razvijeno za ekstremnu ljepljivost za trenutno lijepljenje izuzetno teških materijala bez dodatne potpore.

Temelji se na jedinstvenoj SMX Polymer tehnologiji koju je razvio Soudal s izuzetno visokom početnom prianjanjem od 400 kg/m². Primjenjuje se za lijepljenje u građevinarstvu i metalnoj industriji, za elastično lijepljenje predmeta, ploča, profila i drugih komada na najčešće podloge. Iznimnu snagu potvrđuje i primjena za elastično strukturno lijepljenje u automobilskoj industriji: autobusi, vlakovi, kamioni, karavani, brodogradnja i dr.

Značajke i prednosti

 • Ekstremno visoka početna ljepljivost od min. 400 kg/m²
 • Brzo stvrdnjavanje
 • Dobra obradivost s uključenom mlaznicom trokutastog oblika
 • Visoka smična čvrstoća nakon potpunog stvrdnjavanja
 • Ostaje elastičan nakon stvrdnjavanja i vrlo postojan
 • Nema mirisa
 • Bez izocijanata, otapala, halogena i kiselina
 • Dobra stabilnost boje, otpornost na vremenske uvjete i UV zračenje
 • Izvrsno prianjanje na gotovo sve površine, čak i ako su malo vlažne.

Pakiranje: kartuša 290ml i tuba 125ml, a ostala pakiranja su na upit. Soudal T-Rex Gold ima izvrsnu adheziju na gotovo svim podlogama. Detaljnije informacije o njegovim karakteristikama i na kojim metalnim te plastičnim površinama je testiran možete pronaći u tehničkom listu.

Akrilni kit i brtvilo za parket za završni izgled poda

Nakon što su zidne letvice zalijepljene došlo je vrijeme da se zabrtve spojevi parketa i zida sa letvicama. Za to je korišten Soudalov univerzalni akrilni kit za unutarnju primjenu bijele boje. Karakteristike su mu da je izdržljiv, ne puca i ne blijedi, ne ostavlja mrlje, a nakon sušenja može se bojati. Ne sadrži otapala i bez mirisa je. Inače, osim u bijeloj dostupan je i u sivoj i smeđoj boji. 

Spojevi parketa i zida sa letvicama zabrtvljeni su akrilnim kitom bijele boje

Popunjavanje rupa s brtvilom za parket u boji hrasta

I za završno brtvljenje tj. popunjavanje praznina između parketa i npr. cijevi radijatora ili rupa i manjih mjesta koje zidne lajsne nisu mogle pokriti korišteno je brtvilo za parket bazirano na akrilnoj disperziji u boji hrasta tj. boji parketa i ne sadrži otapala. Osim hrasta dostupne boje su još bukva, javor/jasen, trešnja/joha, mahagonij. S obzirom na to da ova dva materijala imaju čestu i raznoliku primjenu u kućanstvu na gore navedenim linkovima možete detaljnije vidjeti njihove karakteristike i gdje ih sve možete koristiti.

Pogledajte završni izgled postavljenog parketa!

Nastavite nas pratiti jer u idućem nastavku donosimo karakteristike i dizajn odabranog Galekovićevog višeslojnog parketa te detaljni prikaz ugradnje koje je izvela tvrtka Europaneli.

Fotogalerija (16)

Nastavci serijala:

 1. Potpuni makeover stana od 45 kvadrata
 2. Adaptacija kupaonice od 5 kvadrata: Radovi korak po korak
 3. Kupaonica od 5 kvadrata uređena u potpunosti po mjeri vlasnika
 4. Adaptacija stana od 45 kvadrata: Pogledajte tijek unutarnjih radova!
 5. Zamjena dotrajalih cijevi u kupaonici i postavljanje novog vodokotlića
 6. Novi dizajn kupaonice: Pogledajte rješenja za kupaonski namještaj
 7. Stan od 45 kvadrata u kojem je renovacijom pronađeno mjesto za sve!
 8. Renovacija kupaonice: Fix All ljepila i brtvila iz SOUDAL-a za sve izazove
 9. Zidne obloge Rocko Tiles za moderan dizajn kupaonice
 10. Detalji čine razliku: Otkrijte moderan program Livolo prekidača i utičnica
 11. Renovacija stana: Rigips Glasroc X ploče za vlažne prostorije
 12. Tuš kada Stone oduševit će sve ljubitelje uređenja interijera
 13. Ljepila i brtvila iz Soudala za kvalitetnu postavu parketa
 14. Atraktivan dizajn i način slaganja hrastovog parketa oduševio je vlasnike stana
 15. Bijela sobna vrata s crnim rubom istaknut će svaki prostor
 16. Renovacija stana: Inovativne Habito® ploče za pregradne zidove
 17. Do savršene kupaonice uz GROHE miješalicu, tuš sustav i galanteriju
 18. Luksuzni paravan Artego za dodatni komfor u kupaonici
 19. Do inspirativnog uređenja uz namještaj po mjeri i moderne zidne obloge
 20. Bosch klima uređaj koji nudi puno više od hlađenja prostora
 21. TECEone WC školjka s funkcijom bidea: Komfor u kupaonici nikada nije bio veći!
 22. Svojim atraktivnim dizajnom TECEvelvet tipka osvježit će izgled svake kupaonice
 23. Završno uređenje stana: Odabrana rasvjeta unijela je sasvim novu dimenziju
 24. Izgled kuhinje upotpunili su moderan GROHE sudoper i miješalica bezvremenskog dizajna
 25. Do privatnosti uz jedan klik: Upoznajte smart2lock AVUS ONE kvaku modernog dizajna
 26. Elegantna bijela ulazna vrata sjajan su odabir za moderne stanove
Image
Ana Despot Jakić

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi