Prema nekim procjenama, montažne kuće trenutno zauzimaju do 5% ukupne stambene izgradnje na prostoru Hrvatske. Iako je ovaj postotak još uvijek vrlo nizak, pogotovo u usporedbi sa zemljama Europske unije, tržišni udio montažnih kuća u zadnjih desetak godina neprestano raste, posebno među mladom populacijom. Na ovaj tip izgradnje posebno rado se odlučuju mlađe obitelji, ekološki svjesne i dobro informirane o suvremenim tendencijama u stanogradnji.

Montažne kuće nisu jeftine kuće, iako se često reklamiraju kao takve, što stvara zabunu među kupcima. Prosječno, izgradnja montažne kuće do visokog "roh-bau" nivoa stoji od 350 do 450 eura po metru kvadratnom, zavisno o debljini zidova, uključenim radovima i drugo. Gradnja po principu "ključ u ruke" ima širi raspon cijena: od 550 do prosječno 750 eura, s time da gornja granica ovisi o cijeni materijala koje bira sam kupac. Završni radovi u vlastitom aranžmanu mogu stajati od 150 eura/m2 na više. Treba napomenuti da odstupanja od tipskih projekata znače i odstupanja od cijene koja mogu ići i do 50 eura po kvadratu. Kuću poskupljuju dodatni uglovi, neobični kutovi, niše, razvedeni krovovi itd.

Saznajte kako do vlastite montažne kuće!

Montažne kuće od masivnih drvenih trupaca stoje od početnih 300 eura/m2 za "roh-bau" izvedbu, do početnih 500 eura/m2 za potpuno finaliziran objekt. Pod pretpostavkom da se koriste jednako kvalitetni materijali, montažna kuća je u startu oko 10% jeftinija od zidane. U obzir treba uzeti i činjenicu da je montažna kuća spremna za useljenje u roku od 2 mjeseca, dok se zidana kuća gradi od 6 mjeseci do godine dana. Ukoliko ste u tom roku podstanar, montažna kuća je i do 20% povoljnija opcija od klasične gradnje.

Veliki dio montažnih kuća dostupnih na našem tržištu ne proizvode se u Hrvatskoj već se uvoze i prodaju preko tvrtki zastupnika. Stoga se dio kupaca odlučuje na direktan uvoz montažne kuće, posebno iz Bosne i Hercegovine ili Srbije, te tako postiže određenu uštedu. Ipak, treba naglasiti da na nisku istaknutu cijenu dolaze troškovi prijevoza i carine, a tu je i određeni rizik, prisutan kod ovog tipa poslovanja.

Na samu cijenu montažne kuće potrebno je dodati i trošak pripremnih radova. Kupac treba imati osigurano gradilište i valjano Rješenje o uvjetima građenja, čija cijena zavisi o lokaciji. Procedura za montažne kuće ponešto se razlikuje od standardne, a njena brzina ovisi dijelom i o angažiranoj tvrtki (više pod: Brza i kvalitetna izvedba montažne kuće). Nadalje, kupac treba izvesti temelje prema projektu i osigurati sve potrebne komunalne priključke, te omogućiti dovoljan kolni pristup za potrebe montaže objekta, što iznosi dodatnih 80 do 100 eura/m2 (kod nekih tvrtki izvedba pripremnih radova je uključena u izvedbu "ključ u ruke").

Svakako obratite pozornost na eventualne "skrivene" troškove koji mogu doseći i 30 do 40 eura/m2: neke tvrtke zaračunavaju 10 do 15 eura/m2 za projektnu dokumentaciju, naplaćuju troškove prijevoza i dizalice od 300 do 500 eura, smještaj radnika i slično.

Također je važno provjeriti odnosi li se istaknuta cijena na netto ili brutto površinu objekta. Ukoliko se cijena odnosi na brutto površinu, to znači da u obračun površina ulaze kvadrature zidova, terasa, balkona i ulaznih podesta. Kod obračuna prema netto površini, plaćate korisnu površinu objekta. Izvedba montažne kuće traje vrlo kratko, te ćete kao investitor biti izloženi velikom financijskom pritisku u kratkom vremenskom periodu.

Kako biste što lakše sklopili financijsku konstrukciju, većina tvrtki nudi klasične kreditne linije u suradnji s bankama, a u pripremi su i linije hipotekarnih kredita. Na montažne kuće se može podići hipoteka kao i na klasične. Dinamika plaćanja odvija se kod svih tvrtki prema sličnom obrascu: prije pristupanja izradi Idejnog projekta uplaćujete 10% ukupne sume, kod potpisivanja Ugovora o građenju daljnjih 80%, a po preuzimanju gotove kuće posljednjih 10%.

Montažne kuće – istine i zablude

Postoci mogu varirati od tvrtke do tvrtke, a pojedine nude i mogućnost individualnog dogovora. Financiranje se može obaviti i putem pogodnosti koje nudi APN (Agencija za promet nekretninama), koja subvencionira kamatu bankarskog kredita, te ona za korisnika iznosi oko 3,88%. Subvencionira se prva nekretnina (ili adaptacija) do cijene od 700 eura/m2. Nažalost, u našoj državi ne postoji uređen sistem poticaja energetski učinkovitog građenja (subvencionirani krediti, oslobođenje od poreza, poticanje serijske proizvodnje), kao što je slučaj u većini zemalja Europske unije. Hrvatska je preuzela obveze implementiranja europskih standarda u svoje zakonodavstvo, te se nadamo da će i ove važne mjere uskoro doći na red.

Velika prednost montažnih kuća je unaprijed poznata cijena gotovog objekta, vrijeme izvedbe i garantirana kvaliteta, što je vrlo teško postići kod klasične zidane gradnje. Većina tvrtki garantira izvedbu dogovorenog objekta u roku od 30 do 60 dana od potpisivanja ugovora. Garancija na stabilnost konstrukcije je 30 godina od dana preuzimanja, a na kvalitetu izvedenih radova i eventualne "skrivene" pogreške (pogreške koje se ne mogu uočiti vizualnim pregledom pri preuzimanju objekta) garancija iznosi 2 godine. Procijenjeni vijek trajanja montažne kuće, uz pravilno održavanje, je 100 do 150 godina.

Na našem tržištu prisutan je velik broj tvrtki, a neke od njih imaju i desetljećima dugo iskustvo u montažnoj gradnji, poput slovenskog Marlesa, bosanske Krivaje ili tvrtke Promo.

Većina tvrtki prodaje klasične montažne kuće (vikendice, prizemnice i katnice), dok niskoenergetske montažne kuće u ponudi imaju DomusPlus, Domprojekt, Marles, Krivaja, Rihter i druge. Drvene montažne kuće, s vidljivom drvenom strukturom na pročelju, izvode Eko-brvnare, Alp-Drvo, Real Log Homes i druge, a zidane montažne kuće Domprojekt. Razlike u cijeni postoje, te nerijetko znače i razliku u kvaliteti ili opsegu ponuđenih radova, stoga oprez nije na odmet.

Zanimljiv primjer je koncept "Hrvatske obiteljske drvene kuće", čiji prototip je 2005. godine izgradila tvrtka Drvokomerc u Ogulinu, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Ova drvena montažna kuća na suvremen način interpretira tradicijsku gradnju drvetom, uz maksimalnu fleksibilnost i ekonomičnost važnu današnjem korisniku. Nažalost, serijska proizvodnja nije zaživjela, unatoč kvalitetnom konceptu i pristupačnoj cijeni od 450 eura/m2.

Pravo je pitanje zašto Hrvatska, pored tradicije drvoprerađivačke industrije i obilja prirodnih resursa, nije uspjela ostvariti autentičan "brand" ovog tipa. Primjer susjednih zemalja Slovenije ili Bosne i Hercegovine pokazuje da je i u tranzicijskim uvjetima moguće pronaći uspješnu poslovnu formulu i biti konkurentan na domaćem, ali i stranom tržištu.

Više:

Vodič kroz montažne kuće
Montažne kuće i ušteda energije

Nikolina Valentić Lisica

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi