U prethodnim člancima opisali smo plan transformacije stana od 45 kvadrata i prikazali 3D vizualizaciju budućeg interijera, vodili smo vas kroz tijek radova u kupaonici i predstavili kupaonsku opremu. Došao je red da prikažemo tijek radova u ostatku stana.

Obrada zidova

S obzirom na to da se radi o maloj kvadraturi stana, investitori su ostavili samo vanjske, odnosno nosive zidove. Svi ostali su bili pregradni i srušeni su kako bi se mogao kreirati novi raspored prostorija - postavljen je novi zid između kuhinje i spavaće sobe te zid između spavaće sobe i boravka.

Novi pregradni zidovi sastoje se od Rigipsovih ploča za suhu gradnju i ispunjeni su Isover mineralnom staklenom vunom za postizanje optimalne zvučne izolacije. Na mjestima gdje je predviđeno da će se stavljati teži elementi koje zid treba “nositi” poput kuhinjskih ormarića ili TV-a postavljene su Habito ploče – gips kartonske ploče visoke gustoće. Zahvaljujući njihovim karakteristikama u zidove nije trebalo stavljati dodatna ojačanja. Sustav Habito ploča pruža visoku razinu nosivosti, vatrootpornosti, protuprovalnosti te osigurava kvalitetnu zvučnu izolaciju. Više informacija donosimo u jednom od idućih nastavaka serijala.

Cemix rješenja za renoviranje


Tiefengrund za impregnaciju i Gletti Finish za gletanje zidova i stropova

Samo je zid između dnevnog boravka i hodnika prilagođen, odnosno dozidan. Za to je korišten Cemixov mort za zidanje MM5. Također, pojedini nosivi zidovi su ožbukani jer su bili u lošem stanju, ali i da se pripreme za zidnu oblogu, na primjer, u spavaćoj sobi je bilo potrebno izravnati zid (dovesti ga u vagu) kako bi se mogla postaviti zidna obloga tj. kako bi ljepilo moglo "primiti" oblogu po cijeloj površini te da se tako osigura čvrsta veza između obloge i zida. Za žbukanje zidova korištena je vapneno cementna žbuka Premium G, a njene karakteristike smo predstavili u nastavku serijala u kojem smo obrađivali radove u kupaonici.

Završni radovi obuhvaćali su impregniranje i gletanje zidova i stropova tj. njihovu pripremu za bojanje. Za impregniranje prije gletanja i bojenja korišten je Tiefengrund - temeljni, dubinski predpremaz za učvršćivanje starih žbuka i disperzijskih boja te pripremu podloga prije nanošenja fasadnih boja. Za gletanje zidova i stropova upotrijebljena je masa Gletti Finish na bazi polimernih i hidrauličkih veziva, za ručnu i strojnu obradu. 


Gletanje zidova

Investitori su odabrali impregnaciju Tiefengrund jer dubinski penetrira u podlogu te je učvršćuje, smanjuje i izjednačava upojnost podloge, ne formira površinski film, a pogodna je za unutarnju i vanjsku primjenu. Na masu Gletti Finish odlučili su se jer je pogodna za primjenu na žbukanim zidovima i stropovima te površinama od gips kartonskih ploča. Nanosi se u dva sloja, a obrađena površina pogodna je za bojanje disperzijskim bojama. Nakon što je sve bilo spremno za bojenje, korištena je InterTOP visokopokrivna mat disperzivna boja za unutarnje zidne i stropne površine.

Najvažnije karakteristike mase Gletti Finish:

 • Lagana obrada
 • Vrlo lagano zaglađivanje
 • Paropropusna
 • Pogodna za bojanje
 • Izuzetne bjeline
 • Za uobičajene mineralne podložne žbuke
 • Za prostorije do srednje opterećenosti vlagom
 • Vrlo visoka izdašnost


Priprema mase Gletti Finish


Gletanje zidova masom Gletti Finish

U drugom nastavku serijala opisali smo kako je za izradu glazure u kupaonici korištena gotova smjesa tj. gotovi cementni mort Estrih ZE20. Osim u kupaonici, korišten je i u kuhinji te dijelu dnevnog boravka i spavaće sobe.


Prostor u fazi gletanja zidova i stropova

Niveliranje poda

Iduća faza radova obuhvaćala je niveliranje poda u cijelom stanu. Prije samog izvođenja svih potrebnih radova za niveliranje poda, podopolagač iz tvrtke Europaneli je morao laserom provjeriti visine u prostoru i tako utvrditi koliko je potrebno izravnati podlogu na određenim mjestima. Na primjer, negdje je bilo potrebno izravnati pola cm, a negdje čak i oko 1 cm. Najprije je pod impregniran s disperzijskim pretpremazom GrundPlus za poboljšanje prionjivosti i ujednačavanje upojnosti podloge. Nakon toga je za popunjavanje rupa i većih neravnina korištena brzovezujuća cementna masa za izravnavanje NivoSpachtel 3-20. Na taj je način podloga pripremljena za niveliranje poda sa samonivelirajućom masom Nivoplus 3-15.


Impregnacija poda s pretpremazom Grundplus


Nanošenje brzovezujuće mase za izravnavanje Nivospachtel 3-20


Veće neravnine obrađene s Nivospachtel 3-20

NivoSpachtel 3-20 se može koristiti za popunjavanje rupa i izravnavanje podloga te za izradu nagiba (padova) u kupaonama, na terasama, balkonima i slično. Prednost je što je njezino otvoreno vrijeme 20 minuta, odnosno ona steže u roku 20 minuta i nakon tri sata je prohodna. Razlog zašto ju je majstor odabrao je upravo zbog toga što je brzovezujuća pa se vrlo brzo moglo nastaviti s radovima nakon njenog nanošenja. Jedna od posebnosti tvrtke Cemix krije se upravo u ovom proizvodu jer ga nema nitko od konkurencije na tržištu. Svi imaju samonivelirajuće mase u svojim asortimanima, no ne i brzovezujuću masu za izravnavanje poput ove.

Svidjelo im se i što je uz pakiranje od 25 kila dostupno i malo pakiranje od 5 kila koje je praktično za popunjavanje manjih neravnina, na primjer, ako dođe do nekih nezgoda poput pada pločice i slično pa se onda treba pokrpati prije lijepljenja.

Ostale karakteristike podne mase NivoSpachtel 3-20:

 • Za unutarnju i vanjsku primjenu
 • Za podno grijanje
 • Pogodna za sve uobičajene obloge
 • Izuzetno stabilna
 • Debljina sloja 3-20 mm
 • Lagana obrada
 • Bez potrebe za predpremazom


Izlijevanje samonivelirajuće mase Nivoplus 3-15

Niveliranje poda

Niveliranje poda


Samonivelirajuća masa nakon sušenja

NivoPlus 3-15 je samonivelirajuća cementna masa koja izravnava podove u debljinama 3 do 15 mm i može se koristiti za unutarnju i vanjsku primjenu. Prohodna je nakon pet sati.

Bitne karakteristike mase NivoPlus 3-15:

 • Za podno grijanje
 • Primjena na beton, umjetni kamen, mozaik i cementni estrih
 • Lagana obrada
 • Za keramičke pločice i laminatne parkete
 • Za ručnu i strojno nanošenje

Samonivelirajuće mase se biraju ovisno o debljini izravnavanja (potrebnog nivelirajućeg sloja) i ovisno o tome uređujete li unutarnji ili vanjski prostor. Za svoje zahtjeve adaptacije možete odabrati jednu od masa iz široke Cemixove ponude.


Materijali za izravnavanje poda, impregnaciju i niveliranje

Završni radovi u stanu

Osim interijera, makeover je dočekala i lođa na kojoj su postavljene nove keramičke pločice, osvježen je završni sloj fasade i obojen strop. Za lijepljenje pločica je korišteno kvalitetno ljepilo, a idealnim se pokazalo Cemix Flex W fleksibilno ljepilo na bazi bijelog cementa pogodno za unutarnju i vanjsku primjenu. Osim što je pogodno za pločice većeg formata, primjenjivo je za terase, balkone te lijepljenje pločice na pločicu što je upravo ovdje bio slučaj. Nove pločice lijepile su se preko stare, postojeće keramike. Ovaj zahvat trenutno je u trendu prilikom uređenja prostora i zato je bitno imati pouzdan materijal s kojim će se postavljanje odraditi pravilno i uredno. 

Kako bi se poboljšala izolacija i pridonijelo ugodnijem boravku u stanu, investitori su promijenili i stolariju. Staru i dotrajalu stolariju zamijenili su kvalitetnom PVC stolarijom u antracit boji, s troslojnim staklom, komarnicima i roletama na struju. Promijenjena su i ulazna vrata, stavljena su nova sobna vrata, za nova kupaonska vrata je trebalo pripremiti otvor, a za nova klizna vrata u spavaćoj sobi je osim pripreme otvora u zidu nabavljena i kazeta za klizna vrata.

Postavljanje keramike na lođi  

Renoviranje s Cemixom

Cemix Croatia d.o.o. dio je globalnog koncerna Lasselsberger i Knauf i na tržištu je više od dvadeset godina, a širokom ponudom materijala zadovoljavaju sve potrebe prilikom gradnje i renovacije objekata. Partnerima nude gotove, tvornički pripremljene građevinske materijale  iz sustava žbuka, mortova, estriha i ljepila najveće kvalitete s određenim sistemima i pratećom uslugom. Cemix je jedan od osnivača i članova Hrvatske udruge proizvođača fasadnih sustava (HUPFAS). Proizvodnja se odvija u Hrvatskoj gdje imaju dva pogona, jedan u Đurđevcu i novi u Zapužanama.

Prvi razlog zašto su investitori odabrali Cemix svakako je kvaliteta proizvoda, no ono što ih je posebno privuklo je podrška koja se dobiva uz projekt. Budući da tvrtka ima odjel primjene proizvoda i podrške u izvedbi to znači da tehnička podrška izlazi na teren i prolazi s majstorima kroz ispravno korištenje materijala. Majstori tako vide primjenu proizvoda iz prve ruke i uz stručnu podršku od strane Cemixa dalje nastavljaju samostalno s radom.


Izgled prostora nakon završetka bojenja

Postavljanje instalacija

S obzirom na to da je sve u stanu bilo dotrajalo, vlasnici su odlučili kompletno promijeniti instalacije, za vodu, struju i grijanje i napraviti pripremu instalacije za postavljanje klima uređaja u dnevnom boravku. Postavili su nove radijatore, napravljene su sve potrebne preinake s cijevima od grijanja i stavljen je potpuno novi razvod struje.

Za dovod vode u kuhinji i kupaonici izabrali su TECEflex cijevi jer se radi o modernom i pouzdanom sustavu s vrlo jednostavnom montažom. Ove kompozitne cijevi sa sustavom pomičnih navlaka mogu se instalirati za pitku vodu, grijanje, plin i instalaciju komprimiranog zraka – četiri sustava sa samo jednom spojnom tehnikom. Cijevi, kao i TECEuni vodokotlić detaljno ćemo predstaviti u idućem nastavku. Nastavite nas pratiti!

U galeriji pogledajte fotografije izvedenih radova!

Fotogalerija (20)

Nastavci serijala:

 1. Potpuni makeover stana od 45 kvadrata
 2. Adaptacija kupaonice od 5 kvadrata: Radovi korak po korak
 3. Kupaonica od 5 kvadrata uređena u potpunosti po mjeri vlasnika
 4. Adaptacija stana od 45 kvadrata: Pogledajte tijek unutarnjih radova!
 5. Zamjena dotrajalih cijevi u kupaonici i postavljanje novog vodokotlića
 6. Novi dizajn kupaonice: Pogledajte rješenja za kupaonski namještaj
 7. Stan od 45 kvadrata u kojem je renovacijom pronađeno mjesto za sve!
 8. Renovacija kupaonice: Fix All ljepila i brtvila iz SOUDAL-a za sve izazove
 9. Zidne obloge Rocko Tiles za moderan dizajn kupaonice
 10. Detalji čine razliku: Otkrijte moderan program Livolo prekidača i utičnica
 11. Renovacija stana: Rigips Glasroc X ploče za vlažne prostorije
 12. Tuš kada Stone oduševit će sve ljubitelje uređenja interijera
 13. Ljepila i brtvila iz Soudala za kvalitetnu postavu parketa
 14. Atraktivan dizajn i način slaganja hrastovog parketa oduševio je vlasnike stana
 15. Bijela sobna vrata s crnim rubom istaknut će svaki prostor
 16. Renovacija stana: Inovativne Habito® ploče za pregradne zidove
Image
Ana Perković

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi