Prilikom renovacije stana od 45 kvadrata investitori su odlučili dotrajali pod zamijeniti s novim podnim oblogama. Htjeli su nešto što će prostoru dati osobnost, dozu topline i slagati se s ostatkom uređenja. Novo rješenje za svoj dom potražili su u PPS Galekoviću jer se radi o poznatoj i pouzdanoj tvrtki s tradicijom i kvalitetom, koja je dugo na tržištu.

Osvojio ih je hrastov parket u boji Antique jer se ističe lijepom toplom nijansom, tamnije je boje i prošaranog dezena što je bilo potpuno po njihovom ukusu. U Galekoviću su im preporučili ovaj parket kao odmak od uobičajenog natur, odnosno neutralnog parketa i svidio im se na prvi pogled. Odabrani parket trenutno je „in“ u svijetu uređenja interijera, a ono što je posebno zanimljivo u ovom projektu je način slaganja koji uključuje letvice parketa različitih širina tj. kombinaciju širih i užih letvica. Na taj način dobila se dinamika, a investitorima se svidjelo što su dobili nešto zanimljivo, drugačije i neuobičajeno. Način slaganja parketa detaljnije ćemo predstaviti u nastavku članka.

Parket je postavljen svuda osim u kupaonici. Prvi dojam je bitan, a ulaskom u ovaj stan pod će zasigurno svojim atraktivnim izgledom izmamiti oduševljenje svih gostiju. Čitavom stanu podario je jedno sasvim novo ruho.

Dvoslojni Hrast lakirani natur četkani parket Antique klase Gal

Posebnosti odabranog hrastovog parketa

Odabrani Galekovićev višeslojni (multilayer) parket napravljen je od gaznog sloja (lamele) od plemenitog drveta u debljini 3,6 mm i brezine šperploče čime je postignuta povećana stabilnost.

Takav tip višeslojnog parketa je najkvalitetnija vrsta višeslojnih podova jer je šperploča od breze najstabilnije drvo. Tome pridonosi i to što je korištena visokokvalitetna šperploča proizvedena u "eksterior" kvaliteti tj. može se koristiti u vanjskim prostorima. Samim time parket je otporniji na eventualno zaostalu vlagu ili ako dođe do prolijevanja i sl. neće se deformirati. Također, parket jako dobro podnosi razlike u temperaturama zbog čega je posebno pogodan za podno grijanje i preporučuje se za takve projekte.

Višeslojni podovi - šperploča ispod lamele je od baltičke breze visoke kvalitete 

Debljina gazne lamele od 3,6 mm mnogo je više nego što se inače koristi za višeslojne parkete (2,5 mm) što osigurava dugovječnost poda. Također, zahvaljujući tako izdašnoj debljini gaznog sloja omogućeno je najmanje dvostruko obnavljanje brušenjem i lakiranjem u vijeku trajanja poda. Investitore je privukla činjenica da parket neće trebati obnavljati zasigurno narednih petnaestak godina. Svoj odabir smatraju dugoročnom investicijom jer višeslojni parketi nikada ne izlaze iz mode, lako se obnavljaju i uz pravilno održavanje mogu izdržati čak više od 100 godina.

Kod višeslojnih parketa elementi su gotovi za ugradbu, površinski su obrađeni vrlo kvalitetnim industrijskim mat lakom s malim skošenjima bridova. Međusobno se spajaju utorom i perom te daju mogućnost različitih načina slaganja - navodimo nekoliko najčešćih: u obliku brodskog poda (usporedne letvice), u tzv. riblju kost ili u pravu riblju kost, odnosno mađarski slog ili Chevron. Postoje i drugi načini slaganja koje možete vidjeti ovdje.

U stanu je odabrano slaganje u obliku brodskog poda s razbacanim rasporedom čeonih spojeva

Boja Antique ove godine pobudila je veliki interes

Investitori su odabrali boju Antique jer stvara efekt starog hrasta. „Obogatila“ je interijer i treba istaknuti da je ova boja vrlo zahvalna zbog postojanosti. Na primjer, kod tamnijih parketa patina kroz godine svijetli, kod svjetlijih parketa tamni, dok je ovdje nešto između – boja bi trebala biti postojana u narednom razdoblju.

Veliki plus za investitore bila je informacija da je održavanje parketa lako i jednostavno. Treba spomenuti da je odabrani parket površinski obrađen kvalitetnim natural (daje efekt prirodne boje drveta) mat lakom koji je lagano četkan. Prednost je u tome što kod lagano četkanog nema glatke površine pa ako dođe do ogrebotine ili oštećenja što se najčešće događa na sredini sobe, ovdje se samo oštećenje neće vidjeti. Četkanjem se postiže da površina nije glatka (sjajna) već se naglašava struktura drveta, struktura koja nije preduboka, a opet može sakriti neka lagana oštećenja.Uz odabranu Antique dostupan je širok spektar i drugih boja

Odabrani parket pripada Gal klasi koja podrazumijeva mirne, pravilne strukture čime je naglašena ljepota drveta. Preporučuje se za moderno uređene interijere. Zahvaljujući novim podnim oblogama u stan se unijela veća doza topline, luksuza i profinjenosti. Osim Gal klase, u Galekovićevoj ponudi nalaze se i druge klase parketa gdje su kvržice na drvetu manje ili veće, a struktura drveta i diskoloracija jače ili slabije izražena (npr. Classic ili Rustik, Country i sl.) 

 

Način slaganja parketa unosi dinamiku u prostor

Parket se sastoji od dvije širine i složen je tako da je „razbacan“ u prostoru. Zato se može reći da se radi o izgledu seljačkog poda. Originalni seljački pod potječe iz doba kada su ljudi za izradu poda koristili daske koje su imali od drva koje su sami rušili, ručno blanjali i slično. Daske različitih širina (čak svaki red svoja širina) slagali su razbacano. Iz Galekovića navode kako je teško osmisliti nešto revolucionarno u svijetu podova po pitanju izgleda, ali se zato načinom slaganja može dobiti nešto drugačije i zanimljivo. Upravo tim dvjema riječima investitori opisuju svoj novi pod. Rezultat je lijep, ne izgleda prenapadno, nije ih skuplje koštalo, a dobili su nešto drugačije.


Zbog različitih širina letvica postavljeni parket ima izgled seljačkog poda

Što se uzdužnog sistema slaganja tiče, u ovom stanu je primijenjeno slaganje u obliku brodskog poda s "razbacanim" čeonim spojevima koji su pomaknuti u odnosu na red do minimalno 25-30 cm.

Pogledajte kako se parket uklopio u uređenje stana!

Glavne prednosti zbog kojih su investitori odabrali ovaj pod:

 • Dizajn (podne daske ekskluzivnih dimenzija i izgleda)
 • Jednostavno održavanje
 • Dimenzijska stabilnost
 • Odlična akustička i toplinska svojstva
 • Ugoda hoda
 • Dugi vijek trajanja zbog gazne lamele debljine 3,6 mm
 • Usklađen omjer cijene i kvalitete
 • Ekološki prihvatljivo
 • Jednostavna ugradnja

Višeslojni parketi Galeković odlikuju se ekskluzivnim dimenzijama i izgledom. Podne daske proizvode se u širinama od 120 do 220 mm (posebne narudžbe kreću se čak do 260 i 290 mm) i u duljinama od 400 do 2400 mm. Time je omogućeno projektiranje manjih prostora s izgledom klasičnog ili modernog oblikovanja interijera, a da se stvori sjajan dojam. Višeslojni parket odlično će se uklopiti i u velike prostore jer će daske većih širina i duljina atraktivno ispuniti velike podne plohe raznih javnih ili reprezentativnih prostora. Za ovaj projekt odabran je dvoslojni hrastov parket koji ima dužine letvica 900-1800 mm u dvije širine i to od 120 mm i 160 mm, debljine 15 mm i u potpunosti se prilagodio prostoru u kojem je slagan.

Postavljanje parketa – tijek radova i odabrana rješenja

Za posao postavljanja parketa i zidnih lajsni koje su također kupljene u Galekoviću vlasnici su odabrali tvrtku Europaneli koja nudi kompletnu uslugu, od izmjere prostora, do stručnih savjeta kod odabira materijala, osigurava profesionalnu postavu, ugradnju i montažu, pruža sistem “ključ u ruke”. U njihovom prodajnom salonu može se pronaći široka ponuda parketa, zidnih i podnih obloga. Uz podove, asortiman Europanela obuhvaća i ograde, rukohvate, prozorske klupčice, vrata po mjeri, zavjese, sjenila i ostalo.

Prije postavljanja parketa trebalo je pripremiti podlogu. Stručni tim iz Europanela odradio je pripremu podloge u cijelom stanu. Pod su nivelirali samonivelirajućom masom koja izravnava podove u debljinama 3 do 15 mm. Više informacija o pripremi podloge možete pročitati u članku koji posebno obrađuje "grublje" radove u stanu. Nakon pipreme podloge bilo je potrebno određeno vrijeme da se ona osuši. Tek nakon što je uređajem za mjerenje vlage utvrđeno da je vlažnost u podlozi pala dovoljno nisko, moglo se krenuti s postavljanjem parketa.


Nanošenje ljepila za postavljanje parketa

Ljepilo i ostale materijale potrebne za izvedbu radova investitori su pronašli u tvrtki Soudal. Kako bi imali kvalitetno ljepilo, investitori su se obratili stručnjacima iz Soudala koji su im na temelju specifikacija odabranog parketa predložili ljepilo koje da majstori koriste. Više informacija o ljepilu i ostalim materijalima za postavljanje parketa i zidnih parketnih letvica možete pronaći u prethodnom nastavku serijala.

Parket se slaže po sistemu utor-pero, tehnici koja je jednostavna i precizna. Prednost je što nema rizika da će doći do oštećivanja ili zatrgavanja spojeva, odnosno bridova pri sklapanju dasaka. S obzirom na to da se radi o različitim dužinama letvica, kod slaganja u obliku brodskog boda majstor je trebao pripaziti da se na početku odmah krene s kombiniranjem dužih i kraćih letvica tako da čeoni spojevi između dva reda budu pomaknuti minimalno 25-30 cm, kao što smo već ranije naveli u članku.

Sistem slaganja utor-pero

Što se tiče različitih širina, tu je majstor unaprijed trebao isplanirati okvirni razbacani raspored, jer su parketi došli u dvije širine i svake širine je bilo otprilike otprilike po pola kvadrature. S obzirom na to da se nije slagalo jedan uži i jedan širi red, nego razbacano, odnosno dva uža, pa jedan širi, pa opet dva ili tri uža, pa dva šira i slično - trebalo je dobro isplanirati raspored kako se ne bi dogodilo da se pred kraj postavljanja, odnosno kada se dođe do zadnje prostorije da ostane samo jedna širina. Time se ne bi postiglo ono što su investitori htjeli.

Lijepljenje parketa na podlogu na koju je nanešeno ljepilo

Nakon postavljanja parketa uslijedila je ugradnja završnih parketnih letvica (sokl) te ALU profila na prijelazu između parketa i podne obloge u kupaonici. Za njihovo postavljanje tj. lijepljenje letvica na zid i brtvljenje korišteni su također Soudalovi materijali. Investitori su smatrali da će se u izgled interijera najbolje uklopiti MDF zidne letvice bijele boje, visine 6 cm. Lijepo su se uskladile s bojom parketa i nastala je odlična kombinacija. 

Postavljanje MDF zidnih parketnih letvica bijele boje 


Ugradnja ALU profila na prijelazu između hodnika i kupaonice


Gotov parket u prostoru


Prostor nakon postavljanja zidnih letvica

Primjenom višeslojnog Galeković parketa skraćuje se rok ugradnje i smanjuje rizik grešaka jer je otporniji na djelovanje vlage kod mogućih nepovoljnih klimatskih uvjeta na gradilištima. Daske velikih dimenzija brzo se polažu i mogu se upotrebljavati odmah nakon stezanja ljepila. Prednost je što nema brušenja, nesnosne buke i prašine, nema puno otpada ili problema s ravnošću spojeva i ugradnjom letvica.

S obzirom na to da se lamele gaznog sloja izrađuju posebnom tehnikom piljenja iz probrane građe, klasiranje je ujednačenije i pravilnije što smanjuje rizik pritužbi krajnjih korisnika na dojam poda, ravnost ili pravilnost sloga. Čak i ako se pojave neke visinske razlike, odstupanja u pravokutnosti zidova ili usklađivanje s ugrađenim namještajem, zahvaljujući velikoj dimenzijskoj točnosti višeslojnih parketa omogućeno je precizno i jednostavno izvođenje podova.

Pogledajte video prikaz radova korak po korak!

PPS Galeković – sinonim za sigurnost, kvalitetu, eleganciju

Uspješna priča ove tvrtke započela je 1956. godine kada su krenuli s radom kao mala radnja za izradu namještaja, stolarije i kućišta za radio aparate. U više od pola stoljeća vodili su se ljubavlju prema drvetu i danas su vodeći proizvođač masivnih podova i parketa u Hrvatskoj. Kao potvrdu kvalitete proizvoda dobili su znak Hrvatska kvalitete, AAA kreditnu izvrsnost te razne nagrade i poslovna priznanja. Više o tome zašto su vlasnici stana odabrali višeslojni parket upravo od ove tvrtke za svoj projekt pročitajte na linku.

U svom radu koriste prirodne i ekološke materijale iznimne kvalitete čime sudjeluju u stvaranju prirodnih i toplih životnih prostora koji će trajati godinama. Nusproizvode proizvodnje iskorištavaju za daljnju proizvodnju biomase ili ekološki zbrinjavaju kod svojih partnera. To pokazuje da kroz sve stadije proizvodnje brinu od očuvanju okoliša poštujući sve ekološke standarde čime su cijenjeni u lokalnoj zajednici.

Sjedište tvrtke, kao i proizvodne linije za masivni i multilayer parket, pelete i brikete nalazi se u Mraclinu, a drugi pogon s čitavom proizvodnjom, od obrade sirovine do gotovog proizvoda nalazi se u Majuru pokraj Hrvatske Kostajnice. U Majuru su smješteni i pogoni za izradu briketa, deckinga te fasadne obloge za završnu obradu parketa u vidu lakiranja i uljenja. Često se uz drvne proizvode veže misao da se uništavaju šume, no to ovdje nije slučaj. Hrvatske šume (a i PPS-Galeković slijedno) posjeduju FSC® certifikat koji regulira ekološko i odgovorno gospodarenje šumama i drvnim proizvodima, te šume imaju godišnji prirast od oko 5% – što znači da se svake godine šume povećavaju i sade nove sadnice.

U proizvodnji je najveći naglasak stavljen na domaće vrste drva kao što su hrast i jasen, a u manjim količinama na bukvu, grab, trešnju, bagrem, javor i razne egzotične vrste. Osim širokog asortimana proizvoda – gotovih parketa i podova (masivni i multilayer parketi), peleta/briketa i fasadnih obloga, dodatnu vrijednost stvara i mogućnost termičke obrade drva.

Ponuda obuhvaća razne vrste parketa, od masivnog pa do višeslojnih parketa, chevron parketa ili u obliku riblje kosti te deckinga za vanjske prostore. Moguće su razne vrste završne obrade, poput laka ili ulja, razne boje ili četkana završna obrada. Također, moguće su razne dimenzije, od širine i dužine do debljine. Parkete je moguće izabrati bez površinske obrade ili završno obrađene u svim finišima i bojama. PPS Galeković ističe se i po tailor-made proizvodima, te teži biti sinonim za superiornu kvalitetu i eleganciju.  Cjelokupnu ponudu pogledajte u katalogu (PDF, 8.1 MB).

Investitori su oduševljeni konačnim izgledom poda i time kako se uklopio uz cjelokupno uređenje. Postignuta je visoka tehnička kvaliteta uz vrlo dojmljiv estetski učinak. Parket odaje dojam ekskluzivnog drvenog poda, a pritom sadrži fizički visoko kvalitetna svojstva. Za više fotografija zavirite u galeriju na dnu članka!

Nastavite nas pratiti jer u idućem nastavku predstavljamo Hörmann sobna vrata!

Fotogalerija (20)

Nastavci serijala:

 1. Potpuni makeover stana od 45 kvadrata
 2. Adaptacija kupaonice od 5 kvadrata: Radovi korak po korak
 3. Kupaonica od 5 kvadrata uređena u potpunosti po mjeri vlasnika
 4. Adaptacija stana od 45 kvadrata: Pogledajte tijek unutarnjih radova!
 5. Zamjena dotrajalih cijevi u kupaonici i postavljanje novog vodokotlića
 6. Novi dizajn kupaonice: Pogledajte rješenja za kupaonski namještaj
 7. Stan od 45 kvadrata u kojem je renovacijom pronađeno mjesto za sve!
 8. Renovacija kupaonice: Fix All ljepila i brtvila iz SOUDAL-a za sve izazove
 9. Zidne obloge Rocko Tiles za moderan dizajn kupaonice
 10. Detalji čine razliku: Otkrijte moderan program Livolo prekidača i utičnica
 11. Renovacija stana: Rigips Glasroc X ploče za vlažne prostorije
 12. Tuš kada Stone oduševit će sve ljubitelje uređenja interijera
 13. Ljepila i brtvila iz Soudala za kvalitetnu postavu parketa
 14. Atraktivan dizajn i način slaganja hrastovog parketa oduševio je vlasnike stana
 15. Bijela sobna vrata s crnim rubom istaknut će svaki prostor
 16. Renovacija stana: Inovativne Habito® ploče za pregradne zidove
 17. Do savršene kupaonice uz GROHE miješalicu, tuš sustav i galanteriju
 18. Luksuzni paravan Artego za dodatni komfor u kupaonici
 19. Do inspirativnog uređenja uz namještaj po mjeri i moderne zidne obloge
 20. Bosch klima uređaj koji nudi puno više od hlađenja prostora
 21. TECEone WC školjka s funkcijom bidea: Komfor u kupaonici nikada nije bio veći!
 22. Svojim atraktivnim dizajnom TECEvelvet tipka osvježit će izgled svake kupaonice
 23. Završno uređenje stana: Odabrana rasvjeta unijela je sasvim novu dimenziju
 24. Izgled kuhinje upotpunili su moderan GROHE sudoper i miješalica bezvremenskog dizajna
 25. Do privatnosti uz jedan klik: Upoznajte smart2lock AVUS ONE kvaku modernog dizajna
 26. Elegantna bijela ulazna vrata sjajan su odabir za moderne stanove
Image
Ana Perković

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi