Velika kuhinja san je mnogih žena jer smatraju da tako imaju puno prostora za odlaganje stvari ili za nesmetano kretanje po prostoriji. Možda se nećete složiti, ali mala kuhinja može vam omogućiti sve što i kuhinja većih dimenzija.

Potrebna vam je samo dobra organizacija i poneka ideja za uređenje kako biste od male kuhinje napravili lijep, organiziran i u potpunosti funkcionalan prostor.

1. Izrada po mjeri

Kada raspolažete s malo kvadrata potrebno je kvalitetno iskoristiti svaki centimetar prostora. Zato su savršene male kuhinje rađene po mjeri. Trebate odlučiti što želite od kuhinjskog namještaja i elemenata te predvidjeti prostor za spremanje posuđa i namirnica.


Pogledajte ponude proizvođača, slike radova njihovih malih kuhinja po mjeri, postavite si željeni omjer cijene i kvalitete i kontaktirajte stručnjake koji će vam pomoći stvoriti kuhinju iz snova.

Vaše ideje pretvorit će u nacrte i planove. Većina tvrtki nudi kompletnu pomoć, od planiranja i mjerenja kuhinje, pa sve do njezina sastavljanja i montaže.

2. Iskoristite zidove za pohranu stvari

Nakon što odlučite kako ćete organizirati kuhinjski namještaj i elemente dolazi potraga za idejama kako što više uštedjeti na prostoru. Iskoristite zidove i pronađite što više dodatnog prostora za spremanje stvari.


Na tržištu postoji velika ponuda jeftinih rješenja poput šipki za zidove, otvorenih polica, zidnih kuka, vakuumskih držača za kuhinjski pribor…


3. Kuhinjski šank

Mala kuhinja sa šankom može izgledati šik i šarmantno. Treba li vam inspiracija ili ideja za odabir šanka dovoljno je otići na Pinterest ili neku sličnu stranicu i pronaći ćete slike među kojima će zasigurno biti i vaš šank iz snova.

Šank u kuhinji možete koristiti za objedovanje s obitelji. Ima li ispod njega mjesta za stolice dodatno ćete uštedjeti na prostoru.

4. Kuhinja i boravak u jednom

Otvoren prostor u interijeru trend je koji ne prolazi. Spajanje kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka u jednu cjelinu praktično je, funkcionalno i vizualno privlačno. Pregradu između ovih prostora najčešće čine kuhinjski otok ili kuhinjski šank.

Ovi višenamjenski komadi namještaja omiljeni su jer se mogu kombinirati s ostatkom interijera na brojne načine. Male kuhinje s dnevnim boravkom definitivno su ideja koju preporučujemo.


5. Stol umjesto kuhinjskog otoka

Za male kuhinje ne preporučujemo klasične kuhinjske otoke, ali zato ulogu otoka može imati uski visoki stol.


6. Vizualno povećanje prostora

Želite li svoju malu kuhinju učiniti vizualno većom to možete s keramičkom pločom za kuhanje koja će povećati kuhinjski radni kutak.

Ostali trikovi kojima se možete poslužiti su dobro osvjetljenje (izbjegavajte duga viseća tijela), korištenje svijetlih, pastelnih boja, kuhinjski elementi s ogledalima…

7. Štednjak

Umjesto klasičnog štednjaka s četiri ringa ili plamenika, odaberite onaj s dva. Naravno, samo u slučaju ako ne planirate kuhati za puno osoba.

Nemojte da vam planiranje idealne male kuhinje postane noćna mora. Nikako ne možete pogriješiti ako ćete birati svoje omiljene boje, uzorke i materijale. Tako ćete u prostor unijeti svoj stil i stvoriti željeni ugođaj. Kuhinja je srce doma i tu misao trebate imati na umu prilikom njezina uređenja.

Autor: A.B.

Izvor slika: pixabay.com, www.pexels.com, unsplash.com

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi