Renoviranje kupaonice od 7 kvadrata u punom je jeku! Zamjena cijevi, montaža ugradbenog vodokotlića, oblaganje vodokotlića i završni radovi teme su ovog nastavka. Provjerite kako napreduje obnova stare kupaonice na zagrebačkom Jarunu!

U prethodnom članku uveli smo vas u projekt renovacije kupaonice od 7 kvadrata i kroz 3D vizualizaciju vam prikazali kako će izgledati novi prostor. U ovom nastavku opisat ćemo prve radove i objasniti zašto su investitori odabrali određena rješenja.

Nakon rušenja stare kupaonice, demontaže sanitarija i keramike najprije je trebalo postaviti instalacije za dovod vode.

Instalacija novih cijevi u kupaonici

Obitelj s Jaruna planirala je zamjenu cijevi i TECE im je ponudio vrhunski sistem, dobru podršku i savjete koji su im znatno olakšali odabir i sam proces renovacije.

S obzirom na to da ova tvrtka godinama razvija cijevni sustav za opskrbu vode i grijanja to ipak ulijeva dozu povjerenja i osjećaj sigurnosti da će kupaonica imati dugi vijek trajanja. To je jedan od razloga zašto su investitori za dovod tople i hladne vode odabrali sustav utičnog spoja TECElogo.

Moderna tehnologija utičnog spajanja

Radi se o sigurnim i inovativnim spojevima koji pružaju puno bržu montažu i jednostavniju ugradnju, bez korištenja skupih i teških alata što olakšava rad.

TECElogo osmišljen je tako da omogućava ugodan posao čak i u jako skučenim prostorima, bez alata za prešanje moguće je doći do teško dostupnih mjesta, a rad iznad glave nije nikakav problem.

Sve navedeno vodi i uštedi vremena i to čak od oko 30 do 40% u usporedbi s nekim drugim sustavima. Nikome nije u interesu da vodoinstalater provede previše vremena u kupaonici, već da se sve odradi u dan, dva, ovisno o zahtjevu i veličini prostora. Na Jarunu je s jednim vodoinstalaterom posao obavljen kroz dan i pol i tu se najviše pokazala učinkovitost sustava.


TECElogo: 1) skratiti, 2) kalibrirati, 3) utaknuti, gotovo

U kupaonici je promijenjen kompletan razvod vode i sustav utičnog spoja TECElogo priključen je na postojeće instalacije.


TECElogo dolazi u raznim dimenzijama, od onih standardnih do velikih – promjera cijevi od 16 do 63 mm

Cijev je otporna na utjecaj temperature, s mogućnošću primjene do 95 stupnjeva/10 bara

Dodatne prednosti sustava

Ako dođe do bilo kakve pogreške prilikom spajanja nije potrebno baciti fiting jer su spojevi rastavljivi. Pogrešno utaknuti spoj jednostavno se ponovno odvije uz pomoć specijalnog ključa. Tom prilikom cijev i utični fiting neće biti oštećeni i mogu se ponovno koristiti.

Prednost je i olakšan transport jer su cijevi savitljive i složene u kolutovima. Tako se mogu odrezati na potrebnu mjeru i zbog toga ima manje spojnih elemenata u odnosu na standardne cijevi fiksne duljine.

Većina investitora griješi jer se najviše fokusira na vizualni dojam, nije im problem uložiti više novaca za estetiku (izgled keramike i namještaja), dok štede na onome na čemu ne bi trebali.

Na primjer, ako se kroz koju godinu dogodi problem s cijevima to će biti mnogo skuplje od toga da se u samom startu izdvojilo više novaca za kvalitetu. Ne radi se samo o novcima, već će u slučaju curenja vode ili puknuća cijevi zbog dotrajalosti biti potrebno razbijati zid, a tada sve ono što se ulagalo za estetiku više neće imati smisla.

Treba misliti i na zdravlje jer se ipak radi o cijevima u kojima se zadržava voda koju svakodnevno koristimo za piće i s kojom se tuširamo.

Kod TECElogo cijevi sama stijenka materijala je dosta glatka i zato nema zadržavanja vode, a time ni uvjeta za stvaranje bakterija ili gljivica. Vlasnicima ovog stana higijena je bila vrlo bitna stavka prilikom uređenja i više su nego zadovoljni karakteristikama cijevi. TECE prati nove trendove, kreira moderna rješenja i nove materijale koji su otporni na razne utjecaje.

Putem kratkog video prikaza pogledajte kako je protekla zamjena cijevi!

 

Odabir i montaža podžbuknog vodokotlića

Budući da su investitori odlučili postaviti Laufen WC školjku, model Navia s funkcijom bidea , bilo je potrebno nabaviti vodokotlić koji će imati pripremu za tuš wc, odnosno mogućnost provlačenja kabla za dovod struje te posebni dovod vode za tuš wc.

U svojoj drugoj kupaonici imaju TECE vodokotlić s tabletama i jako su zadovoljni zbog čega su ga odlučili uzeti i za ovu kupaonicu.

Spomenuli smo da TECE prati trendove, pa tako u svom asortimanu ima univerzalni vodokotlić za sve one koji danas sutra planiraju ugraditi tuš wc. Imaju pripremne setove za svoje tuš wc-e, ali i za druge proizvođače na tržištu. Zbog svoje fleksibilnosti mogu se prilagoditi bilo kojoj WC školjci.

Investitori su odlučili uzeti njihov vodokotlić Uni.


TECEprofil modul za WC s Uni vodokotlićem, za univerzalni priključak WC-a s funkcijom bidea

Montaža vodokotlića krenula je odmah nakon postavljanja cijevi za dovod vode. Standardnih je dimenzija, a prednost je u većoj zapremi vode čime se ostvaruje bolji komfor. Unaprijed podešena količina ispiranja WC školjke je 6 litara, dok je volumen spremnika ovog vodokotlića 10 litara.

Instalater može birati između 4,5/6/7,5 i 9 litara velikog ispiranja, dok malo ispiranje uvijek ostaje na 3 litre. Količina ispiranja podešava se na izljevnom ventilu i zahvaljujući tome štedi se voda i uvijek je ima u dovoljnim količinama prije nekog naknadnog korištenja.

Za razliku od uobičajenih izljevnih ventila, jačina ispiranja ne samo da se može naknadno smanjiti, nego se može i povećati. Neovisno o obliku, tipu i dimenziji WC školjke, na izljevnom ventilu se uvijek može prilagoditi ispiranje (u slučaju nedovoljnog ili pak prejakog špricanja vode) i to s istom količinom vode, a da se pritom ne trebaju raditi nikakvi zahvati poput skidanja WC školjke i slično. To je moguće zahvaljujući redukcijskim prstenovima koje ćemo predstaviti u jednom od idućih članaka.

Vodokotlić je rađen je iz jednog komada, od tvrdo puhane plastike otporne na udarce i na razne utjecaje, te je izoliran čime je spriječena kondenzacija vode s vanjske strane na vodokotliću (orošavanje).

I prilikom odabira vodokotlića je higijena bila bitna stavka, a ovdje ju osiguravaju tablete koje čiste WC školjku i spremnik vodokotlića, ali istodobno i osvježavaju miris. Time je smanjeno taloženje kamenca. Redovnim korištenjem tableta produžuje se vijek trajanja vodokotlića.

Posebnost je u tome što je prikladan za bilo koju TECE tipku za ispiranje. Neovisno o tome koji model odaberete uvijek imate mogućnost izbora s obzirom na dizajn – želite li plastičnu tipku, aktivacijsku s krugovima, posebno elegantnu iz linije kao što su TECElux ili TECEsquare.

Za ovaj vodokotlić odabrana je senzorska tipka TECESolid. Radi se o novoj tipki u ponudi, a investitore je privukla zbog vrhunskog dizajna i beskontaktne funkcije koja pruža visoku razinu higijene. Više o dizajnu i karakteristikama tipke donosimo u jednom od sljedećih nastavaka, kao i dodatne informacije o korištenju tableta za čišćenje.


Vodokotlić je obložen gips kartonskim pločama

Pogledajte kratki video prikaz montaže vodokotlića!

 

Završetak grubih radova

Prije polaganja keramike preostalo je za napraviti još nekoliko završnih radova i ova faza renoviranja kupaonice je gotova.

Prvenstveno zbog dokazane kvalitete, vlasnici stana su za izvedbu radova adaptacije odlučili uzeti Ceresit materijale.

Nakon što su poravnati zidovi i pod uslijedilo je premazivanje hidroizolacijom zida i poda u dijelu kupaonice gdje će se smjestiti kada. Korištena je dvokomponentna fleksibilna cementna hidroizolacija za mineralne površine CR 100.

Kod hidroizolacije treba izdvojiti prednosti kao što su fleksibilnost koja joj dopušta premošćivanje pukotina do 1 mm širine, vodootporna je, paropropusna i otporna na negativan pritisak vode. Pogodna je i za jako deformirane površine. Otporna je na smrzavanje pa se osim na unutarnjim, može koristiti i na vanjskim površinama.

Za trajno brtvljenje rubova i kutova na mjestima gdje se nanosi hidroizolacija korištena je fleksibilna traka CL 152. Omogućava vodootporan sloj prije polaganja keramičkih pločica. Prikladna je za unutarnju i vanjsku primjenu te je otporna na trganje, starenje i lužine.

Pogledajte kratki video presjek završnih radova!

Kupaonica je spremna za polaganje keramičkih pločica.

Nastavite nas pratiti jer u idućem nastavku donosimo čitav postupak polaganja keramike i otkrivamo izgled novih pločica!

Nastavci:

1. Renoviranje kupaonice: 3D vizualizacija za savršeno iskorišten prostor

2. Od zamjene cijevi do montaže vodokotlića: Pogledajte kako napreduje renoviranje kupaonice

3. Postavljanje kupaonskih pločica korak po korak: Od ideje do realizacije!

4. Suvremeni dizajn kupaonice: Keramičke pločice inspirirane betonom

5. Uređenje kupaonice: Keramička tapeta s uzorkom koji će vas osvojiti

6. WC školjka s funkcijom bidea: Neizostavni dio svake moderne kupaonice

7. Odabir tipke za vodokotlić s beskontaktnim aktiviranjem

8. Kupaonica s osobnošću: Upoznajte moderan kupaonski namještaj s inovativnom tehnologijom!

9. Kupaonske slavine fenomenalnog dizajna za prostor sa stilom

10. Kade od čelika pun su pogodak za uređenje kupaonice

11. Odabir jedinstvene kupaonske galanterije za završno uređenje kupaonice

Fotogalerija (20)

Image
Ana Perković

Autor

Komentiraj članak

{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi