Nastavljamo s renoviranjem kupaonice na zagrebačkom Jarunu! Na red je došla faza postavljanja keramike gdje ćemo opisati svaki korak, od pripreme podloge i lijepljenja pločica do fugiranja i silikoniranja.

U prethodnom nastavku dotaknuli smo se prvih radova u projektu renoviranja kupaonice od 7 kvadrata i detaljno opisali zamjenu cijevi i montažu vodokotlića. Radovi su i dalje u tijeku te kroz ovaj članak donosimo prikaz postavljanja kupaonskih pločica.

Vlasnicima stana nije bilo lako donijeti odluku o obnovi kupaonice, ali zasigurno nije bio jednostavan zadatak niti osmisliti novi dizajn. Trebalo je razmišljati dugoročno jer se ipak radi o prostoriji koja se dugi niz godina neće ponovno obnavljati, svakodnevno se koristi i zato je vrlo bitno da u njoj bude ugodno boraviti.

Dizajna smo se dotaknuli u prvom nastavku serijala gdje smo govorili o 3D vizualizaciji kupaonice i kroz fotografije idejnog rješenja vam otprilike dočarali novi izgled prostora. Uslugu vizualizacije investitori su dobili u tvrtki Stilker Store gdje su odmah pronašli sva keramička rješenja koja su zamislili.

No, krenimo redom! Prije nego što vas uvedemo u svijet dizajna pogledajte kako su protekli radovi!

Priprema podloge

S obzirom na to da su za kupaonicu odabrane pločice velikog formata (120x60) trebalo je posvetiti posebnu pažnju ravnosti podloge. U slučaju neravnina ili šupljina u podlozi može doći do pucanja pločica.

Lijepljenje pločica

Najprije su na dva zida postavljene svijetle i tamne pločice proizvođača ABK, zatim su položene podne pločice i na kraju je duž jednog čitavog zida postavljena keramička tapeta. Sve pločice pripadaju istom proizvođaču, kolekcijama LAB325 i Wide&Style koje ćemo predstaviti u iduća dva nastavka serijala.

Prilikom rada s ljepilom primjenjuje se tehnika dvostrukog nanošenja, odnosno njime se premazuju i podloga i poleđina pločice. To je poželjno zbog prionjivosti keramike.


Za polaganje pločica korišteno je fleksibilno ljepilo Ceresit CM 17 S1. Jedan od razloga za njegov odabir je u tome jer je idealno za velike pločice (dimenzija većih od 1m) što je upravo slučaj u ovoj kupaonici.

Zbog nove poboljšane formulacije s Fibre Force tehnologijom donosi vidljiva silikatna vlakna koja ljepilu daju veću snagu lijepljenja i finalnu čvrstoću. Odlikuje se i smanjenom količinom prašine prilikom miješanja i transporta.

Bitno je napomenuti da je prikladno za unutarnju i vanjsku primjenu, ali i za površine s podnim grijanjem. Majstori su bili jako zadovoljni s ovim materijalom jer je rad s pločicama velikog formata vrlo zahtjevan i potrebno je imati kvalitetno i čvrsto ljepilo.

Rad s kajlicama

Kod pločica velikog formata dobro je raditi s kajlicama kako bi se dobila savršena ravnina. U ovoj kupaonici radilo se po sistemu baza + kajlica. Baza se postavlja između pločica, upotrebljava se jednom i nakon uklanjanja donji dio ostaje pod pločicama.

Lijepljenjem keramike uz korištenje kajlica postiže se ravna površina i identična širina fuga.

Površinu je potrebno redovito provjeravati libelom kako bi se izbjegle neravnine koje bi mogle stvoriti probleme u kasnijem slaganju pločica. Na primjer, neravnine mogu uzrokovati skupljanje ili širenje fuga.

Fugiranje

Prednost pločica velikog formata je u tome što zahtijevaju manji broj fuga, a time je olakšano i održavanje. Uz funkcionalnost, ovdje je poseban naglasak na estetici jer s lošom izvedbom fuge ponekad mogu narušiti vizualni dojam prostora.

S ciljem da se ne naruši estetika u ovoj kupaonici  i da se zadovolje želje investitora radilo se s minimalnom fugom (1 mm). Zato su pločice morale biti kvalitetno postavljene, bez odstupanja. Tome je pomogao rad s kajlicama koje smo spomenuli ranije u tekstu.

Za fugiranje je korištena fleksibilna i vodonepropusna masa CE 40 koja je posebno pogodna za porculanske pločice, ali i za druge vrste pločica (terakota, staklo, prirodni kamen, keramika). Raspon fuga je od 1-8 mm, a primjenjiva je za unutarnje i vanjske prostore, za horizontalne i vertikalne površine.

Silikoniranje

Nakon fugiranja je došao red na silikoniranje spojeva i kutova. Za ovu fazu radova je također korišten materijal od Ceresita. Radi se visokokvalitetnom silikonu za brtvljenje i diletacije u sanitarnim prostorima CS 25 koji je otporan na temperaturne promjene, sadrži visoku otpornost na oštećenja, vruću vodu i UV zrake.

Također, visoko je učinkovit za zaštitu protiv gljivica i plijesni jer u svom sastavu ima dodatak fungicida.

Nakon što su završili svi radovi vezani uz pločice, soboslikar je obojio strop kako bi uređenje bilo potpuno i kako bi prostor bio spreman za montažu sanitarija i namještaja.


Boja za strop

Spoj zida i stropa zabrtvljen je akrilom CS 11 koji je kompatibilan s većinom sustava za bojanje.


Keramičke pločice ABK, kolekcija LAB325, modeli Metal Taupe i Form Pearl

Osim stropa, vrata kupaonice također su bojana u bijelu boju kako bi bila u skladu s ostatkom uređenja.

Postavljanje keramičke tapete

Šećer na kraju! Keramička tapeta bit će vrlo efektan dio ove kupaonice. Sve o njezinom odabiru i karakteristikama donosimo u petom nastavku serijala.

Pogledajte kako kupaonica lagano poprima novi identitet!

U idućem članku ćemo detaljno predstaviti pločice i posvetiti se samom dizajnu kupaonice. Do tada pogledajte kratki video prikaz postavljanja keramike!

Nastavci:

1. Renoviranje kupaonice: 3D vizualizacija za savršeno iskorišten prostor

2. Od zamjene cijevi do montaže vodokotlića: Pogledajte kako napreduje renoviranje kupaonice

3. Postavljanje kupaonskih pločica korak po korak: Od ideje do realizacije!

4. Suvremeni dizajn kupaonice: Keramičke pločice inspirirane betonom

5. Uređenje kupaonice: Keramička tapeta s uzorkom koji će vas osvojiti!

6. WC školjka s funkcijom bidea: Neizostavni dio svake moderne kupaonice

7. Odabir tipke za vodokotlić s beskontaktnim aktiviranjem

8. Kupaonica s osobnošću: Upoznajte moderan kupaonski namještaj s inovativnom tehnologijom!

9. Kupaonske slavine fenomenalnog dizajna za prostor sa stilom

10. Kade od čelika pun su pogodak za uređenje kupaonice

11. Odabir jedinstvene kupaonske galanterije za završno uređenje kupaonice

Fotogalerija (16)

Image
Ana Perković

Autor

Komentiraj članak

{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi