Nastavljamo s renoviranjem kupaonice na zagrebačkom Jarunu! Na red je došla faza postavljanja keramike gdje ćemo opisati svaki korak, od pripreme podloge i lijepljenja pločica do fugiranja i silikoniranja.

U prethodnom nastavku dotaknuli smo se prvih radova u projektu renoviranja kupaonice od 7 kvadrata i detaljno opisali zamjenu cijevi i montažu vodokotlića. Radovi su i dalje u tijeku te kroz ovaj članak donosimo prikaz postavljanja kupaonskih pločica.

Vlasnicima stana nije bilo lako donijeti odluku o obnovi kupaonice, ali zasigurno nije bio jednostavan zadatak niti osmisliti novi dizajn. Trebalo je razmišljati dugoročno jer se ipak radi o prostoriji koja se dugi niz godina neće ponovno obnavljati, svakodnevno se koristi i zato je vrlo bitno da u njoj bude ugodno boraviti.

Dizajna smo se dotaknuli u prvom nastavku serijala gdje smo govorili o 3D vizualizaciji kupaonice i kroz fotografije idejnog rješenja vam otprilike dočarali novi izgled prostora. Uslugu vizualizacije investitori su dobili u tvrtki Stilker Store gdje su odmah pronašli sva keramička rješenja koja su zamislili.

No, krenimo redom! Prije nego što vas uvedemo u svijet dizajna pogledajte kako su protekli radovi!

Priprema podloge

S obzirom na to da su za kupaonicu odabrane pločice velikog formata (120x60) trebalo je posvetiti posebnu pažnju ravnosti podloge. U slučaju neravnina ili šupljina u podlozi može doći do pucanja pločica.

Lijepljenje pločica

Najprije su na dva zida postavljene svijetle i tamne pločice proizvođača ABK, zatim su položene podne pločice i na kraju je duž jednog čitavog zida postavljena keramička tapeta. Sve pločice pripadaju istom proizvođaču, kolekcijama LAB325 i Wide&Style koje ćemo predstaviti u iduća dva nastavka serijala.

Prilikom rada s ljepilom primjenjuje se tehnika dvostrukog nanošenja, odnosno njime se premazuju i podloga i poleđina pločice. To je poželjno zbog prionjivosti keramike.


Za polaganje pločica korišteno je fleksibilno ljepilo Ceresit CM 17 S1. Jedan od razloga za njegov odabir je u tome jer je idealno za velike pločice (dimenzija većih od 1m) što je upravo slučaj u ovoj kupaonici.

Zbog nove poboljšane formulacije s Fibre Force tehnologijom donosi vidljiva silikatna vlakna koja ljepilu daju veću snagu lijepljenja i finalnu čvrstoću. Odlikuje se i smanjenom količinom prašine prilikom miješanja i transporta.

Bitno je napomenuti da je prikladno za unutarnju i vanjsku primjenu, ali i za površine s podnim grijanjem. Majstori su bili jako zadovoljni s ovim materijalom jer je rad s pločicama velikog formata vrlo zahtjevan i potrebno je imati kvalitetno i čvrsto ljepilo.

Rad s kajlicama

Kod pločica velikog formata dobro je raditi s kajlicama kako bi se dobila savršena ravnina. U ovoj kupaonici radilo se po sistemu baza + kajlica. Baza se postavlja između pločica, upotrebljava se jednom i nakon uklanjanja donji dio ostaje pod pločicama.

Lijepljenjem keramike uz korištenje kajlica postiže se ravna površina i identična širina fuga.

Površinu je potrebno redovito provjeravati libelom kako bi se izbjegle neravnine koje bi mogle stvoriti probleme u kasnijem slaganju pločica. Na primjer, neravnine mogu uzrokovati skupljanje ili širenje fuga.

Fugiranje

Prednost pločica velikog formata je u tome što zahtijevaju manji broj fuga, a time je olakšano i održavanje. Uz funkcionalnost, ovdje je poseban naglasak na estetici jer s lošom izvedbom fuge ponekad mogu narušiti vizualni dojam prostora.

S ciljem da se ne naruši estetika u ovoj kupaonici  i da se zadovolje želje investitora radilo se s minimalnom fugom (1 mm). Zato su pločice morale biti kvalitetno postavljene, bez odstupanja. Tome je pomogao rad s kajlicama koje smo spomenuli ranije u tekstu.

Za fugiranje je korištena fleksibilna i vodonepropusna masa CE 40 koja je posebno pogodna za porculanske pločice, ali i za druge vrste pločica (terakota, staklo, prirodni kamen, keramika). Raspon fuga je od 1-8 mm, a primjenjiva je za unutarnje i vanjske prostore, za horizontalne i vertikalne površine.

Silikoniranje

Nakon fugiranja je došao red na silikoniranje spojeva i kutova. Za ovu fazu radova je također korišten materijal od Ceresita. Radi se visokokvalitetnom silikonu za brtvljenje i diletacije u sanitarnim prostorima CS 25 koji je otporan na temperaturne promjene, sadrži visoku otpornost na oštećenja, vruću vodu i UV zrake.

Također, visoko je učinkovit za zaštitu protiv gljivica i plijesni jer u svom sastavu ima dodatak fungicida.

Nakon što su završili svi radovi vezani uz pločice, soboslikar je obojio strop kako bi uređenje bilo potpuno i kako bi prostor bio spreman za montažu sanitarija i namještaja.


Boja za strop

Spoj zida i stropa zabrtvljen je akrilom CS 11 koji je kompatibilan s većinom sustava za bojanje.


Keramičke pločice ABK, kolekcija LAB325, modeli Metal Taupe i Form Pearl

Osim stropa, vrata kupaonice također su bojana u bijelu boju kako bi bila u skladu s ostatkom uređenja.

Postavljanje keramičke tapete

Šećer na kraju! Keramička tapeta bit će vrlo efektan dio ove kupaonice. Sve o njezinom odabiru i karakteristikama donosimo u petom nastavku serijala.

Pogledajte kako kupaonica lagano poprima novi identitet!

U idućem članku ćemo detaljno predstaviti pločice i posvetiti se samom dizajnu kupaonice. Do tada pogledajte kratki video prikaz postavljanja keramike!

Nastavci:

1. Renoviranje kupaonice: 3D vizualizacija za savršeno iskorišten prostor

2. Od zamjene cijevi do montaže vodokotlića: Pogledajte kako napreduje renoviranje kupaonice

3. Postavljanje kupaonskih pločica korak po korak: Od ideje do realizacije!

4. Suvremeni dizajn kupaonice: Keramičke pločice inspirirane betonom

5. Uređenje kupaonice: Keramička tapeta s uzorkom koji će vas osvojiti!

6. WC školjka s funkcijom bidea: Neizostavni dio svake moderne kupaonice

Fotogalerija (16)

Image
Ana Perković

Autor

Komentiraj članak

{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi