Načini usađivanja nastupnica i sapinjanja tetiva drvenih stubišta

U prošlosti su drvena stubišta često služila kao glava stubišta višekatnih zgrada. Brojni su požari dokazali da takva stubišta pomažu i povećavaju razorne i tragične učinke požara, pa je već davno propisima zabranjena njihova upotreba kao glavnih stubišta u višekatnim zgradama. Ipak se i u današnje vrijeme projektiraju i izrađuju drvena stubišta tamo gdje nema očite opasnosti od požara, a praktični, ekonomski i estetski obziri ih preporučuju.

Suvremena primjena drvenih stubišta

U individualnoj stambenoj izgradnji skromnijih stambenih zgrada tolerira se izrada pomoćnih drvenih stuba, npr. podrumskih i tavanskih, dakako, uz zaštitu od mogućih izvora požara. Najčešće su to interna stubišta u dvoetažnim obiteljskim stanovima, gdje takvo stubište služi uglavnom članovima jedne obitelji; za kretanje od jedne do druge etaže.

U istom se smislu takva stubišta upotreblja¬vaju u nekim lokalima s galerijama, ili čistim ra¬dionicama, trgovinama i si. gdje se promet odvija između samo dviju etaža, uz kretanje malo osoba.

Osnovni elementi

Osnovni su elementi drvenih stubišta slični onima za čelična stubišta, tj. tetive i nastupnice, odnosno stube, te stubišne ograde. Samo za skromna stubišta dolazi u obzir i meko drvo, a inače kvalitetne vrsti tvrdog drveta za stolarsku obradu, od kojih u nas prvo mjesto zauzima hrastovina.

Glavne vrste

Najjednostavnija i najskromnija je vrsta drvenih stubišta s usađenim nastupnicama, a najčešća su od svih vrsta stubišta s učepljenim stubama. Treća je s nasađenim stubama. Pojedina su stubišta jednokraka, dvokraka i višekraka, te zavojna, a sva imaju stubišne ograde.

Više:
Drvena stubišta s usađenim nastupnicama
Jednokraka stubišta s učepljenim stubama
Dvokraka stubišta s učepljenim stubama
Stubišta s nasađenim stubama

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi