slika 1. Glavni elementi drvenih stubišta s nasađenim stubama

Ova vrsta drvenih stubišta razlikuje se od jednokrakih i dvokrakih stubišta uglavnom time što im se nastupnice i prednjice nasađuju na nazupčane gornje strane tetive, pa su bočne strane stuba, sa prepuštenim krajevima nastupnica, sa strane potpuno vidljive, dok u kod drugih vrsta tetivom zaklonjene.

Inače ova vrsta nema nekih naročitih prednosti npr. pred stubištima s učepljenim stubama, pa se u naše vrijeme rijetko rade, dok im se u prošlosti, uglavnom zbog izgleda, davala prednost.

Elementi, njihove dimenzije i načini sastavljanja

Tetive se nazupčanjem ostakljuju, ali im se normalna debljina povećava na 7 cm. Tetiva slobodne strane kraka mora se nazupčati prema odabranom profilu stuba, a na zidnoj se moraju izraditi 2,5 cm duboki utori za nastupnice i prednjice.

Nastupnice neka su debele 4,5 do 5 cm, na prednjoj i slobodnoj bočnoj strani do 5 cm i na tim su stranama ukusno profilirane. Prednjice neka su 2 cm debele, s uzdužnim čepovima na gornjoj i donjoj strani radi povezivanja s višom i nižom nastupnicom.

Na slobodnoj strani kraka mora bočna strana nastupnice biti vertikalno skošena pod 45° (radi pribijanja na odgovarajuću kosinu na zubu tetive). Ovim se glavnim elementima pri izradi dodaju profilirane kutne i pokrovne letvice, uglavnom na četirima stranama prednjice, te na gornjim rubovima nazupčanja na tetivi.

U boljoj je izradi nepovoljno da se na slobodnoj bočnoj strani nastupnice vidi (i određuje) poprečni (transverzalni) presjek gotova drveta, pa se sobodna bočna strana završuje dodatkom 5 — 7 cm širokog komada drveta, koji se na bočnu stranu nastupnice pričvršćuje tako da mu se na slobodnoj strani vidi (i obrađuje) uzdužno-radijalni presjek godova (sl. 1).

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi