slika 1. Učvršćenje gornjih i donjih krajeva tetiva u drvenim stubištima s usađenim stubama

Ta vrsta prikladna je prvenstveno za jednokraka pomoćna, ali i za skromnija etažna otvorena stubišta unutar stana.

Načini usađivanja nastupnica i sapinjanja tetiva

Debljina tetive neka je 4 do 6 cm, a širina, ovisno o kutu nagiba, 26 do 32 cm. Na nutarnje se strane tetive zacrtavaju krajevi nastupnica i dube 2 cm duboki utori. Debljina je nastupnica 4 do 5 cm, širina 25 do 30 cm, a dužina kao širina kraka sa dodanim dubinama utora.

Jedan je način, da se nastupnice usađuju sprijeda, pa su žljebovi otvoreni na prednju (gornju) stranu tetiva, a na stražnjoj strani mora najbliži brid utora biti odmaknut barem 3 do 50 cm od gornjeg ruba tetive.

Drugi je način da se nastupnice usađuju straga pa su žljebovi otvoreni na stražnju (donju) stranu tetive. Taj je drugi način rijetko u prednosti pred prvim. Da se tetive istog kraka ne bi izvile na vanjske strane, moraju se međusobno sapeti.

Jedan je način da se sapinjanje povjeri samim nastupnicama izradom čepa na njihovim krajevima i utora na tetivama, za vez na lastin rep ili na pola lastinog repa. Drugi je način, koji je češći, sapinjanje tetiva čeličnim šipkama.

Učvršćenje donjih i gornjih krajeva tetiva

Drvena stubišta osobito dolaze u obzir za zgrade u planinama i šumama (npr. planinarski i lovački domovi i sl.) u kojima su obično i stropovi drveni. Tada se gornji i donji kraj svake tetive povezuje sa stropnom gredom (ili mjenjačicom) jednostrukim ili dvostrukim zubom, koji sjeda u odgovarajući zasjek na gredi.

Na betonsku se podlogu donji kraj tetive povoljno učvršćuje skrojenim zubom na nutarnjoj strani tetive i horizontalnim zasjekom na vanjskoj njezinoj strani. Uputno je donji dio, zajedno sa zubom, obići u limenu papuču.

Da vlaga, koju bi eventualno beton navlačio, ne bi upropastila drvo, uputno je dodirne betonske površine oblijepiti izolacijskom ljepenkom s vrućim bitumenskim namazom (sl. 1).

Ukoliko je prozračnost ili providnost kraka između nastupnica nepoželjna, pribija se na koso obrađene stražnje strane nastupnica blanjana daščana oplata, kako je predočeno na spomenutoj slici.

Primjer otvorenog jednokrakog stubišta unutar stana


slika 2. Primjer otvorenog jednokrakog drvenog stubišta unutar stana

Ovim jednostavnim i skromnim stubištem svladava se visina 270 cm od poda niže do poda više etaže. Stubište se sastoji od naprijed obrazloženih elemenata i njihovog sastavljanja, ali se upozorava da je početak kraka riješen na poseban način.

Početna nastupnica pokriva izrađeni blok od umjetnog kamena, pa se na nastupnicu i na blok upiru donji krajevi tetiva i učvršćuju na blok čeličnim trnovima. Stavljena je i vrlo jednostavna »rijetka« stubišna ograda (sl. 2).

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi