slika 1. Uglovni dijelovi drvenih stubišta na drvenim grednim podlogama u dvije varijante

Dvokraka se drvena stubišta rade pretežno kao uglovna stubišta, u kojima se na uglovnom međupodestu smjer kretanja po jednom i drugom kraku mijenja za 90°. Osim toga se takva stubišta rade kao dvokraka protusmjerna, u kojima se na međupodestu smjer kretanja mijenja za 180°.

Treba upoznati slaganje elemenata , uz među-podeste za obje vrste, dok je sve ostalo isto kako je razloženo za jednokraka stubišta.

Slaganje stuba i greda za gredne podeste uglovnog stubišta

Konstrukcija se uglovnog podešta obično izrađuje kao armiranobetonska konzolna ploča sa dvije upete i dvije slobodne strane. Drvena, odnosno gredna konstrukcija, ako se slobodni ugao može poduprijeti stupom, vrlo se jednostavno sastavljaju od četiri gredice.

Ako se ne može upotrijebiti stup, onda se četiri gredice povezuju s dijagonalnom konzolnom gredom kojoj je nutarnji kraj upet u zid, a srednji joj dio leži na podvlači.

Spomenuti se uglovni stup iznad podestne podloge obrađuje u skladu sa stubama, pa se na nj upire i s njim povezuje gornji kraj tetive prvog i donji kraj tetive drugog kraka (sl. 1a).

Na podestnu podlogu s konzolnom gredom (bez stupa) uputno je završni kraj tetive prvog kraka i početni kraj tetive drugog kraka međusobno povezati posebno izrađenim četvrtkružno-zavojnim komadom, te krajeve stuba usmjeriti okomito na kosinu umetka (sl. 1b).

Načini povezivanja elemenata uz međupodest dvokrakog protusmjernog stubišta

Pri projektiranju se odlučuje o primjeni pravokutnog ili polukružnog povezivanja elemenata. Ti su elementi dvije tetive i stup, s kojim se povezuje na donjem kraju tetive, a na gornjem prihvatnici ograde, a stup se priljubljuje i povezuje s podestnom gredom, odnosno s podestnom armiranobetonskom konstrukcijom.

Pravokutno povezivanje radi se na tri glavna načina, o kojima odlučuje veličina tlocrtnog razmaka između krakova. Ako razmaka uopće nema, tj. kad je tetiva jednog i drugog kraka u istoj vertikalnoj ravnini, povezuje se putem pravokutnog stupa kojemu je uža strana široka kao tetiva, pa se u tu stranu učepljuju krajevi obiju tetiva.


slika 2. Način povezivanja tetiva i stupova dvokrilnih protusmjernih stubišta na podestima

Ako je tlocrtni razmak krakova do 20 cm, upotrebljava se pravokutni stup, kojem je širina za dvije debljine tetive veća od tlocrtnog razmaka krakova, pa se tetive učepljuju uz rubove šire strane stupa.

Ako je tlocrtni razmak 20 do 30 cm, postavlja se za svaku tetivu po jedan stup, a oba se pred podestom međusobno povezuju kratkom tetivom (sl. 2a). Polukružno povezivanje radi se takođe na tri glavna načina, a u sva tri se elementi povezuju stupom izrađenim poput polukružnog valjka, kojem je stijena debela kao debljina tetive.

Kad je tlocrtni razmak krakova do 20 cm upotrebljavaju se stupovi izrađeni od jednog komada drveta, za razmake do 30 cm od dva komada, a za razmake od 30 do 40 cm od dva komada, ili se dva četvrtkrušna komada manjeg promjera povežu dodatkom srednjeg ravnog komada do potrebne širine (sl. 2b).

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi