U prethodnom nastavku serijala o transformaciji garsonijere na Malešnici predstavili smo novu PVC stolariju, opisali smo ugradnju, karakteristike i dizajn novih prozora. Došlo je vrijeme za podove koji su poput stolarije udahnuli prostoru dozu svježine i podarili moderan izgled.

Odabir novih podnih obloga

Investitori uvijek žele postići najveću tehničku kvalitetu i najdojmljiviji estetski učinak za cijenu poda kojeg kupuju. Isto su htjeli i vlasnici garsonijere zbog čega su odabrali lakirani dvoslojni parket hrast klase Gal tvrtke PPS – Galeković, u boji naziva Invisible. Lamela hrasta je 3,6 mm debljine, a ispod je šperploča od baltičke breze visoke kvalitete.

Multiflooring parketi su najkvalitetniji višeslojni parketi i podovi napravljeni od sloja plemenitog drveta u debljini 3,6 mm i brezine šperploče čime se postiže povećana stabilnost. Dostupne su razne klase, dimenzije, finiši i boje. Postoji mogućnost odabira parketa bez površinske obrade ili završno obrađenog u svim finišima i bojama.

Galeković parket hrast lakirani, klasa Gal, boja Invisible; dimenzije 600x120x15 

Garsonijera ima svega 30 m2 i prostor je organiziran kao open space. Zato su investitori odlučili da će keramiku staviti samo u kupaonicu, a na ostalu površinu parket. Smatrali su da bi podjelom malog prostora na parket i keramiku narušili vizualni dojam. Osim toga, danas je prekrivanje cijelog prostora jednom podnom oblogom veliki trend.

Prednost hrasta je u tome što pruža široku paletu boja za odabir. Tako je također zbog estetike odlučeno da se postavi svijetli uzorak jer bi tamne nijanse vizualno smanjile već mali prostor. Sa svijetlom bojom jednostavnije je uskladiti ostatak uređenja jer se lako kombinira sa svim stilovima.

Za postavljanje je odabran tradicionalan, ali moderan izgled "riblje kosti" koji ćemo predstaviti kasnije tijekom članka.

Prednosti višeslojnog parketa

Osim zbog izgleda koji odaje dojam ekskluzivnog drvenog poda, vlasnici su odabrali višeslojni parket Galeković jer sadrži fizički visoko kvalitetna svojstva, na primjer, ima izvrsna akustična i toplinska svojstva.

Parket zbog svoje mase i punoplošnog lijepljenja apsorbira prijenos zvuka u prostorije ispod, a pri hodu ne odaje odbojni zvuk “šuplje” membrane kao što je to slučaj kod laminatnih ili troslojnih parketa položenih na spužvicu. Toplinska svojstva su slična kao kod masivnih parketa, ali imaju mnogo manji rizik od rasušivanja kod centralnog grijanja ili na sustavu podnog grijanja.

Odluka da odaberu parket, a ne neku drugu podnu oblogu leži i u osjećaju ugode pod nogama koji parket pruža te dugom vijeku trajanja. Dugoročnost jamči gazna platica debljine 3,6 mm što je znatno više nego što se inače koristi za višeslojne parkete (2,5 mm). Zbog tako izdašne debljine gaznog sloja omogućeno je najmanje dvostruko obnavljanje brušenjem i lakiranjem u vijeku trajanja poda.

Parket u prostoru

Investitori su oduševljeni s konačnim rezultatom jer je odabrani parket ispao odličan spoj cijene, vrhunskih tehničkih karakteristika i atraktivnog izgleda.

Za posao postavljanja parketa vlasnici su odabrali tvrtku Europaneli koja nudi kompletnu uslugu, od izmjere prostora, do stručnih savjeta kod odabira materijala, osigurava profesionalnu postavu, ugradnju i montažu, sistem “ključ u ruke”.

Ugradnja parketa

U drugom nastavku serijala opisali smo pripremu podloge za parket, a sada ćemo se ukratko posvetiti samoj ugradnji.

Prije korištenja ljepila za parket podloga je još jednom impregnirana s Ceresit temeljnim premazom CT 17 koji je odabran jer ojačava podlogu, smanjuje upojnost i poboljšava prianjanje slojeva. Paropropustan je, ne sadrži otapala i odmah je spreman za primjenu. Prikladan je za unutarnje i vanjske površine.

Povratak „riblje kosti“

Parket je slagan prema izvedbi riblje kosti, načinu polaganja koji se „vratio u modu“ i trenutno je vrlo popularan. Iako potječe iz tradicionalnih interijera, savršeno je rješenje i za moderne prostore.

Za ovaj način polaganja koriste se dvije ili tri letvice koje moraju biti pravokutnog oblika i istih dimenzija. Postavljaju se pod određenim kutom okomito jedna na drugu tako da se čelo jedne letvice dodiruje sa stranicom druge. Rezultat je dizajn koji izgleda poput riblje kosti odakle i naziv takvog tipa polaganja.

Investitori su odabrali dizajn riblje kosti isključivo iz estetskih razloga, no ovo je i jedan od najsigurnijih načina ugradnje jer s obzirom na to da drvo „radi“ i s vremenom se mijenja kod riblje kosti su te promjene najmanje vidljive.

Maxi riblja kost, multilayer, 15x120, Invisible mat lakirano

Za polaganje parketa korišteno je Ceresitovo 2-komponentno poliuretansko ljepilo P625 koje je pogodno za gotove parkete, lagane i teške drvene blokove i laminate. U skladu je s najvišim zahtjevima za kvalitetu unutrašnjeg zraka i kompatibilnosti s okolišem, ne sadrži vodu i otapala, stvrdnjava neovisno o debljini sloja.

Odabrani Galeković gotovi parket već je lakiran, završno obrađen i samo se lijepi na podlogu.

Nakon postavljanja parketa uslijedila je ugradnja završnih parketnih letvica (sokl) u interijeru i ALU profila na prijelazu između parketa i keramike kod ulaza u kupaonicu. Letvice bijele boje visine 6 cm od medijapana (MDF) lijepo su se uskladile s bojom parketa i nastala je odlična kombinacija.

Za polaganje letvica na zid korišteno je Pattex One For All High Tack montažno ljepilo, pogodno za većinu upijajućih i ne upijajućih površina. Osigurava izuzetno jako početno prianjanje i mogućnost korekcije u nekoliko minuta. Nanosi se i na vlažne površine, otporno je na starenje, vremenske uvjete i UV zračenje, ne sadrži otapala, ispunjava pukotine, ublažava zvuk i vibracije.

Spoj između letvice i zida napravljen je s Pattex Akrilom, fleksibilnim silikonom koji se koristi kao materijal za brtvljenje spojeva koji se može bojiti, između zida i vrata, zida i prozora i na mnogim drugim mjestima. Primjenu nalazi i kao materijal za ispunjavanje pukotina na zidu i stropu. 

Više fotografija ugradnje i gotovog parketa u interijeru potražite u galeriji!

Nastavite nas pratiti jer u idućem nastavku serijala predstavljamo kuhinju odabranu u salonu Nord produkt.

Nastavci:

  1. Plan preuređenja garsonijere od 30m2
  2. Preuređenje garsonijere: Korak po korak do novog prostora
  3. Pogledajte odvažna keramička rješenja u kupaonici od 4m2
  4. Transformacija kupaonice: Do neograničenog komfora u prostoru od svega 4m2
  5. Inovativan sustav prozora za ulaganje u budućnost
  6. Hrastov parket s uzorkom riblje kosti ispunjava sve zahtjeve modernih interijera
  7. Transformacija malog i mračnog prostora u modernu i atraktivnu kuhinju
  8. Potpuna preobrazba starog hodnika u moderan prostor koji osvaja stilom
  9. Više od dnevnog boravka: Pogledajte inspirativno uređenje!
  10. Završno uređenje garsonijere na Malešnici: Dekorativna rasvjeta i inovativni sustav ožičenja

Fotogalerija (20)

Image
Ana Perković

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi