Nastavljamo s uređenjem garsonijere na zagrebačkoj Malešnici! U prethodnom članku predstavili smo ugradnju i dizajn novih podova, a u ovom nastavku upoznat ćemo vas s novom kuhinjom.

Planiranje nove kuhinje

Prostor stare kuhinje bio je vrlo malen i mračan. Kuhinju je s boravkom povezivao zid s otvorom i malim šankom koji nije bio upotrebljiv kao radna ploha. Sa samo dvije barske stolice koristio se kao zamjena za blagovaonski stol.

Kako bi dobili više radne plohe, mjesto za blagovaonski stol i više dnevnog svjetla, investitori su srušili zid koji je povezivao kuhinju i boravak, te su maknuli dvoja sobna vrata. Rezultat je kuhinja u “U” obliku koja pruža mnogo više mogućnosti.

S ciljem da od malog prostora izvuku maksimum, za pomoć su se obratili stručnom osoblju maloprodajnog salona Nord gdje su zajedno kreirali idealno kuhinjsko rješenje. Radi se o salonu jednog od najvećih regionalnih proizvođača namještaja za kuhinje i kupaonice, tvrtke Nord Produkt, čije su vlastite robne marke Nord, Armal i Schmidler pronašle mjesto u brojnim domovima i poslovnim prostorima.

Mogućnosti modularne kuhinje

Investitori su htjeli modularnu kuhinju jer ona pruža beskonačne mogućnosti kreiranja i igranja s detaljima. U salonu su pogledali izložbene primjerke, a zatim su u programu za vizualizaciju, slušajući savjete stručnjaka birali dimenzije elemenata, radnu ploču, dekore fronti vrata i ladica, ručkice i druge detalje.  Prednost modularnog načina slaganja elemenata je u tome da namještaj može biti u potpunosti prilagođen vlastitim potrebama.

Po pitanju dizajna, htjeli su modernu kuhinju, elegantnog izgleda i neutralnih boja zbog male dimenzije prostora. Znali su da ne žele uzorak drveta, a bijela boja im se činila previše svakidašnja, pa je izbor pao na lijepu i nježnu nijansu sive.

Novu kuhinju vizualno podiže drvena zidna obloga s uzorkom mramora koji je intenzivan, ali s obzirom na to da je ograničen samo na dva zida nije previše dominantan. Unio je dašak luksuza i savršeno se stopio s ostalim bojama. Stvara efektan dojam u prostoru.

Vlasnici su imali nedoumice oko toga hoće li uzorak mramora staviti i na radnu ploču, no zaključili su da bi to ipak bilo previše uzoraka za manju kuhinju. Zato su odabrali bijelu radnu ploču, a uzorak mramora stavljen je samo kao zidna obloga.

Odabir zidnih obloga često je najveći izazov jer ih je teško uskladiti s podnim pločicama i kuhinjskim elementima. Kod kuhinja iz Nord Produkta je ova odluka olakšana jer imaju zidne obloge u istim bojama kao radne ploče. Kod ploča nude opciju biranja između ravnog ili zaobljenog ruba, a izgledom prate najnovije trendove i oponašaju materijale iz prirode.

Uz izgled, prednost ovih zidnih ploča je u jednostavnom održavanju. Nema borbe s čišćenjem fuga kao kod pločica.

Odabir detalja

Osim radnih ploča, maske za elemente, kao i fronte mogu biti izvedene sa zaobljenim rubovima. Iz tehničkih i estetskih razloga, investitori su se odlučili upravo za opciju fronti od medijapana u modernoj 3D izvedbi (zaobljeni rubovi). Prednost je u tome što se ne vidi kantiranje kao kod iverala ili akrila.

Gornji elementi nemaju ručkice, već se odlikuju TIP-ON sistemom otvaranja i zatvaranja. Na donjim elementima nalaze se aluminijske ručkice minimalističkog dizajna, model koji je danas vrlo tražen. Također, donji elementi i ladice imaju soft close mehanizam koji omogućava tiho i sigurno zatvaranje.

U mali prostor uspješno su smješteni samostojeći hladnjak koji je odabran jer zauzima manje mjesta od ugradbenog i perilica suđa. Ladice i ormarići organizirani su tako da omoguće pohranu posuđa i svih kuhinjskih potrepština. Kako bi ostavili što više slobodne radne plohe, investitori su odabrali manji sudoper bez ocjednice, ali veće dubine kako bi se ipak što bolje iskoristio.

Prilikom planiranja rasvjete, smatrali su da se visilice neće dobro uklopiti u mali prostor zbog čega je odabrana decentnija rasvjeta u vidu ugradbene LED rasvjete, jednostavne plafonijere i sive reflektorice koje su se savršeno uklopile uz dizajn kuhinje. Bilo im je bitno da radna ploha bude dobro osvijetljena. Zbog većeg komfora, ugradili su i LED traku ispod kuhinjskih elemenata. Idealna rješenja pronašli su u salonu Interlamp, no više o rasvjeti donosimo u jednom od sljedećih članaka.

Kod detalja treba spomenuti program utičnica i sklopki od Legranda koje su odabrane za cijelu garsonijeru, pa tako svojim profinjenim izgledom krase i kuhinjski prostor. Sjajan su estetski detalj!

Više o programu ožičenja također donosimo u jednom od idućih nastavaka.

Kuhinju je sastavio stručni tim montera iz Nord Produkta. Jedan od razloga zašto su investitori odabrali upravo kuhinju Nord je u brzoj isporuci koju je ovaj hrvatski proizvođač u mogućnosti ponuditi. U galeriji donosimo nekoliko fotografija same montaže, slike gotovog prostora iz više kuteva i detalje koji su kuhinji dali završni “touch”.

Nastavite nas pratiti jer u sljedećem članku otkrivamo sve o uređenju hodnika koji je dobio novo ruho zahvaljujući ormaru Stolarije Memento, elegantnim bijelim vratima odabranim u Tetri, crnoj kvaki nabavljenoj u suradnji s tvrtkom Hora te Legrand utičnicama.

Nastavci:

  1. Plan preuređenja garsonijere od 30m2
  2. Preuređenje garsonijere: Korak po korak do novog prostora
  3. Pogledajte odvažna keramička rješenja u kupaonici od 4m2
  4. Transformacija kupaonice: Do neograničenog komfora u prostoru od svega 4m2
  5. Inovativan sustav prozora za ulaganje u budućnost
  6. Hrastov parket s uzorkom riblje kosti ispunjava sve zahtjeve modernih interijera
  7. Transformacija malog i mračnog prostora u modernu i atraktivnu kuhinju
  8. Potpuna preobrazba starog hodnika u moderan prostor koji osvaja stilom
  9. Više od dnevnog boravka: Pogledajte inspirativno uređenje!
  10. Završno uređenje garsonijere na Malešnici: Dekorativna rasvjeta i inovativni sustav ožičenja

Fotogalerija (20)

Image
Ana Perković

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi