U zagrebačkom kvartu Malešnica smjestila se garsonijera od 30 m2 kojoj je bila potrebna potpuna transformacija. Bračni par odlučio je preurediti garsonijeru za najam s ciljem stvaranja modernog prostora koji će biti maksimalno iskorišten i sadržavati sve potrebno za ugodno stanovanje. Zbog vrlo male kvadrature to je bio poseban izazov.

Zamislili su elegantan prostor s naglašenim bojama u dnevnom boravku, dok bi ostatak stana bio u neutralnim tonovima. Odlučili su promijeniti podne obloge i postaviti Galekovićev hrastov parket za čiju su ugradnju odabrali tvrtku Europaneli, postavili su novu stolariju tvrtke Iveta s električnim roletama, ugradili Bosch klimu, rasvjetu su odabrali u salonu Interlamp, nove sklopke i utičnice u Legrandu, a posebno je zanimljiv i DOM Tapkey Pro elektronički cilindar tvrtke Fom, inovacija za koju smo uvjereni da će vas osvojiti. Sve navedeno predstavit ćemo u idućim nastavcima serijala.

Tlocrt nisu puno mijenjali, bili su zadovoljni time što se kuhinja nalazi odmah uz boravak, ali rušenjem jednog zida odlučili su dodatno otvoriti taj dio interijera i napraviti open space.

Garsonijera prije adaptacije

U galeriji na dnu članka možete pogledati fotografije garsonijere prije renovacije, kao i 3D vizualizaciju novog prostora.

Tlocrt prije i poslije

Boravak i kuhinju povezivao je zid s otvorom i malim šankom. Zbog zida je kuhinja bila dosta mala i u nju je dopiralo minimalno dnevnog svjetla. Šank se nije mogao koristiti kao radna ploha, već je mijenjao blagovaonski stol sa samo dvije barske stolice.

Investitori su odlučili srušiti taj zid kako bi dobili veću kuhinju s više radne plohe, mjesto za blagovaonski stol i više dnevne svjetlosti. Osim rušenjem zida, prostor se dodatno otvorio i tako što su maknuta dvoja vrata, kuhinjska i od dnevnog boravka. Time je čitav prostor otvoren, od dnevnog boravka do hodnika. Omogućena je jednostavnija komunikacija, više svjetlosti i prozračnosti.

Tlocrt garsonijere prije i poslije

Rušenjem zida dobila se kuhinja u “U” obliku s većim komforom kretanja i puno više prostora za odlaganje. U nju sada stane sve od namirnica i posuđa do kuhinjskih aparata. Idealno kuhinjsko rješenje pronašli su u Nord Produktu gdje im je svojim savjetima i prijedlozima osoblje salona uvelike pomoglo.

S novim planom kuhinje u dnevni boravak je omogućeno postavljanje blagovaonskog stola za 4 osobe. Nije bilo dodatnog prostora za spavaću sobu zbog čega su investitori odlučili kupiti krevet koji će imati dvije namjene, onu garniture za sjedenje tijekom dana i kreveta za spavanje noću. Za ugodan san bit će zaslužni JYSKov nadmadrac i posteljina od recikliranog materijala. Uz navedeno, u stanu će se nalaziti još nekoliko komada JYSKovog namještaja i detalja kojima ćemo se posvetiti u jednom od idućih članaka.

Dodatnim preinakama i pomicanjem zida prema hodniku kupaonica je malo povećana, dok je hodnik neznatno smanjen i nije izgubio na funkcionalnosti i prostornosti. Prostranost hodnika iskorištena je za postavljanje velikog kutnog ormara koji je izradila Stolarija Memento u kojem će se pohranjivati posteljina, odjeća, obuća i razne druge potrebne stvari. Tako je dnevni boravak ostao maksimalno “prostran”, bez dodavanja većeg namještaja.

3D vizualizacija stana

Izazov je bio osmisliti dizajn tako da sve bude u skladu i primjereno prostoru male kvadrature.

Kako bi transformacija garsonijere prošla što uspješnije, vlasnici su se za pomoć obratili dizajnerici koja je u skladu s njihovim željama napravila nekoliko idejnih rješenja novog prostora. Uz njihovu viziju i korisne savjete stručne osobe osmišljen je interijer s kojim su više nego zadovoljni.

Odabrano idejno rješenje za garsonijeru

Vizualizacija kupaonice

Kod preuređenja kupaonice želja vlasnika je bila da se makne kada koja je zauzimala previše mjesta i postavi tuš. Zbog te želje napravljen je drugačiji razmještaj kupaonskih elemenata. Zahvaljući navedenom povećanju kupaonice, omogućen je smještaj svih elemenata i komotan prostor za tuširanje.

Umivaonik, ormarić i ogledalo premješteni su na suprotnu stranu čime je kupaonica od samo 4 m2 imala sve potrebno, a što je najvažnije omogućen je komfor boravka u tako malom prostoru.

Kupaonica prije renovacije

Po pitanju dizajna, htjeli su modernu kupaonicu u kojoj će vladati jake boje, odnosno željeli su zanimljivu i nesvakidašnju kombinaciju. To su uspješno postigli kontrastom zelene i crne boje.

Pogledajte idejno rješenje koje su odabrali!

Odabrano idejno rješenje za kupaonicu

Savršenu keramiku za svoje ideje pronašli su u salonu Enmon gdje ih je dočekalo susretljivo osoblje koje im je maksimalno izašlo u susret.

Osim sanitarija, u kupaonici su kompletno zamijenjene i sve instalacije. Nove cijevi za vodu te kupaonska oprema i sanitarije pripadaju asortimanu proizvođača Geberit, dok su tuš set i pipa za umivaonik od Hansgrohe-a. Kupaonska vrata pronašli su u Tetri, a kvaku u Hori. Za grube radove su zbog provjerene kvalitete odabrani Ceresit proizvodi.

Nastavite nas pratiti jer u idućem nastavku donosimo početak adaptacije i opis svih radova koje je obuhvaćao ovaj zahtjevan projekt.

Nastavci:

  1. Plan preuređenja garsonijere od 30m2
  2. Preuređenje garsonijere: Korak po korak do novog prostora
  3. Pogledajte odvažna keramička rješenja u kupaonici od 4m2
  4. Transformacija kupaonice: Do neograničenog komfora u prostoru od svega 4m2
  5. Inovativan sustav prozora za ulaganje u budućnost
  6. Hrastov parket s uzorkom riblje kosti ispunjava sve zahtjeve modernih interijera
  7. Transformacija malog i mračnog prostora u modernu i atraktivnu kuhinju
  8. Potpuna preobrazba starog hodnika u moderan prostor koji osvaja stilom
  9. Više od dnevnog boravka: Pogledajte inspirativno uređenje!
  10. Završno uređenje garsonijere na Malešnici: Dekorativna rasvjeta i inovativni sustav ožičenja

Fotogalerija (17)

Image
Ana Perković

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi