Stigli smo do zadnjeg nastavka serijala o preuređenju garsonijere na zagrebačkoj Malešnici. U prethodnom članku predstavili smo novo uređenje dnevnog boravka, a u ovom nastavku donosimo sve o odabranom programu ožičenja i rasvjeti.

Inovativni program ožičenja

Prilikom uređenja garsonijere, investitori su posvećivali veliku pažnju svakom detalju. Htjeli su da sve bude u savršenom skladu te zato nisu zanemarili niti odabir sklopki i utičnica. Istraživajući tržište u potrazi za modernim i estetski prihvatljivim rješenjem i slušajući savjete električara zaključili su da će idealan odabir biti program ožičenja tvrtke Legrand koja nudi vrhunska rješenja u tradicionalnim i digitalnim tehnologijama.

Investitore je najviše privukao program ožičenja naziva Living Now with Netatmo brenda Bticino, a razlog je u modernom izgledu specifičnog oblika, jednostavnim i minimalističkim linijama te izboru boja – mogućnosti usklađivanja prekidača i okvira s bojom zida. Svidjela im se i opcija da se napravi neki kontrast i složi vlastita kombinacija – moguće je personalizirati dom prema svojim željama i idejama.

Living Now – jedinstveni dizajn s modernim rješenjima

Bticino je najveći brand u Legrand grupi, zadužen za kućnu automatizaciju i povezane proizvode unutar grupe. Vrijednosti koje promiče su dizajn, tehnološka inovativnost i profinjenost u komunikaciji.

Zahvaljujući originalnosti, minimalizmu i usredotočenosti na detalje, njihov program Living Now osvojio je prestižnu međunarodnu IF design award 2020 nagradu, jednu od najstarijih i utjecajnijih nagrada na području dizajna. Međunarodni žiri prepoznao je jedinstven oblik sa savršenom prilagodbom svakoj podlozi.

Living Now linija proizvoda sadrži 16 boja ukrasnih okvira koji su stilski ujednačeni s bojama pokrivnih tipki mehanizama, izrađenih od: tehnopolimera, metala i drva. Pokrivne tipke mehanizama dolaze u 3 boje: bijela, pijesak i crna.

Za garsonijeru su odabrane različite kombinacije, prilagođene bojama u svakoj prostoriji. Na primjer, za kuhinju u bijelim i sivim tonovima odabrane su bijele pokrivne tipke s metalnim okvirom i savršeno su se uskladile s uređenjem. Nježne nijanse i minimalistički dizajn pridonijeli su eleganciji.

Za dnevni boravak i hodnik odabrane su tipke u boji pijeska. Metalni okviri odabrani su za sve prostorije osim za kupaonicu gdje je ugrađena crna tipka s crnim okvirom. Tamna nijansa unijela je u kupaonicu dašak luksuza i kontrast s kojim se postigao efektan dojam.

Svaki ukrasni okvir može se kombinirati s bilo kojom bojom pokrivnih tipki mehanizama (bijela, pijesak ili crna) po osobnom izboru. Postoji i mogućnost da svaki od ukrasnih okvira od zamaka i drva ima posebnu šaru, crtu ili zakrivljenu liniju koju drugi ukrasni okvir istog kataloškog broja nema. Time se postižu ekskluzivnost i unikatnost. Svaki okvir poseban je sam po sebi, a obrade su vrhunski izvedene.

Iako uz ove proizvode vežemo riječi kao što su luksuz ili ekskluzivnost treba naglasiti da je brand Bticino radio na tome da bude cjenovno pristupačan što većem broju kućanstava.

Do ugodne atmosfere

Za razliku od klasičnih sklopki, ovdje se osvjetljenjem može upravljati pritiskom na bilo kojoj površini mehanizma (gornja, središnja ili donja pozicija). Nakon pritiska, tipka se vraća u originalan položaj čime su sve funkcije ponovno savršeno poravnate u tijelu uređaja.

Kod ovog programa ožičenja vlasnicima je jedna od prednosti bila mogućnost LED osvjetljenja mehanizama. Tako su sklopke osvijetljene s decentnim LED osvjetljenjem čime je vidljiva njihova pozicija na zidu kada je u stanu potpuni mrak. Time njihovo korištenje ne samo da je lakše i praktičnije, već se stvara posebna atmosfera u interijeru. Također, dodatna pogodnost je u tome što kod LED osvjetljenja nema velike potrošnje.

Vlasnici su odlučili ugraditi LED potenciometar za lampu u dnevnom boravku kako bi mogli imati kontrolu nad osvjetljenjem u tom prostoru. Imali su želju za mogućnošću pojačavanja i prigušivanja rasvjete ovisno o svojim potrebama i raspoloženju. Zahvaljujući potenciometru, također se može postići ugodnija atmosfera.

Od modernih karakteristika programa još treba izdvojiti USB utičnice koje sve više postaju standard prilikom uređenja interijera.

Brza i jednostavna instalacija

Legrand utičnice i sklopke odlikuju se ojačanim nosivim okvirom koji je čak do četiri puta ojačan u usporedbi s dosadašnjom tehnologijom nosivih okvira.

S obzirom na to da su se u garsonijeri odvijali radovi poput bojanja zidova bila je velika prednost u tome što nosivi okvir dolazi sa zaštitom za mehanizme koja služi za zaštitu prilikom renovacija. Investitori nisu morali strahovati od čišćenja nakon malera. Estetski elementi poput ukrasnih okvira i pokrivnih tipki samo se vrate nakon što radovi završe. Upravo je ova situacija primjer razine detalja na koje se mislilo prilikom kreiranja programa.

Tipke i okviri mogu se nakon instalacije jednostavno skinuti u bilo kojem trenutku, na primjer, u situacijama radova u stanu ili kući. Također, ako se poželi nova boja ili stil, tipke i okviri se mogu zamijeniti novima i tako osvježiti izgled prostora. Više nema ograničenja da postavljene sklopke budu iste dugi niz godina, već se mogu prilagođavati promjenama u interijeru.

U garsonijeri na Malešnici radilo se o instalaciji s tradicionalnim ožičenjem koje ovisno o željama klijenata može imati dodatne pametne funkcije putem kućne WiFi mreže i upravljanje putem aplikacije. Program Living Now idealan je za kreiranje pametne kuće s kontrolom upravljanja nad roletama, rasvjetom, utičnicama i svim drugim povezanim električnim uređajima  putem pametnog telefona.

Vlasnici ovog prostora nisu odabrali pametne funkcije, no njihov odabir pruža znatno veći komfor u odnosu na klasične programe ožičenja. Osim toga, dobili su unikatan proizvod za koji se čak može reći da je zidna dekoracija.

Odabir rasvjetnih tijela

Kako bi si olakšali odluke o odabiru rasvjetnih tijela, investitori su se obratili osoblju salona Interlamp jer rade sve od izrade idejnih projekata pa do montaže. Njihovo poslovanje temelji se na tome da svakom projektu pristupe individualno i u potpunosti od samog projektiranja i prvotne ideje investitora do instaliranja. Nude rješenja za klasične, ali i pametne objekte gdje se ugrađuju uređaji koji štede električnu energiju.

Investitorima je idejni projekt mnogo pomogao jer uključuje raspored rasvjetnih tijela, savjete o boji i jačini osvjetljenja, načinu upravljanja i dizajnu. Svidjela im se i raznolikost ponude koja seže od dizajnerskih rasvjetnih tijela pa sve do povoljnijih rješenja.

Pogledajte što su odabrali!

ALM-3061-C, ANTIQUE BRASS + MILK WHITE

U blagovaonicu je smještena elegantna visilica koja se danas može često vidjeti u interijerima. Popularna je zbog svog minimalističkog i elegantnog dizajna i investitorima je odmah zapela za oko.

Jednako je upečatljiva i lampa u dnevnom boravku. Odlikuje se profinjenim dizajnom kojim je uspješno podigla prostor boravka.

LOFT-338-5, 338-12; BRASS + COGNAC GLASS

Za kupaonicu je odabrana klasična plafonijera koja se previše ne ističe i lijepo se uklopila uz ostatak uređenja. U kuhinji je bio cilj postaviti što decentniju rasvjetu. Tako je na sredinu ugrađena jednostavna plafonijera, na jednom dijelu zida nalaze se ugradbena LED svijetla, iznad šanka su postavljene reflektorice u sivoj boji koje se nalaze i u hodniku, a s ciljem većeg komfora ispod kuhinjskih elemenata postavljena je LED traka.

Interlamp ima izložbeni prostor u Zagrebu gdje stoji na raspolaganju za bilo kakav savjet vezan uz projektiranje i samu finalnu izvedbu. Svatko može pronaći nešto za sebe jer široka ponuda obuhvaća unutarnju i vanjsku dekorativnu rasvjetu za razne interijere, od poslovnih i stambenih prostora do rustikalnih objekata, hotela, banaka, bolnica i industrijskih pogona.

Više fotografija potražite u galeriji!

Nastavci:

  1. Plan preuređenja garsonijere od 30m2
  2. Preuređenje garsonijere: Korak po korak do novog prostora
  3. Pogledajte odvažna keramička rješenja u kupaonici od 4m2
  4. Transformacija kupaonice: Do neograničenog komfora u prostoru od svega 4m2
  5. Inovativan sustav prozora za ulaganje u budućnost
  6. Hrastov parket s uzorkom riblje kosti ispunjava sve zahtjeve modernih interijera
  7. Transformacija malog i mračnog prostora u modernu i atraktivnu kuhinju
  8. Potpuna preobrazba starog hodnika u moderan prostor koji osvaja stilom
  9. Više od dnevnog boravka: Pogledajte inspirativno uređenje!
  10. Završno uređenje garsonijere na Malešnici: Dekorativna rasvjeta i inovativni sustav ožičenja

Fotogalerija (21)

Image
Ana Perković

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi