U kupaonicama većine domova još uvijek prevladavaju nadžbukni vodokotlići jer ljudi imaju predrasude prema podžbuknima.

Na primjer, smatraju da u slučaju kvara vodokotlića moraju rušiti dio zida ili oblogu vodokotlića. Nemaju percepciju da ako se pokvari nešto unutar vodokotlića, nema potrebe za razbijanjem. Potrebno je skinuti tipku i dobije se otvor koji je dovoljno velik da se može popraviti ili zamijeniti dio unutar vodokotlića.

Ipak, podžbukni vodokotlići sve su češći odabir i bez njih je teško zamisliti dobro dizajniranu kupaonicu. Upravo se za takav tip vodokotlića odlučila zagrebačka obitelj s Jaruna. Konkretnije, u svoj kupaonski prostor ugradili su TECE podžbukni vodokotlić, sa zvučnom zaštitom i montažnim setom. Radi se o vodokotliću koji na sebi ima pretinac za stavljanje tableta.

Prednosti podžbuknog vodokotlića

Tablete su zasigurno jedna od prednosti ovog vodokotlića jer osiguravaju higijenu, sprječavaju stvaranje kamenca, ne samo vodokotlića već i školjke. Uz ovaj tip vodokotlića pogodna je WC školjka bez ruba koja se čisti putem navedenih tableta. Vrlo je jednostavna za održavanje i estetski se savršeno uklapa u prostor.

Više nije potrebno stavljanje raznih umetaka koji su na kraju krajeva i vizualno neprivlačni, nego se tableta putem pretinca ubacuje u vodokotlić. Nakon što se stavi u pretinac, tableta održava unutrašnjost vodokotlića oko tri tjedna.

Prednost vodokotlića je i u mogućnosti velikog i malog ispiranja, a količinu ispiranja moguće je postaviti na 4,5/7,5/9 litara. Preostali volumen može se koristiti za dodatno ispiranje.

Podžbukni vodokotlić kompatibilan je sa svim TECE aktivacijskim tipkama za ispiranje. Znači, ako u bilo kojem trenutku odlučite ponovno preuređivati kupaonicu nije potrebno kupovati novi vodokotlić kako biste, primjerice, stavili tipku u narančastoj boji, već samo možete promijeniti tipku. Kod drugih proizvođača izbor je najčešće ograničen na 5 tipki za svaki model kotlića, dok TECE nudi širok izbor.


Dosjed (pretinac) za tablete


Mjesto u koje će se ugraditi TECE aktivacijska tipka

Čest problem većine vodokotlića je curenje vode u školjku. Do toga dolazi zbog brtvenih gumica na izlaznom ventilu koje su gumene i guma se s vremenom istroši. Na TECE podžbuknim vodokotlićima guma je silikonska i time je njezin životni vijek puno duži.

Također, kako bi se prilagodio pritisak vode, u školjku se stavljaju prstenovi. Uz svaki vodokotlić dolaze po dva prstena i najčešće jedan od ta dva odgovara modelu školjke. Ipak, budući da su proizvođači keramike danas vrlo domišljati i ima svakakvih školjki, u TECE-u su se prilagodili novitetima i proizveli 8 prstenova tako da jedan uvijek mora odgovarati.

Kod njihovih vodokotlića prstenovi se jako jednostavno stavljaju, za razliku od drugih proizvođača kod kojih se mora skinuti cijela školjka da bi se promijenio prsten. TECE je napravio sljedeće rješenje – skine se tipka, promijeni se prsten na izljevnom ventilu i pusti voda. Radnja se ponavlja sve dok se ne dobije željeni pritisak.

Svi rezervni dijelovi unutar kotlića (izljevni, uljevni ventil) nalaze se na skladištu, a kotlići imaju garanciju od 10 godina.

Postavljanje vodokotlića

Pogledajte nekoliko fotografija s prikazom postavljanja vodokotlića!
Aktivacijska tipka – završni dekorativni detalj

Kod uređenja kupaonice aktivacijska tipka dođe kao „točka na i". Zagrebačka obitelj odabrala je staklenu tipku s tipkalima od četkanog plemenitog čelika TECEsquare tipku za WC. Sastoji se od metalne površine s posebno plosnatom (tankom) zidnom izvedbom.

Ova aktivacijska tipka za WC s dvokoličinskom tehnikom ispiranja je jako zahvalna za održavanje jer tipkala imaju anti finger premaz – ne vide se otisci prstiju. Osim aktivacijske tipke, od četkanog plemenitog čelika izrađen je i tuš profil – u kupaonici se vodilo računa o usklađivanju detalja.

Sve TECE tipke imaju elegantan, dizajnerski izgled, te ostavljaju dojam profinjenosti. Spektar modela, materijala i boja je vrlo širok (svi RAL i NCS tonovi), a mogu se raditi i po narudžbi. Tipke mogu biti staklene, metalne ili plastične. Podloga može biti u jednoj boji, a tipkala u drugoj. U ponudi čak postoje i tipke s elektroničkim beskontaktnim aktiviranjem.

Za više fotografija zavirite u galeriju!

Nastavite i dalje pratiti renovaciju obiteljske kupaonice na Jarunu. U idućem članku donosimo montažu tuš paravana!

Nastavci:
1. Renovacija kupaonice od svega 3 kvadrata!
2. Rušenje stare kupaonice i pripremni radovi za polaganje pločica
3. Odabir keramičkih pločica i postupak polaganja
4. Postavljanje tuš profila u kupaonici od 3 kvadrata
5. Ugradnja vodokotlića i odabir aktivacijske tipke
6. Montaža tuš paravana u kupaonici od 3 kvadrata
7. Odabir tuš stupa za malu kupaonicu
8. Završno uređenje kupaonice na Jarunu
9. VIDEO: Uređenje male kupaonice na Jarunu

Fotogalerija (18)

Image
Ana Perković

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi