U prethodnom članku uveli smo vas u priču o renovaciji kupaonice na Jarunu i pokazali vam vizualizaciju budućeg prostora. Nakon što je zagrebačka obitelj odlučila točno u detalje kakav izgled kupaonice želi došlo je vrijeme da se krene u realizaciju.

Najprije je napravljena demontaža sanitarija i kupaonskih pločica, a zatim se pristupilo rušenju i pripremnim radovima za polaganje novih pločica.

Prikaz radova korak po korak

Nakon rušenja je trebalo krpati zidove i poravnati ih kako bi se kasnije mogle uspješno postaviti keramičke pločice.

Sljedeći korak obuhvaćao je postavljanje vodokotlića i preinaku postojeće instalacije vode. Odabran je TECE podžbukni vodokotlić s oknom za umetanje tableta za održavanje vodokotlića i WC školjke.


TECE podžbukni vodokotlić za suhu ugradnju sa zvučnom izolacijom i montažnim setom

Vodokotlić i dio kupaonice unutar prostora za tuširanje obložen je gips pločama. Unutar budućeg prostora za walk-in tuš će se nalaziti niše koje će se koristiti kao police za odlaganje šampona.


Radovi unutar prostora za tuširanje

Idući korak radova obuhvaćao je pripremu za postavljanje tuš kanalice. Odabran je TECEdrainprofile, tuš profil od plemenitog čelika s mogućnošću rezanja na željenu duljinu čime je pogodan za svaki prostor. Prednost tuš profila je i u tome što sadrži unutarnji pad za bolje otjecanje vode i ima učinak samočišćenja – voda (zbog pada) ima bolji otok i time se javlja navedeni učinak.

Postavljen je sifon za tuš kanalicu, a zatim je na red došla izrada glazure (estriha) i niveliranje pada 1 do 2 %.


Sifon za TECEdrainprofile tuš profil

Nanošenje hidroizolacije

Prije nego što se krenulo s premazivanjem hidroizolacije trebalo je kutove zidova oblijepiti samoljepljivom hidroizolacijskom trakom. Odabrana je Baumit Strap Fix.

Kupaonice su prostorije u kojima postoji najveća mogućnost vlage, naročito u dijelu prostora za tuširanje. Zato ga je potrebno dobro hidroizolirati. U ovoj kupaonici korišten je Baumitov sustav za hidroizolaciju Baumacol – dvokomponentna hidroizolacijska masa – BAUMACOL PROTECT 2K Elastic.

Ova masa odabrana je zbog karakteristika kao što su visokoelastičnost, laka obrada i nanošenje na podlogu. Osim za kupaonice prikladna je za hidroizolaciju terasa, bazena, ispod ljepila za pločice… Pogodna je za korištenje u eksterijeru zbog otpornosti na smrzavanje. Zahvaljujući visokom elasticitetu, masa je naročito prikladna za premoštenje pukotina u podlozi.


Vodonepropusnu masu potrebno je miješati do željene gustoće

S hidroizolacijom su premazani svi zidovi unutar prostora za tuširanje, a nakon toga se krenulo na hidroizolaciju poda.

Hidroizolacija poda

S hidroizolacijom poda krenulo se od sifona i to sljedećim sistemom – nakon što se skinuo poklopac sifona, brtveća manšeta sustava TECE Seal System se utisnula u utor i zaklopila. Ispod manšete je nanesena hidroizolacija u koju se ona zatim utisnula. Nakon toga je manšeta s gornje strane premazana hidroizolacijom, a onda i cijeli pod unutar prostora za tuširanje.


Uklanjanje zaštitnog poklopca


Stavljena je brtveća manšeta


Premazivanje hidroizolacije


Prostor za tuširanje je spreman za postavljanje keramičkih pločica

Odrađeni su svi pripremni radovi za polaganje keramičkih pločica o čemu ćemo pisati u sljedećem nastavku. Želite li vidjeti više fotografija radova opisanih u ovom članku zavirite u fotogaleriju!

Nastavci:
1. Renovacija kupaonice od svega 3 kvadrata!
2. Rušenje stare kupaonice i pripremni radovi za polaganje pločica
3. Odabir keramičkih pločica i postupak polaganja
4. Postavljanje tuš profila u kupaonici od 3 kvadrata
5. Ugradnja vodokotlića i odabir aktivacijske tipke
6. Montaža tuš paravana u kupaonici od 3 kvadrata
7. Odabir tuš stupa za malu kupaonicu
8. Završno uređenje kupaonice na Jarunu
9. VIDEO: Uređenje male kupaonice na Jarunu

Fotogalerija (22)

Image
Ana Perković

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi