Zbog vrlo bogate i raznolike ponude na tržištu odabir keramičkih pločica više nije jednostavan kao što je bio nekada. Danas se pločice mogu naći u svim bojama i veličinama, s bezbroj uzoraka.

Obitelj sa zagrebačkog Jaruna odvažila se i u dućanu Stilker Store odabrala čak četiri različite vrste pločica za svoju malu kupaonicu. Za podove i zid unutar područja tuša odlučili su se za imitaciju drva, pločice drvenog uzorka _Play Wood. Osim njih su odabrali i dvije pločice koje su na prvi dojam možda nespojive, velike Carpet pločice šarenog uzorka i male sive Metro pločice (3D).

Sve tri navedene vrste pločica vrlo su atraktivne i dinamične, ali pokazalo se da se odlično slažu u prostoru. Četvrte pločice jednostavnog su, bijelog dizajna, a o njihovoj namjeni ćemo pisati nešto kasnije.

No krenimo redom – Pogledajte postupak samog polaganja!

Radovi korak po korak


Za keramiku je korišteno ljepilo Baumacol FlexUniI

Pločice su najprije postavljene unutar budućeg prostora za tuširanje, a nakon toga se krenulo na ostatak kupaonice. Posao postavljanja započeo je s pločicama drvenog uzorka Play Wood.

Zatim su na red došle pločice zanimljivog, šarenog uzorka naziva Carpet.

U kupaonicama se najčešće kombiniraju dvije vrste pločica tako da je specifičnost ove kupaonice svakako kombinacija čak četiri modela.

Zbog male kvadrature kupaonice, puno kuteva i različitih pločica polaganje je bilo vrlo zahtjevno, pločice su se morale često rezati. Stoga je majstor morao raditi pažljivo i koncentrirano kako bi pločice na kraju bile kvalitetno postavljene.

Puno strpljenja tražilo je postavljanje malih Metro pločica. Na njih je otišlo puno više vremena nego na ostale pločice i zahtijevale su iznimnu preciznost u radu.

Na pod kupaone također su postavljene keramičke pločice drvenog uzorka Play Wood.

Niše unutar budućeg prostora za tuširanje

Niše su koristan prostor za odlaganje šampona, krema i sličnog, a mogu biti i vrlo zgodan estetski detalj u kupaonici. Posebno su korisne za male kupaonice.

S obzirom na to da su za ovu kupaonicu odabrana već tri dosta snažna uzorka keramičkih pločica, u područje niša trebalo je staviti nešto potpuno neutralno, nešto što neće odvlačiti pažnju. Zato je odabrana bijela boja uzorka.

Keramika je stavljena zbog lakšeg održavanja, a i najpogodnija je zbog vlage koja se pojavljuje unutar prostora za tuširanje.

Nanošenje mase za fugiranje i silikona

Nakon postavljanja pločica na njih je trebalo nanijeti masu za fugiranje. Korištena je masa Baumacol PremiumFuge.


Nanošenje mase za fugiranje Baumacol PremiumFuge

Idući i zadnji korak radova u ovoj fazi obuhvaćao je nanošenje silikona na rubnim dijelovima kupaonice.


Nanošenje Baumacol Silikona

Spoj neobičnih uzoraka

Vjerojatno vas zanima otkuda uopće ideja da se spoje svi uzorci pločica koje smo naveli? I nas je "mučilo" to pitanje i postavili smo ga vlasnicima kupaonice. Objasnili su nam kako su "surfali" internetom tražeći inspiraciju. No, nisu uopće tražili dizajn ili kombinacije boja, već su samo istraživali ideje za male kupaonice.

Tako su naletjeli na fotografije kupaonice s više modela pločica i to im se svidjelo jer je bilo neobično i drugačije. U Stilkeru su predstavili svoju ideju i odlučili je isprobati u vizualizaciji kupaonice.

Dizajnerica iz Stilkera dala im je puno sugestija oko samog slaganja pločica, naročito sivih Metro, s ciljem da se poslože tako da ne stvaraju dojam premonotonog. Savjetovala im je i nijansu "drvenih" pločica kako bi se uklopile s ostalima. Najveće pločice Carpet bile su "ljubav na prvi pogled", tvrdi investitorica i dodaje kako je čim ih je ugledala znala da ih mora uklopiti u cijelu tu priču.

U Stilkeru su istaknuli kako se dizajn kupaonice kreira ciljano prema tipu keramike koju kupac odabere. "Primarno je da kupac sam izabere keramiku, a mi zatim iz toga izvučemo maksimum", poručuju.

Tržište je puno klasičnih pločica za sve one koji prilikom uređenja "igraju na sigurno", no u dizajnu je zabilježen jako veliki pomak i svatko tko teži modernom uređenju može pronaći nešto za sebe.

Ova kupaonica dokaz je kako se nekada isplati riskirati jer je spoj naizgled nespojivih pločica imao više nego pozitivan ishod. Kada su sve pločice postavljene prostor je dobio sasvim novu dimenziju.

U idućem nastavku pisat ćemo o postavljanju tuš kanalice. Nastavite nas pratiti!

Nastavci:
1. Renovacija kupaonice od svega 3 kvadrata!
2. Rušenje stare kupaonice i pripremni radovi za polaganje pločica
3. Odabir keramičkih pločica i postupak polaganja
4. Postavljanje tuš profila u kupaonici od 3 kvadrata
5. Ugradnja vodokotlića i odabir aktivacijske tipke
6. Montaža tuš paravana u kupaonici od 3 kvadrata
7. Odabir tuš stupa za malu kupaonicu
8. Završno uređenje kupaonice na Jarunu
9. VIDEO: Uređenje male kupaonice na Jarunu

Fotogalerija (40)

Image
Ana Perković

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi