Renovacija stana od 38 kvadrata na zagrebačkim Vrbanima bliži se kraju. U prethodnom nastavku otkrili smo vam uređenje dnevnog boravka i blagovaonice, hodnika i spavaće sobe, a sada je vrijeme za uređenje kuhinje.

Stara kuhinja se nalazila u prostoru koji je prema novom tlocrtu namijenjen spavaćoj sobi, dok je nova zauzela manji prostor smješten uz prozor. Podsjetimo, vlasnici stana željeli su da kuhinja bude odvojena od ostatka stana i da ima dovoljno dnevnog osvjetljenja.

Klikom na fotografiju pogledajte tlocrt u punoj veličini

Zanima li vas usporedba kuhinje prije i nakon transformacije pri dnu ovog članka donosimo video s detaljnim prikazom.

Odabir nove kuhinje

Za kuhinjski prostor od svega 4,05 m2 vlasnici su odlučili potražiti inspiraciju u Nord Produktu gdje su pogledali izložbene kuhinje i elemente.

U Nord salonima su bili vrlo ljubazni i otvoreni za njihove ideje, te su dali svoje prijedloge. Pritom su vodili računa o tome da kuhinja bude funkcionalna i da se uklapa u postojeći interijer. Trebalo je organizirati prostor s obzirom na dimenzije, instalaciju vode, plinske cijevi, otvor za ventilaciju…

Prema zajedničkom dogovoru napravljena je vizualizacija buduće kuhinje.


Odabran je L oblik kuhinje

Nakon što je definiran izgled kuhinje uslijedila je točna izmjera prostora, a ubrzo nakon toga i sama montaža.

Montaža kuhinjskih elemenata

Iako se radi o malim dimenzijama prostor je bio vrlo zahtjevan i bilo je potrebno rezati određene elemente i radnu ploču kako bi se napravili otvori za sudoper, ploču za kuhanje, napu i plinske cijevi koje su kasnije skrivene bijelom oblogom.


Izrez radne ploče za sudoper


Priprema otvora za napu

Vlasnici su odabrali napu prema prijedlogu Nord Produkta i bez ikakvih problema se uklopila u kuhinjski element. Kuhinje Nord su modularne i slažu se iz postojećih elemenata. Mogu se prilagoditi gotovo svakom prostoru zbog čega je i ovdje na kraju sve uspješno izvedeno.

Moderno i funkcionalno

Prilikom planiranja kuhinje vlasnici su izrazili želju da se omogući što više radne plohe. S obzirom na to da je mala, kuhinja je ispala savršeno funkcionalna jer na jednoj radnoj ploči ima dovoljno mjesta za pripremu hrane, dok se druga može koristiti za odlaganje kuhinjskog posuđa.

Fronte su vlagootporne, a od široke ponude materijala vlasnici su za fronte odabrali donju iveral hrast natur boju i gornju akril mat bijelu.


Prozor koji je izradila tvrtka Iveta u antracit boji uskladio se s antracit radnom pločom

Zbog svog zanimljivog izgleda pogled privlači kuhinjska pipa koju su vlasnici također kupili u Nordu. Odabrali su je prvenstveno zato što ima savitljivu cijev i samim time je u potpunosti fleksibilna. To je bitno zbog prozora koji se zahvaljujući navedenoj karakteristici pipe može otvarati bez problema.

Ovakav model pipe zove se Nord Viva i dolazi u sedam boja koje se mogu mijenjati – praktična cijev samo se skine i zamijeni s drugom bojom što je savršeno ako dođe do zasićenja jedne boje ili se samo želi unijeti promjena u prostor. Vlasnici su se odlučili za crnu boju kako bi pipa bila u skladu s ostatkom uređenja.

Osim funkcionalne ima i dekorativnu ulogu jer djeluje vrlo efektno.


Nord pipe imaju 10 godina jamstva

U kuhinji se mislilo baš na sve pa je tako kod sudopera stavljena mala ocjednica jer bi ocjeđivač zauzeo previše mjesta.

Vlasnici nisu željeli visoke ormare niti samostojeću napu. Ormare i ladice također su osmislili s ciljem da se prostor maksimalno iskoristi. Zbog lakšeg otvaranja na gornjim ormarićima stavljeno je push otvaranje.


Kante za razvrstavanje otpada


Gornji elementi s push otvaranjem


Detalji su igrali veliku ulogu u uređenju kuhinje

Iznad radne plohe nalazi se rasvjeta koja je estetski pridonijela prostoru jer stvara efektan dojam. Radi se o LED traci koja se pali putem senzora na pokret. Utičnice iz serije Classia bojom i oblikom odlično su se uklopile u uređenje.

Dizajn nove kuhinje – lijepa klasika

U kuhinji prevladavaju tri boje jer su vlasnici htjeli ostvariti zanimljivu kombinaciju i cilj im je bio postići sklad s ostatkom stana. Izabrali su bijelu, antracit i boju drva.

Radna ploča je u antracit boji, kao i kuhinjski prozor te vertikalni dizajnerski radijator koji se nalazi na samom ulazu u kuhinju i savršeno se uskladio s čitavim uređenjem. Nalazi se u vidnom polju i ispao je jako lijep detalj.


Dizajnerski radijator u antracit boji

Vlasnici su u stanu htjeli imati prirodnu boju hrasta i u kuhinji su zato odabrali donje fronte u hrast natur boji koje odlično pašu uz Galeković hrast natur gotovi parket. Drveni dekor je podigao prostor i unio dozu topline, a bijela je bezvremenski klasik i znali su da s njom ne mogu pogriješiti.

Posebno je zgodan detalj staklo s decentnim uzorkom maslačka koje unosi dašak svježine u kuhinju. Vlasnici su htjeli napraviti poveznicu stakla u kuhinji s kliznom stijenom u spavaćoj sobi koja sadrži isti uzorak i u tome su uspjeli.

Svoje želje ostvarili su u salonu Manu interier gdje su nakon informativnog razgovora dobili besplatne prijedloge u obliku vjernih skica. Kada su skice postale stvarnost rezultat ih je oduševio. Staklo se izvrsno uklopilo u moderni dizajn kuhinje i vlasnici nisu požalili što su ga odabrali kao alternativu za keramičke pločice na zidu.

Estetski dojam je fantastičan, a održavanje je jednostavnije jer nema fuga kao kod keramike, spojevi između stakala su gotovo nevidljivi i dovoljno je koristiti uobičajena sredstva za čišćenje staklenih površina. Staklo je lakirano sa stražnje strane i time je dekorativni sloj boje u potpunosti zaštićen od vanjskih utjecaja, na primjer, vlage, prašine ili masnoće.

Manu interier pruža uslugu dizajna na staklu za svakog kupca, a vlasnicima se najviše svidjelo to što omogućavaju personalizirani dizajn i originalna rješenja. Birali su veličinu i vrstu stakla, boju, i motiv što nije bilo lako jer su imali na izbor čak 2.000 gotovih dekora u bezbroj kombinacija.

Kuhinjsko staklo može biti ojačano kaljenjem, pjeskareno, lakirano u jednu ili više boja. Prema savjetima u salonu za ovu kuhinju je odabrano satinirano optiwhite staklo ("mat" varijanta). Radi se o vrsti float stakla o kojem smo detaljno pisali u prethodnom nastavku.

Na kliznoj stijeni i na kuhinjskom zidu korištena je ista vrsta stakla, samo je obrađeno na različit način. Dizajn na stijeni izveden je pjeskarenjem, a na kuhinjskoj staklenoj oblozi lakiranjem u dvije boje.

Prednost dekoriranog stakla iz Manu interiera je velika fleksibilnost u primjeni jer se po boji i apliciranom dizajnu može u potpunosti prilagoditi osobnom ukusu klijenta i zahtjevima prostora u koji se ugrađuje. Upravo te karakteristike uz njegove tehničke osobine i dostupnost na hrvatskom tržištu čine lakirano staklo sve popularnijim pri uređenju modernih interijera.

Kao što smo najavili u uvodnom dijelu članka donosimo video s usporedbom kuhinje prije i nakon preuređenja!

Pogledajte fotografije kompletnog uređenja kuhinje i detalje koji su stvorili lijepi ugođaj u ovoj prostoriji!Prostor kuhinje maksimalno je iskorišten i korisnici će imati sve potrebno, od pećnice i perilice suđa do dovoljno velikih radnih ploha i praktičnih ladičara za pohranu stvari… Stvoren je funkcionalan i moderan prostor, s dovoljno svjetlosti. U ovom prostoru kuhat će se s guštom!

Nastavite nas pratiti jer u idućem nastavku predstavljamo transformaciju lođe.

Nastavci:
1. Potpuna transformacija stana na zagrebačkim Vrbanima
2. Početak radova i stvaranje novog prostora
3. Ugradnja vanjske stolarije
4. Postavljanje instalacija i završetak grubih radova
5. Odabir i postavljanje keramike
6. Opremanje i završno uređenje kupaonice
7. Odabir i postavljanje podova
8. Uređenje dnevnog boravka, hodnika i spavaće sobe
9. Montaža i uređenje kuhinje
10. Novi izgled lođe
11. Program utičnica i sklopki, rasvjeta, završni dekorativni detalji

Fotogalerija (19)

Image
Ana Perković

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi