U prethodnom nastavku pisali smo o odabiru i postavljanju podova u stanu na zagrebačkim Vrbanima. Pritom smo vam otkrili i dijelove interijera. Kroz ovaj članak prikazat ćemo detaljnije uređenje dnevnog boravka i kompletno opremanje hodnika i spavaće sobe.

Vlasnici su se susreli s velikim izazovom jer nije bilo jednostavno u potpunosti osmisliti izgled čitavog stana. Njihova ideja da naprave open space prostor i konceptom klizne stijene ostvare odvojen prostor za spavanje ispala je pun pogodak. Interijer je dobio dodatnu prostoriju i za razliku od prijašnjeg izgleda prostor sada pruža moderan način stanovanja.

Krenimo od samog ulaza u stan!

Uređenje hodnika

U manjim interijerima često se javlja problem pohrane stvari. U ovom stanu je zato vrlo pažljivo biran namještaj koji će poslužiti navedenoj svrsi.

Već pri samom ulasku u stan može se zaključiti da je prostor odlično iskorišten jer se u hodniku mislilo na sve – od vješalice i detalja kao što su zidne kuke za ključeve do ogledala, cipelara i velikog ormara s nekoliko pretinaca koji je izrađen po mjeri u suradnji s tvrtkom Stolarija Memento.Stolarija Memento izrađuje ugradbene ormare točno po traženim mjerama (samostojeće i ugradbene) i nudi više od 50 boja iverala, razne vrste stakala ili ogledala, plexiglasa, aluminijske profile u više boja i oblika. Za stan je odabran ormar od iverala u bijelo smeđoj kombinaciji. Dekor hrasta odlično se uskladio s hrastovim parketom.

Ormar se proteže od poda do stropa i osmišljen je s ciljem da se prostor maksimalno iskoristi. Otvara se po mehanizmu TIP-ON. Pretinci (police, košare…) su osmišljeni tako da se u njima pohrane kaputi i jakne, obuća i ostale stvari predviđene za skladištenje u prostoru hodnika. Posebno su praktični gornji ormarići s podiznim mehanizmima – njihova vratašca otvaraju se podizanjem u zrak.Iz hodnika se ulazi u kupaonicu za koju su vlasnici odlučili ugraditi skrivena zaokretna vrata tvrtke Vrata Dizajn u bijeloj boji. Ravno i glatko krilo vrata asimilirano je sa zidom s vanjske strane čime se stvara dojam jedne površine. Kod ovakvih modela vrata jedinstvena tehnologija izrade omogućava otvaranje na guranje na ‘push’ ili na povlačenje na ‘pull’.


Vrata bez vidljivog dovratnika, model Eterea

Specifičnost ovih vrata je u tome što su "bez štoka" (dovratnika), odnosno s aluminijskim okvirom skrivenim u zidu. Od skrivenih vrata vidljivo je samo krilo, a aluminijski dovratnici skriveni su zidarskom obradom. Oni su posebno zaštićeni eloksiranjem (anodizacijom), čvrsti su i stabilni.

Sobna skrivena vrata savršena su ako se želi minimalistički dizajn interijera preseliti i na vrata, ako se želi dodatno sakriti ulaz u sekundarnu prostoriju, integrirati vrata u stolarsku strukturu ili zidne panele ili pak učiniti ih minimalno vidljivim.


Zbog kvalitete proizvoda garancije na isporučena vrata kreću se čak i do 15 godina.

Kako bi se postigao potpun dojam skrivenih sobnih vrata potrebna je lijepa kvaka. Vlasnici su je potražili kod tvrtke Hora jer ima najveći izbor kvaka u Hrvatskoj. Od 30-ak različitih obrada izabrali su model u obradi kromat lijevani mesing.

Kvaka naziva Lund prilagođena je za kupaonice jer u odnosu na standardna sobna vrata ima mogućnost leptir tip zaključavanja. Vrhunske je kvalitete i elegantnog dizajna koji se estetski uklopio u uređenje kupaonice, kao i hodnika.

Klizna stijena – rješenje za mali stan

U hodniku posebnu pažnju plijeni moderna klizna stijena. Vlasnici stana imali su brojne nedoumice oko njezina odabira i montaže zbog čega su se za savjet obratili tvrtki Manu interier. U njihovom salonu su se raspitali o vrsti stakla, načinu otvaranja, samom postavljanju stijene i sličnom. Dobili su korisne informacije i savjete te pronašli idealnu kombinaciju za stan.

Cilj je bio postaviti stijenu koja će zadovoljiti sve potrebe budućih stanara i konačan odabir pokazao se ispravnim. Trokrilna staklena klizna stijena otvara se na dvije strane tako da su otvori dovoljno veliki za dodatne količine svjetlosti, a omogućena je i prozračnost.


Srednja stijena je fiksna i sa svake strane su klizna vrata. Tako se u sobu može ući s obje strane kreveta.

Kao ispuna pregradne stijene korišteno je 6 mm optiwhite satinirano staklo, a nakon ojačavanja kaljenjem, na staklu je s jedne strane pjeskaren odabrani motiv. Satinirano optiwhite staklo je vrsta float stakla, bez za staklo karakterističnog zelenkastog tona, koje je kemijski obrađeno kako bi se dobila matirana površina i određeni stupanj neprozirnosti.

Prednost ove vrste stakla u odnosu na prozirno staklo je to što zbog spomenute matirane površine pruža privatnost, a istovremeno propušta svjetlost u sobu. Na satiniranom staklu se manje vide otisci prstiju i prašina, pa je zahvalnije za održavanje.


Boja okvira upotpunila je ukupni dojam klizne stijene

S obzirom na to da se radi o pregradnoj kliznoj stijeni bilo je nužno staklo ojačati kaljenjem. U procesu kaljenja staklu se poboljšavaju termička i mehanička svojstva. Ono postaje otpornije na udarac, a u slučaju nezgode i kada bi došlo do pucanja staklene ispune, staklo se rasipa bez oštrih rubova.

Klizna stijena odigrala je veliku ulogu u dizajnu stana. Staklene površine prisutne su i u drugim dijelovima interijera čime je sve stilski povezano. Također, motiv na stijeni odabran je i za kuhinjsko staklo, no o tome ćemo više pisati u članku koji će biti posvećen uređenju kuhinje koju su vlasnici odabrali u Nord Produktu.

U Manu Interier-u dizajnirana stakla pružaju veliku fleksibilnost u primjeni jer se zahvaljujući bogatom izboru vrsta stakala, boja i tehnika površinske obrade, te individualiziranom pristupu, mogu u potpunosti prilagoditi ukusu klijenta i zahtjevima interijera.

Vlasnici su se nakon savjetovanja s dizajnerom i izrade nekoliko originalnih rješenja odlučili za satinirano optiwhite staklo s pjeskarenim biljnim motivima. Tamno sivo plastificirani aluminijski profili lijepo su uokvirili ovaj decentni dizajn.


Vizualni prikaz odabrane varijante dekora za kliznu stijenu

Pogledajte kako se stijena uklopila u interijer!


Tvrtka Manu interier bavi se proizvodnjom i opremanjem interijera namještajem modernog i originalnog dizajna. U ponudi imaju širok asortiman namještaja po mjeri za opremanje stambenih i poslovnih prostora, na primjer, pregradne klizne stijene, klizne ormare raznih namjena, kuhinje, dječje sobe, kupaonski namještaj, komode, pultove i ostalo.

Dio proizvodnog programa čine i unikatne dekorativne staklene obloge različitih namjena, te modena rasvjeta. Maštovito osmišljene i estetski dotjerane staklene površine daju poseban šarm kliznim stijenama i ugradbenim ormarima, kuhinjama, kupaonicama, kupaonskim i dekor zrcalima, stolovima, zidnim oblogama…

Vlasnici ovog stana iskazali su zadovoljstvo zbog suradnje s kreativnim timom stručnjaka. Savjeti dizajnera olakšali su im snalaženje u gotovo beskrajnoj ponudi staklenih dekora. Trebate li i sami inspiraciju, ideju ili gotovo rješenje za uređenje vlastitog interijera fotografije s primjerima možete pronaći ovdje.

Dizajn spavaće sobe

Velika prednost klizne stijene je ušteda prostora pa je tako u spavaću sobu bez problema stao ugradbeni ormar za odjeću i pohranu stvari. I za taj ormar je zaslužna tvrtka Stolarija Memento koja je prema željama vlasnika izradila moderan i visoko funkcionalan element za spavaću sobu.

Otvara se povlačenjem na dvije strane što je savršeno za male prostore. Sistem otvaranja nalazi se na vrhu vrata koja funkcioniraju tako da klize po gornjoj vodilici (nije bilo potrebe za bušenjem parketa).

S bijelom mat bojom ormara postignut je sjajan efekt – ormar se stopio s bijelim zidovima!

Spavaća soba uređena je skroz jednostavno, u nježnim tonovima i tek s nekoliko ukrasnih elemenata. Pažnju plijene dekorativni luster i motivi prirode.
Uređenje dnevnog boravka i blagovaonice

U prethodnom članku ste imali priliku zaviriti u dio izgleda dnevnog boravka i blagovaonice, a sada kao što smo najavili na početku ovog serijala donosimo čitavo uređenje!

Radi se o prostoru u kojem većina ljudi provodi najviše vremena i vlasnici stana željeli su postići ugodan ambijent u kojem će vladati opušteno ozračje. To im je uspjelo korištenjem neutralnih boja, prirodnih materijala i detalja koji stvaraju cozy ugođaj.

Gotovo svi zidovi u stanu obojani su bijelom bojom jer je bezvremenska i prostor čini vizualno većim nego što jest. Samo je jedan zid dnevnog boravka obojan u boju kadulje. Ova zelena boja ima smirujući učinak, a opet je efektna i odlično se uklopila s ostatkom interijera koji sadrži elemente skandinavskog i boho stila.

Sve u stanu pomno je birano, od vanjske stolarije i hrastovog parketa do rasvjete, namještaja i ukrasnih predmeta.


Tlocrt ovog stana odlično je iskorišten što je još jedan dokaz da kvadrati nisu bitni kako bi se dobio savršen dom!

Nastavite nas pratiti jer u idućem nastavku otkrivamo izgled kuhinje koja se izgledom savršeno uklopila uz ostatak interijera.

Nastavci:
1. Potpuna transformacija stana na zagrebačkim Vrbanima
2. Početak radova i stvaranje novog prostora
3. Ugradnja vanjske stolarije
4. Postavljanje instalacija i završetak grubih radova
5. Odabir i postavljanje keramike
6. Opremanje i završno uređenje kupaonice
7. Odabir i postavljanje podova
8. Uređenje dnevnog boravka, hodnika i spavaće sobe
9. Montaža i uređenje kuhinje
10. Novi izgled lođe
11. Program utičnica i sklopki, rasvjeta, završni dekorativni detalji

Image
Ana Perković

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi