U prethodnom nastavku mogli ste pročitati sve o postavljanju instalacija i završetku grubih radova. U ovom članku krećemo s uređenjem kupaonice – odabirom i postavljanjem keramike.

Vizualizacija kupaonice

Vlasnici stana najprije su na Pinterestu potražili ideje za svoju buduću kupaonicu i zatim su svoje želje prezentirali dizajnerici. Znali su koje bi boje i uzorke pločica voljeli imati u kupaonici i zajedno s dizajnericom uspjeli su složiti vizualni prikaz koji prati njihove želje i trendove na tržištu.

U programu su se igrali kombinacijom boja, oblikom pločica, određivanjem gdje će točno ići koji element, bilježili su dimenzije… Dizajnerica je njihovu početnu ideju vjerno pretočila u prostor od 3,23 kvadrata.

Upravo se odabirom keramičkih pločica stječe prvi dojam ukupnog izgleda buduće kupaonice.


Idejno rješenje kupaonice od 3,23 kvadrata

Odabir keramike

Vlasnici stana posjetili su salon keramike F.I.C. gdje su s obzirom na idejno rješenje kupili čak četiri vrste pločica.

Odlučili su u novi izgled kupaonice uklopiti slaganje keramike u riblju kost što je trenutno vrlo popularno (plava boja pločica), zatim motiv drva koji je uvijek u trendu, pločice za pod u marokanskom stilu koji se nekada davno mogao naći u gotovo svakom domu i sada se ponovno vraća, te velike bijele pločice decentnog uzorka. Svaki model pločica predstavit ćemo detaljnije nešto kasnije, također u sklopu ovog članka.

Osim prodaje pločica F.I.C. nudi izvođenje i postavljanje keramike tako da su vlasnici s njima riješili čitavu kupaonsku priču – dobili su savjete za odabir i postavljanje keramike, kupili odgovarajuće pločice i dogovorili postavljanje od strane njihove stručne osobe.

Postavljanje keramike

Pločice su odabrane i došlo je vrijeme za početak radova. Pogledajte kratki video prikaz postavljanja keramike!

Nakon pripreme podloge krenulo je polaganje keramike. Najprije su na dva zida postavljene bijele pločice velikog formata. Iste pločice postavljene su i na zid na kojem su vrata kupaonice.


Za polaganje pločica korišteno je fleksibilno ljepilo weber.col flex


Keramičke pločice GLACIAR SYRMA MATE, proizvođača CIFRE; dimenzija 30×90

Uslijedio je zanimljiv način polaganja keramike – zidne pločice koje su vlasnici odabrali pogodne su za slaganje u riblju kost.


Zidne pločice CRAYON CERULEO, proizvođača TONALITE; dimenzija 7,5×30

Pločice CRAYON CERULEO postavljene su na centralni zid u kupaonici, odnosno na dio prostora koji će vizualno plijeniti najviše pažnje jer će na njemu biti smješteni svi kupaonski elementi.

Kod sva četiri modela pločica trebalo je u nekoliko navrata rezati ili brusiti keramiku na potrebnu dimenziju. Posebno je trebalo prilagoditi pločice velikih dimenzija u imitaciji drva koje su bile namijenjene postavljanju na parapetni dio centralnog zida u kojem je smješten ugradbeni Geberitov vodokotlić.


Gres porculanske pločice u imitaciji drva CHALETB WALNUT 20×180, proizvođača Fondovalle


Rezanje pločica u imitaciji drva

Idući korak radova obuhvaćao je nanošenje impregnacije na pod kako bi se zatim mogle postaviti podne pločice.


Gres porculanske pločice MORE DECOR 07, proizvođača SELF STYLE

Za rad sa svim pločicama vlasnici su se odlučili na ljepilo weber.col flex. Ovo poboljšano elastično cementno ljepilo namijenjeno je za najzahtjevnija lijepljenja svih vrsta keramičkih pločica. Odlične je fleksibilnosti i snage za lijepljenje pločica bez klizanja s produženim otvorenim vremenom rada. Otporno je na smrzavanje pa je pogodno kako za unutarnje tako i za vanjske radove. Stoga je korišteno i prilikom postavljanja pločica na lođi. Zbog svojih karakteristika pogodno je i za lijepljenje keramike na keramiku, za lijepljenje pločica na podno grijanje te za ostale podloge s visokim kriterijima (terase, dvorišta, bazeni…).

Fugiranje

Nakon postavljanja pločica potrebno je pobrinuti se za fuge. Vlasnici stana ponovno su odabrali proizvod od Webera, fleksibilnu fugirnu masu weber.color comfort koja neće pucati nakon sušenja i dat će završni sjaj površini pločica. Sadrži dodatak protiv algi i plijesni čime se fuga dodatno osigurava od problema kojeg je inače vrlo teško iskorijeniti.


Weber.color comfort

Budući da se radi o više vrsta pločica bez problema je iz njihove palete odabrano i usklađeno nekoliko boja fugirnih masa. Majstori su koristili fugirne mase u bijeloj, sivoj, plavoj i smeđoj boji.


Nanošenje bijele fugirne mase gumenim gleterom


Nanošenje plave fugirne mase gumenim gleterom

Prostor kupaonice je malih dimenzija zbog čega je fugiranje odrađeno vrlo brzo.

Silikoniranje

Zadnji korak ove faze uređenja kupaonice uključivao je silikoniranje. Posao koji je brzo gotov, ali ga je potrebno kvalitetno odraditi ako se žele izbjeći problemi s vodom prilikom budućeg korištenja kupaonice.

Majstori iz F.I.C.a su predano odradili posao, a od materijala je korišten weber.color silikon kojim se popunjavaju spojevi, a kutovi dobivaju završnu zaštitu od vode. Time je osigurano brtvljenje svih potencijalno kritičnih mjesta, a s obzirom na to da je elastičan, sprječava se i nastanak pukotina uslijed rada materijala, gibanja i sličnog.


Webercolor silicon

Estetska nota keramike u kupaonici

Salon keramike F.I.C. surađuje s puno tvornica i zaista se mogu pronaći pločice koje će ostvariti svačije ideje i raznolike ukuse. Osim toga, mnogo pomažu klijentima svojim savjetima i prijedlozima za uređenje.

Pločice postavljene u kupaonici na Vrbanima pripadaju različitim tvornicama i ukratko ćemo predstaviti svaku od njih.

Na podu kupaonice nalaze se pločice MORE DECOR 07, proizvođača SELF STYLE i idealne su za ljubitelje retro izgleda.


Gres porculanske pločice MORE DECOR 07, proizvođača SELF STYLE

Svojim stilom unose šarenilo i razbijaju monotoniju, a istodobno izražavaju moderne i rustikalne harmonije te interijer čine jedinstvenim. Pogodne su za postavu na zidne i podne površine i idealne su za kupaonice u kombinaciji s bijelim pločicama kako bi se istaknuo pojedini segment (npr. prostor unutar tuš kabine ili kao obloga kade), te za postavu između kuhinjskih elemenata.

Na centralni zid kupaonice postavljene su zidne pločice CRAYON CERUELO, proizvođača TONALITE. Pogodne su za slaganje u riblju kost, a ako takav način slaganja smatrate prenapadnim idealno rješenje je slaganje na pomak.


Zidne pločice CRAYON CERULEO, proizvođača TONALITE; dimenzija 7,5×30

Svaka pločica ima autentičan dojam ručnih vještina i izrade, te svojim koloritom stvara mogućnost da lako prelazite na gotovo minimalne kombinacije i na druge mogućnosti s jakim kontrastima koji vam omogućuju zagrijavanje okoline i usredotočenost na razigranost i dinamičnost.

Ako niste ljubitelj pločica malih dimenzija i više volite klasičan stil, ali opet bježite od klasičnih bijelih zidnih pločica tada su za vas idealne pločice GLACIAR SYRMA MATE, proizvođača CIFRE.


Keramičke pločice GLACIAR SYRMA MATE, proizvođača CIFRE; dimenzija 30×90

Ove pločice postavljene su na tri zida. Svojim decentnim uzorcima stvaraju moderno okruženje uz minimalistički izgled prostora, te daju neutralnost prostoru. Također, idealne su za kombinaciju s jačim bojama za stvaranje elegantnih kombinacija s modelima pločica More decor 07 i Crayon Curelo. S pločicama su se odlično uklopile utičnice i prekidači Classia od tvrtke Legrand.

Na parapetni dio centralnog zida postavljene su zidne pločice CHALETB WALNUT, proizvođača Fondovalle. Dobro će se uklopiti u svaki životni ili poslovni prostor ako želite u svom domu vjernu kopiju prirodnog drveta inspiriranu drvenim daskama. Lagana struktura naglašava prirodnost imitacije drveta.


Gres porculanske pločice u imitaciji drva CHALETB WALNUT 20×180, proizvođača Fondovalle

Ovi različiti modeli pločica stvorili su malu oazu pastelno plavih boja koje će u hladnim jesenskim i zimskim danima pružiti osjećaj daška ljeta i mora.

U idućem nastavku donosimo nastavak uređenja kupaonice, montažu kupaonskih elemenata i opreme te ćemo otkriti kompletan izgled cijelog prostora. Vlasnici stana izabrali su Geberit kupaonsku opremu, tuš stijenu Aquaestil, vrata su odabrali u suradnji s tvrtkom Vrata dizajn, a kvaku je isporučila tvrtka Hora.

Nastavci:
1. Potpuna transformacija stana na zagrebačkim Vrbanima
2. Početak radova i stvaranje novog prostora
3. Ugradnja vanjske stolarije
4. Postavljanje instalacija i završetak grubih radova
5. Odabir i postavljanje keramike
6. Završno opremanje i uređenje kupaonice
7. Odabir i postavljanje podova
8. Uređenje dnevnog boravka, hodnika i spavaće sobe
9. Montaža i uređenje kuhinje
10. Novi izgled lođe
11. Program utičnica i sklopki, rasvjeta, završni dekorativni detalji

Fotogalerija (31)

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi