Stan prije renovacije

Od loše organiziranog stana koji nije imao niti odvojen prostor za spavanje vlasnici su odlučili napraviti potpunu transformaciju!

Stan od 38 kvadrata na zagrebačkim Vrbanima sada ima prostor s odvojenom spavaćom sobom, prostranim boravkom uz koji je blagovaonica, te kuhinjom, kupaonicom i lođom.

U galeriji na dnu članka možete pogledati fotografije stana prije renovacije.

Tlocrtno rješenje

Vlasnici su s dizajnerima bili za varijantu open space prostora, no s obzirom na to da će se stan iznajmljivati znali su da će jedno od prvih pitanja podstanara vjerojatno biti ima li stan odvojen prostor za spavanje. Tako je arhitektu upućen zahtjev da doda i spavaću sobu u nacrt. To je postignuto s kliznom stijenom koja ne zauzima puno prostora, funkcionalna je i estetski se uklapa u stan.

Klikom na fotografiju pogledajte tlocrt u punoj veličini

Osim odvojenog prostora za spavanje problematika je nastala i kod organizacije prostorija s obzirom na osvjetljenje. Dnevna svjetlost dolazi samo s jedne stane i javila se dilema hoće li u malom prostoru uz prozor biti smještena spavaća soba ili kuhinja.

Isprobane su različite varijante i na kraju je odlučeno da uz prozor bude kuhinja. Danas je kuhanje ipak vrlo popularno i ljudi sve više vremena provode u kuhinji, dok spavaću sobu koriste isključivo za spavanje. Kuhinja je tako dobila svoj prostor i dovoljno dnevnog osvjetljenja.

Konceptom staklene klizne stijene dobiven je odvojen prostor za spavanje i odabrano je staklo kroz koje djelomično prolazi svjetlo.

Kako bi bili sigurni u to da će stijena koju su zamislili zadovoljiti sve potrebe budućih stanara vlasnici su se za savjet obratili tvrtki Manu interier. U njihovom salonu su se raspitali o vrsti stakla, načinu otvaranja, samom postavljanju stijene i sličnom. Dobili su korisne informacije i savjete te pronašli idealnu kombinaciju za stan.

S ciljem da što bolje iskoriste prostor spavaće sobe i hodnika vlasnici su odlučili izraditi ormare po mjeri, a za pomoć su se obratili Stolariji Memento.

Više o kliznoj stijeni i ormarima možete pročitati u osmom nastavku serijala.

3D vizualizacija stana

Kako bi se maksimalno iskoristio svaki kutak stana vlasnici su se za pomoć obratili dizajnerici koja je napravila nekoliko idejnih rješenja.


Odabrano idejno rješenje

Nakon što je odabrano tlocrtno rješenje birana su idejna rješenja za izgled kupaonice.

Vizualizacija kupaonice

Ideje za dizajn kupaonice vlasnici stana najprije su potražili na Pinterestu, a zatim su zajedno s dizajnericom sudjelovali u kreiranju kupaonice prema svojim zamislima.

Najlakše je bilo organizirati kupaonski namještaj, dok su najteže odluke vezane uz odabir keramike.

Rješenja za svoju kupaonicu potražili su u asortimanu proizvođača Geberit gdje su pronašli inovativna rješenja i u salonu keramike F.I.C. gdje su predstavili svoje ideje, želje i planiran budžet vezan uz keramiku.

Najprije su odabrali keramičke pločice za zidove, a zbog nedoumica oko izgleda poda napravili su vizualizaciju. Dizajnerica im je napravila nekoliko idejnih rješenja, a odabrali su sljedeće!

S obzirom na to da su podne keramičke pločice u marokanskom stilu kupaonica se može opisati kao moderna verzija nekih davnih trendova. Moderna jer je uzorak drva vrlo popularan posljednjih godina, a riblja kost je posebno aktualna ove godine. Više o odabiru i postavljanju keramičkih pločica možete pronaći u petom nastavku serijala, a o završnom opremanju i uređenju kupaonice u šestom članku.

Lođa je također doživjela potpunu preobrazbu. Pogledajte kako je izgledala prije renovacije!


Lođa prije renovacije.

Nakon što su odabrani konačni izgled tlocrta i osmišljene sve prostorije došlo je vrijeme za početak radova, rušenje postojećeg stana i stvaranje novog prostora.

Nastavite nas pratiti jer ćemo kroz seriju članaka prikazati sve korake koje je obuhvaćala ova renovacija, od demontaže i rušenja, do izrade novih instalacija, postavljanja pregradnih zidova, odabira i postavljanja podova, montaže nove stolarije, postavljanja keramike, ožičenja, ugradnje kuhinje, uređenja lođe…

U fotogaleriji pogledajte fotografije stana prije renovacije i idejna rješenja za njegov novi izgled.

Nastavci:
1. Potpuna transformacija stana na zagrebačkim Vrbanima
2. Početak radova i stvaranje novog prostora
3. Ugradnja vanjske stolarije
4. Postavljanje instalacija i završetak grubih radova
5. Odabir i postavljanje keramike
6. Završno opremanje i uređenje kupaonice
7. Odabir i postavljanje podova
8. Uređenje dnevnog boravka, hodnika i spavaće sobe
9. Montaža i uređenje kuhinje
10. Novi izgled lođe
11. Program utičnica i sklopki, rasvjeta, završni dekorativni detalji

Fotogalerija (19)

Image
Ana Perković

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi