U prethodnom članku prikazali smo odabir i postavljanje keramičkih pločica (u suradnji sa salonom keramike F.I.C.) u stanu na zagrebačkim Vrbanima. Idući korak je montaža kupaonskih elemenata i opreme.

Vlasnici stana odabrali su Geberit kupaonsku opremu – vodokotlić Geberit Sigma s DuoFresh modulom o kojem smo pisali u četvrtom nastavku serijala, staklenu tipku za vodokotlić Geberit Sigma 21, kompaktnu WC školjku Geberit Selnova, umivaonik Geberit Variform i tuš kadu Geberit Sestra. Paravan za tuš kadu pronašli su u Aquaestilu gdje su odabrali model Aurora D+W koji pruža optimalan omjer funkcionalnosti i estetske dopadljivosti.

Ukratko ćemo predstaviti montažu i karakteristike pojedinih elemenata.

Odabir i ugradnja tuš kade

Odabrana tuš kada naziva Geberit Sestra izgledom se od standardnih kada najviše razlikuje zbog svoje površine. Izrađena je od prirodnog kamena čime njezina površina i djeluje kameno, a ne keramički kao kod ostalih kada. Njezina tekstura na dodir pruža vrlo ugodan osjećaj.

Prednosti tuš kade Sestra u odnosu na klasične kade su jedinstven izgled, impresivna protuklizna svojstva koja osiguravaju najvišu razinu sigurnosti prilikom tuširanja, može biti u razini poda ili na podu, dostupna je u tri boje (bijela, siva i grafitna) i u devet dimenzija, može biti kvadratna i pravokutna.

Vlasnicima se kada posebno svidjela zbog jednostavnosti čišćenja. Na površini se nalazi atraktivna kanalica koja ne zauzima puno prostora. Sistem je takav da se voda skuplja i teče po kanalici te dolazi do središnjeg odvoda.


Detalj kanalice na tuš kadi i odvod vode

Unutar odvoda se nalazi skriveni češalj koji je zahvalan zbog svoje praktičnosti. Lako se vadi što omogućava lagano uklanjanje nečistoće. Time je čišćenje znatno jednostavnije nego kod nekih drugih modela jer se nečistoća ne skuplja po cijeloj kadi kao inače, već samo na jednom dijelu.


Montaža tuš kade

S obzirom na veličinu i oblik kupaonice odabran je model dimenzija 100×80. Dimenzijama i izgledom tuš kada Sestra ispala je pun pogodak za ovu malu kupaonicu.


Tuš kada Sestra; dimenzije 100×80

Montaža i prednosti kompaktne WC školjke

Jedan od razloga zašto su vlasnici stana odabrali Geberit kupaonsku opremu je u tome što Geberit ima kompaktna rješenja za male kupaonice. Na primjer, zbog svojih kompaktnih dimenzija Geberitova WC školjka iz serije Selnova bila je odličan izbor za ovu kupaonicu koja je relativno mala i ograničenih dimenzija pa iz nje treba izvući maksimum.

Cilj je bio postići da ima dovoljno mjesta s obje strane WC školjke, da uz nju stanu umivaonik s namještajem i tuš kabina, te s druge strane kupaonski radijator (lojtrica).


Montaža WC školjke

Svi kupaonski elementi uspješno su smješteni u mali prostor tako da se uopće nije izgubila njihova funkcionalnost i što je najvažnije školjka kao i svi drugi elementi komforni su za korištenje.

Zbog zatvorene forme WC školjke izvana i Rimfree tehnologije iznutra (školjka bez unutarnjeg ruba) čišćenje je znatno olakšano. Nema područja koje je teško dosegnuti prilikom čišćenja i na kojem se mogu nakupljati kamenac, bakterije i prljavština.

Jednostavnijem čišćenju pridonosi i hidraulička daska s lakim spuštanjem.

Osim soft closing opcije za lako spuštanje ima i quick release opciju, odnosno unutarnja strana okova se istodobno stisne i daska se izvadi. Nema dodatnih vijaka na kojima se kod daski klasičnih školjki također nakuplja nečistoća.

Geberit Rimfree® WC školjke prati inovativna patentirana tehnologija ispiranja koja osigurava ciljano i higijensko ispiranje svaki put. Difuzor mlaza vode usmjerava protok vode na obje strane precizno i isključivo na mjesto gdje je potrebno kako bi se omogućilo potpuno ispiranje.

Staklena tipka za ispiranje – poseban detalj za moderne kupaonice

Na ugradbenim vodokotlićima najčešće se mogu vidjeti plastične ili metalne tipke za ispiranje. U ovoj kupaonici odlučeno je da se ugradi model tipke sa staklom Geberit Sigma 21.

Cijeli stan je stilski ujednačen, pa se tako i ova tipka savršeno uklopila u uređenje jer su staklene površine prisutne u kuhinji i na još nekim elementima u kupaonici.

Osim pokrovne ploče od stakla tipka je karakteristična po dizajnu bez okvira i dizajnerskim okruglim krom prstenovima s crnim kromiranim obrubima oko gumba koji su zaista jedan poseban detalj. Zahvaljujući kromiranim prstenima, gumbi za ispiranje stilski su odvojeni od ostatka staklene tipke.

Mogućnost vlastitog dizajniranja ove tipke gotovo je beskonačno zahvaljujući individualnom odabiru materijala i uzoraka.

Staklena tipka je idealna za moderne kupaonice, upečatljivog je izgleda i stvara puno bolji dojam od klasične tipke. Ne samo da izgleda lijepo, već ima i svestrane funkcije, na primjer kompatibilna je s Duofresh modulom za otklanjanje neugodnih mirisa, prikladna je za korištenje s okvirom za ubacivanje osvježavajućeg stika za WC školjku u vodokotlić (okvir odgovara većini tipki za aktiviranje Geberit iz linije Sigma, a može se ugraditi i naknadno), zbog dvokoličinskog ispiranja pridonosi uštedi vode, staklokeramički sloj štiti površinu od oštećenja.

Okvir za ubacivanje osvježavajućeg stika za WC školjku pruža visoku razinu higijene koja traje tjednima. Funkcionira tako da se otvori tipka za aktiviranje, umetne osvježavajući stik i zatim se tipka zatvori. Okvir vodi stik kroz žlijeb u fiksirani položaj ispod razine vode u vodokotliću. Ondje se stik polako topi, osigurava čistoću sa svakim ispiranjem u svim dijelovima WC školjke, te pruža ugodan i svjež miris.


Keramičkom saćastom filteru i osvježavajućem stiku za wc školjku pristupa se jednostavno putem tipke za aktiviranje ispiranja

Koristeći se u kombinaciji s odgovarajućim Sigma ugradbenim vodokotlićem, tipke za aktiviranje ispiranja Geberit iz palete Sigma pokrivaju veliki raspon inovativnih funkcija s naglaskom na udobnost, a da pritom i odlično izgledaju. Mogu se kombinirati različiti materijali, dizajni i boje, kao i niz različitih površina. Ovaj detalj dat će dozu individualnosti svakoj kupaonici.

Ako volite kreirati prostor po svojoj mjeri, no brine vas cijena, prednost Geberit tipki je u tome što je rang cijena toliko raznolik da se tipke mogu naći i po vrlo pristupačnim cijenama pa sve do skupljih izvedbi. Razlika naravno ovisi o odabranim materijalima, funkcijama i dizajnu.

Odabir umivaonika

Na red je došla montaža umivaonika i ormarića koji se nalazi ispod njega. Vlasnike su oduševili moderni umivaonici Geberit Variform jer dolaze u četiri geometrijska oblika pa mogu prilagoditi dizajn ostatku kupaonice, a velika prednost im je i različita mogućnost ugradnje. Mogu biti ugradbeni ispod ploče, u ploču ili nadgradni.

Umivaonici su jednostavni, a opet zbog četiri vrste oblika pružaju neki dizajnerski koncept koji otvara niz mogućnosti za prilagodbu kupaonskog dizajna. Mogu se kombinirati s različitim materijalima, kao što su staklo, prirodni kamen i ploče napravljene od mnogih drugih materijala.

Izrađeni od visokokvalitetne sanitarne keramike, umivaonici su otporni na ogrebotine i stvaranje pukotina, te su jednostavni za održavanje.

Slavina se može ugraditi na ploču, na keramiku ili bazu, ili u zid u prethodno pripremljenu instalaciju. U ovoj kupaonici ugrađen je okrugli umivaonik s visokom miješalicom.

Izbor i montaža paravana

Najprije je postavljen tuš stup, a zatim je od bitnih kupaonskih elemenata u kupaonici ostalo za postaviti još samo tuš paravan. Vlasnici stana i ovdje su težili kvaliteti, lijepom dizajnu, ali morali su se i prilagoditi dimenzijama malog prostora. Sve navedeno našli su u ponudi Aquaestila.

Budući da je Aquaestil hrvatski proizvođač s više od 20 godina iskustva, u mogućnosti je ponuditi vrlo širok asortiman linija i opcija, a s time i garanciju da svatko može pronaći idealan izbor za svoju kupaonicu. Prilikom potrage za svojim rješenjem vlasnici su se uvjerili da su tuš kabine i paravani za kade i tuš kade ovog proizvođača savršen spoj kvalitetnih materijala, vrhunske izrade i funkcionalnosti. Bitno je napomenuti i da Aquaestil uvijek ima rezervne dijelove za sve svoje modele te posjeduje vlastitu uslugu servisa na području cijele Hrvatske.

Klikom na fotografiju pogledajte dimenzije paravana – stranice s vratima i fiksne stijene

Većinu tuš kabina i paravana moguće je izraditi po mjeri kako bi se prilagodili specifičnim kupaonskim konfiguracijama. Upravo je izrada po mjeri bila slučaj kod paravana Aurora D+W gdje je investitor imao zahtjev za posebnim dimenzijama vrata zbog specifične prostorne konfiguracije kupaonice.

Bio je izazov pronaći elegantan paravan koji će se uklopiti u ograničen prostor i ostaviti dovoljno mjesta za ulaz pod tuš s obzirom na smještaj umivaonika i namještaja. Umivaonik nije smio biti prevelik, namještaj nije smio biti predubok, vrata paravana morala su biti dovoljno velika za ulazak… Nije postojalo gotovo rješenje, već se paravan svakako morao izraditi po mjeri, a Aquaestil je nudio tu mogućnost.

Aquaestil model Aurora karakterizira minimalna uporaba profila što ovaj paravan čini estetski dopadljivim i jednostavnim za održavanje. Vrata su opremljena lift sistemom, a ovaj paravan moguće je raditi po mjeri te čak izvesti zakošenja što je idealno za kupaonice u potkrovljima. Aquaestil paravani mogu se postaviti na tuš kade ili pločice, a sva Aquaestil kupaonska oprema može se naručiti u svim boljim salonima kupaonske opreme.

Paravan je vrlo zahvalan po pitanju održavanja. Specijalni nano premaz koji uspješno sprječava nakupljanje kamenca standardno se nanosi na većinu tuš kabina i paravana.

Završni detalji u kupaonici

Uređenje kupaonice je pri samom kraju. Postavljeni su još rasvjeta i ogledalo, utičnice, u kut je stavljena veš mašina i iznad nje je postavljen ormar.

Zbog elegancije same kupaonice postavljena su vrata bez vidljivog štoka (dovratnika) bijele boje. Odabrana su u suradnji s tvrtkom Vrata dizajn.

Ukupnom dojmu pridonijela je kvaka u obradi kromat lijevani mesing koju je isporučila tvrtka Hora. Kvaka naziva Lund prilagođena je za kupaonice jer u odnosu na standardna sobna vrata ima mogućnost leptir tip zaključavanja. Detaljnije informacije o vratima i kvaki predstavit ćemo u jednom od idućih nastavaka.

Zavirite u novu kupaonicu kroz video prikaz!

Iako je dizajnerica napravila odlično idejno rješenje ipak je drugačije kada se uđe u gotov prostor. Vlasnici su više nego zadovoljni konačnim izgledom i odabranim proizvodima. S pametnim rješenjima uštedjeli su na prostoru, maksimalno olakšali čišćenje i održavanje, specijalni materijali i funkcije dali su dodatnu vrijednost prostoru i pružili visoku razinu komfora.


Kupaonica prije i nakon renovacije

Nastavite nas pratiti jer u idućem nastavku dolazi odabir i postavljanje parketa u stanu.

Nastavci:
1. Potpuna transformacija stana na zagrebačkim Vrbanima
2. Početak radova i stvaranje novog prostora
3. Ugradnja vanjske stolarije
4. Postavljanje instalacija i završetak grubih radova
5. Odabir i postavljanje keramike
6. Opremanje i završno uređenje kupaonice
7. Odabir i postavljanje podova
8. Uređenje dnevnog boravka, hodnika i spavaće sobe
9. Montaža i uređenje kuhinje
10. Novi izgled lođe
11. Program utičnica i sklopki, rasvjeta, završni dekorativni detalji

Fotogalerija (20)

Image
Ana Perković

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi