U prethodna dva članka predstavili smo tlocrtno rješenje za novi izgled stana u zagrebačkim Vrbanima i prve radove, demontažu namještaja, postavljanje pregradnih zidova, hidroizolaciju kupaonice i lođe.

Došao je red na demontažu stare stolarije i ugradnju nove.

Demontaža stare i postavljanje nove stolarije

Prilikom skidanja stare stolarije nije bilo nikakvih problema i demontaža je napravljena vrlo brzo. Odrezana je na manje dijelove kako bi se lakše izvadili sami prozori. Tako je smanjena mogućnost oštećenja zidova.

Pogledajte kratki video s prikazom svih radova!

Nova stolarija postavljena je standardnom ili klasičnom montažom s vijcima i pur pjenom. Montaža je odrađena u kratkom vremenskom roku. Stručno osoblje tvrtke Iveta svoj posao odradilo je brzo i kvalitetno, te su vlasnici puni pohvala zbog njihove profesionalnosti, ali i zbog savjeta dobivenih prilikom izmjere kako bi bili maksimalno zadovoljni kada dođe vrijeme ugradnje.

U kuhinji je trebalo napraviti preinake zbog razlike u dimenzijama starog i novog prozora. Parapet je morao biti na točno zadanoj visini kako bi funkcionalno i estetski sve bilo u skladu s novom radnom plohom i kuhinjskom slavinom. Stari prozor je bio većih dimenzija i taj se otvor nije uklapao u plan nove kuhinje. Osim toga, bio je i jednokrilan.

Prilagođene su dimenzije otvora i s novom visinom prozor je zaštićen od špricanja vode i vizualno izgleda lijepo, slavina je uspješno postavljena na sredinu prozora, a kako bi se mogla otvoriti oba krila postavljeni su dvokrilni prozori koji su danas vrlo moderni.

Djelatnici Ivete odlično su se uskladili s drugim majstorima zbog preinake otvora i aktivno su bili uključeni u problematiku koja se javila zbog velike razlike u odnosu na staru stolariju (visina, debljina i sl.).


Priprema otvora za novi prozor

Do neplaniranog zahvata je došlo na vanjskom zidu u dnevnom boravku gdje je nakon ugradnje prozora trebalo poravnati zid s prozorom koji je stršao u prostor, budući da je novi prozor dosta deblji od stare drvene stolarije koja je u stanu više od 30 godina.

U tu svrhu postavljene su XPS ploče (stirodur debljine 5 cm) tako da je zid dodatno toplinski izoliran i smanjit će se gubitak topline. Time je u sinergiji stolarije i dobro izoliranog zida te popunjavanjem svih mjesta na kojima bi mogli biti toplinski mostovi dobiven za jedan razred energetski učinkovitiji objekt.


XPS ploče

Odabir stolarije

Iz funkcionalnih i estetskih razloga stolarija je vrlo važna stavka prilikom uređenja svakog doma.

Vlasnici stana u Vrbanima vodili su se kvalitetom i planom uređenja stana zbog čega su odabrali vrhunsku PVC stolariju – profil VEKA softline sa sedam komora debljine 82 mm, troslojnim staklom debljine 44 mm, s dva međuprostora punjena plinom (argonom) te low-e premazom na vanjskim površinama stakla.

Takvom kombinacijom postignut je koeficijent prolaska topline prozora (U) od 0.82 do 1.0 W/m2K, što je u klasi modernih niskoenergetskih i pasivnih kuća.

Spomenimo za usporedbu da se koeficijenti prolaska topline kod prozora na starim zgradama kreću u rasponu 3.0 – 3.5 W/m2K, pa se lako zaključuje da su gubici topline s novom stolarijom znatno smanjeni. Osim toplinske, važno je spomenuti i zvučnu zaštitu koja kod prozora s ovakvom izvedbom stakla iznosi čak 36 dB.


PVC stolarija tvrtke Iveta

Novitet na tržištu

Kod ove stolarije posebno treba istaknuti Ivetin VEKA Spectral profil u antracit boji. Inovativno razvijena obložena površina PVC prozorima daje potpuno novu dimenziju. Odabrana je antracit boja stolarije jer su još neki elementi u stanu iste boje, na primjer, kuhinjska radna ploha i radijator. Više o uređenju otkrit ćemo vam u kasnijim nastavcima.

Za sve koje zanimaju stručne informacije spomenimo da su svi VEKA profili proizvedeni u A klasi, ojačani su pocinčanim čelikom, a okivanje se vrši kvalitetnim okovom njemačkog proizvođača GU UniJet.

Zaista je u svakom pogledu riječ o vrhunskom proizvodu, sa specifičnom završnom obradom.


VEKA Spectral profil

Radi se o profilu s posebnom vrstom premaza i jedinstvenom proizvodnjom. Kod standardnih profila se Renolit folija posebnom tehnikom stavlja na profil, a kod Spectrala je proizvodnja potpuno drugačija i ne izvodi se kao kod tradicionalne proizvodnje PVC stolarije.

To je profil koji je kompletan iznutra i izvana. Njegova baza je identične boje kao i njegov vanjski izgled. Pod dodirom je kao gumiran (dugotrajna elastičnost), ima svoju boju i zaštitni premaz. Na njega ništa nije lijepljeno, već je cijeli u bazi te boje. Zato se u ponudi nalazi samo nekoliko nijansi Spectrala.


Ponuda boja Spectral profila

Razlika u odnosu na ostale profile, ali i velika prednost je u tome što na njemu ne ostaju otisci prstiju niti prašina. Osim lakoće čišćenja karakterizira ga visok stupanj robusnosti, izvrsne tehničke i mehaničke značajke, tehnologija okrenuta prema naprijed.

Njegov vanjski izgled odlikuju sofisticirani dizajn i suvremene boje u ultra mat završetku.

Profil VEKA Spectral nešto je skuplji od ostalih VEKA profila, no ispunio je sva očekivanja vlasnika – odličnom izolacijom i dizajnom.

Komarnici

Stolarija je upotpunjena elegantnim komarnicima kojima se vrlo lako rukuje. S obzirom na to da je stan smješten blizu Jaruna postoji opasnost od insekata i ovi komarnici bi mogli biti pravi spas za stanare.

Na prozore su postavljeni rolo komarnici koji su praktični i izgledom su se odlično uklopili u stan.


Rolo komarnik

Na balkonska vrata je postavljen plise komarnik (nova vrsta na tržištu) koji je nešto skuplji od standardnih, no uloženo bi se trebalo isplatiti jer su plise komarnici izdržljiviji od nekih drugih modela. Na primjer, duže će izdržati kod čestih otvaranja kako bi se izašlo na lođu, preživjet će kućne ljubimce i znatiželju ili igru male djece.


Plise komarnik; Komarnici se mogu nabaviti i u drugim bojama.

Za razliku od, na primjer, onog s magnetom plise komarnik je vrlo lagan za povlačenje, jednostavan je za čišćenje i održavanje. Najčešće se koristi za zatvaranje većih otvora poput kliznih vrata i sl.


Rolete s aluminijskim lamelama i VEKA kutijom

Kako bi sve u stanu bilo stilski ujednačeno odabrane su srebrne rolete koje su se jako dobro uskladile s tamnom bojom stolarije.

Pogledajte kroz nekoliko fotografija kako se nova stolarija tvrtke Iveta uklopila u stan!

Za više detalja zavirite u galeriju i nastavite nas pratiti jer u idućem članku donosimo postavljanje instalacija i nastavak grubih radova! Također, ako vas zanima cijena stolarije sve ćete saznati na kraju serijala.

Nastavci:
1. Potpuna transformacija stana na zagrebačkim Vrbanima
2. Početak radova i stvaranje novog prostora
3. Ugradnja vanjske stolarije
4. Postavljanje instalacija i završetak grubih radova
5. Odabir i postavljanje keramike
6. Završno opremanje i uređenje kupaonice
7. Odabir i postavljanje podova
8. Uređenje dnevnog boravka, hodnika i spavaće sobe
9. Montaža i uređenje kuhinje
10. Novi izgled lođe
11. Program utičnica i sklopki, rasvjeta, završni dekorativni detalji

Fotogalerija (41)

Image
Ana Perković

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi