Kao što smo najavili u prethodnom članku, kupaonici od 6 kvadrata bila je potrebna kompletna renovacija, uključujući i zamjenu dotrajalih cijevi. Stara kupaonica kompletno je demontirana, pločice skinute i stare cijevi maknute.

U ovom članku prikazat ćemo rješenja koja su vlasnici odabrali: Geberit sustav cijevi za vodu FlowFit, ugradbeni Geberit vodokotlić iz Sigma asortimana, te vrlo zanimljivo rješenje - Geberit zidni tuš odvod.

Geberit sustav za opskrbu FlowFit - jednostavna i brza instalacija s brojnim prednostima

Geberit FlowFit novi je cijevni sustav za opskrbu vodom koji je razvijen imajući na umu zahtjeve profesionalaca koji ga instaliraju – zbog puno jednostavnijeg i bržeg montiranja u odnosu na druge sustave.

Brza i jednostavna ugradnja FlowFit cijevi 

Najvažnije značajke sustava FlowFit:

 • Brži i jednostavniji rad
 • Nema izmjene čeljusti za stiskanje za različite dimenzije cijevi
 • Za opskrbu pitkom vodom i grijanje, dizalice topline i kotlovnice
 • Nema štetnih spojeva u plastičnim i metalnim dijelovima
 • Jasan indikator da li je spoj stisnut ili nije

Brojne su prednosti Geberit sustava FlowFit, a nabrojat ćemo najvažnije. Najveća prednost, koja značajno ubrzava proces ugradnje, jest činjenica da pri ugradnji nema izmjene čeljusti za stiskanje. Uobičajeno se za svaku dimenziju cijevi treba promijeniti čeljust kako bi se stisnuo spoj, a kod Geberit FlowFit sustava dovoljna je jedna čeljust za spojeve kod cijevi promjera od 16mm do 40mm (što su dimenzije cijevi koje se uobičajeno nalaze u kupaonici). Tako se s jednom čeljusti može "pokriti" pet različitih dimenzija cijevi. To značajno skraćuje vrijeme ugradnje i pojednostavljuje ju. Ako je promjer cijevi veći od 40 mm tj. do 75mm, ipak je potrebna druga čeljust za stiskanje. Bez obzira na to, za ovako veliki raspon dimenzije cijevi potrebne su samo 2 čeljusti za stiskanje, što znači minimalno mijenjanje između alata, a rad je znatno brži i učinkovitiji.

Geberit alat za pet različitih dimenzija cijevi 

Druga prednost je da nema kalibriranja. Naime, kod svih ostalih sustava za opskrbu vodom potrebno je kalibriranje cijevi, za što su također potrebni razni alati. Kod Geberit FlowFit sustava dovoljan je jedan univerzalni Geberit alat koji je kao što smo već rekli dostatan za pet različitih dimenzija. To je dovoljno za manje stambene objekte poput ovog, gdje postoji šest do osam stanova te gdje je najveći profil cijevi promjera 40mm. Inače, kod klasičnih sustava potrebne su čeljusti, kalibratori i razni drugi alati, dok je kod Geberit FlowFit sustava ugradnja doista jednostavna s minimalnim alatom. Na gradilište je to jedini alat koji se donosi, uz škare za rezanje cijevi, odnosno, rezač ako se koriste veće dimenzije cijevi.

Treba istaknuti i preciznost rada zahvaljujući indikatoru stiskanja - neuspješno stiskanje spoja zbog greške prilikom umetanja praktički je nemoguće. 

Kao treću, također vrlo značajnu prednost Geberit FlowFit sustava, moramo spomenuti činjenicu da nema smanjenja protoka vode pa se sustav osim za opskrbu pitkom vodom može koristiti i za grijanje, dizalice topline i slično. Naime, optimizirani dizajn armature rezultira minimalnim gubicima tlaka. Unutarnji promjer fitinga tek je nešto manji od promjera cijevi pa voda teče kroz cjevovodni sustav do točke korištenja uz minimalan gubitak tlaka.

Dokaz da u Geberitu zaista misle na krajnjeg korisnika je činjenica da njihovi fitinzi nemaju halogenih elemenata u plastici koji inače, ako su prisutni, ispuštaju štetne tvari i takvi materijali se ne preporučuju u opskrbi pitkom vodom. Također nemaju olovnih primjesa u metalnim elementima (prijelazni komadi, spojevi i dr.). Stoga se slobodno može reći da je Geberit FlowFit sustav pripremljen za budućnost, jer je u većini zemalja EU (a očekuje se da će to uskoro vrijediti i kod nas) već zabranjena upotreba olovnih primjesa u materijalima koji se koriste u opskrbi pitkom vodom.

Iskustvo iz prve ruke

Kako bi se uvjerili da li je ovaj sustav zaista tako jednostavan i funkcionalan i u praksi, zamolili smo vodoinstalatera koji je radio na ovom projektu da kaže svoje razmišljanje.

Evo što je rekao: „Geberit alat je dobar jer podržava sve dimenzije cijevi od fi16- fi40. Ne trebaju se mijenjati čeljusti. Zbog načina izvedbe spoja odmah se vidi kad fiting nije stisnut, odnosno kad plava kontrolna plastika (indikator stiskanja) pukne spoj je stisnut i to je odmah vidljivo jer je indikator uvijek okrenut prema majstoru. Zadovoljan sam i s brzinom stiskanja jer treba manje mjesta u zidu za stiskanje - ne treba obujmiti cijev da bi se stisnula nego se to radi samo s prednje strane. Zbog toga je brzina rada veća jer je brzina stiskanja spoja veća. Alat je mali i brzo stisne tj. brzo radi. Fiting na spoju ima utore pa se nakon stiskanja ne može okretati što jamči bolji spoj."

Indikator stiskanja je na vidljivom mjestu  


Jasno je vidljivo da stisnuti spoj nema indikator

Više o Geberit sustavu za opskrbu FlowFit pročitajte na linku.

Geberit ugradbeni vodokotlić iz Sigma asortimana

Geberit ugradbeni vodokotlići klasici su modernih kupaonskih instalacija i ugrađeni su u milijunima kupaonica diljem svijeta od početka proizvodnje. Poznati su prvenstveno po svojoj pouzdanosti (svaki vodokotlić se testira na nepropusnost prije isporuke).

Zajamčena dostupnost rezervnih dijelova podignuta je s 25 na 50 godina te pruža dugoročnu sigurnost na svim zamjenjivim mehaničkim dijelovima ugradbenog vodokotlića i tipki za aktiviranje ispiranja. Geberit sam proizvodi sve svoje dijelove i zbog toga to može garantirati.

Karakteristike ugradbenog vodokotlića Geberit Sigma:

 • Visina ugradnje 112 cm
 • Čeono aktiviranje
 • Moguća nadogradnja na DuoFresh jedinicu za odzračivanje neugodnih mirisa te Geberit AquaClean tuš WC uređaje
 • Za jednokoličinsko i dvokoličinsko ispiranje ili start/stop ispiranje
 • Za suhomontažne konstrukcije i zidane zidove
 • Potpuno izoliran protiv kondenzacije
 • Prikladan za beskontaktno aktiviranje ispiranja tipkama Sigma80

Prednosti Sigma asortimana su u činjenici da Sigma vodokotlić ima mogućnost preko 100 izbora završnih detalja, opciju nadogradnje na DuoFresh sustav za otklanjanje neugodnih mirisa i mogućnost nadogradnje na AcquaClean tuš WC uređaje. Velika je prednost ako se u startu investira više novaca u Sigma tip kotlića, napravi se priprema struje tj. ugradi Geberitova kutija za spajanje (connection box) pa se, primjerice, i nakon pet godina može kupiti neki od gore navedenih sustava i uređaja iz ponude tvrtke Geberit. Sigma vodokotlić doista može pokriti sve aspekte tržišta te pruža puno veće mogućnosti za krajnjeg korisnika. U ovoj kupaonici vlasnici su se odmah odlučili ugraditi AquaClean tuš WC uređaj Sela i tipku za beskontaktno aktiviranje Sigma80, ali o tome više u jednom od sljedećih nastavaka.

Geberit Kombifix element za tuš sa zidnim odvodom

Investitori su odlučili ugraditi Geberit Kombifix element za tuš sa zidnim odvodom. Velika prednost ovog sustava je ostavljanje površine poda glatkom i kontinuiranom, nema obrezivanja podnih keramičkih pločica jer odvod nije u podu tuš prostora, a sukladno tome nema niti fuga. Pločice ostaju u komadu, što je vizualno vrlo efektno i podiže estetiku na novu razinu. Izostanak fuga idealno je zbog održavanja, skupljanja nečistoća, tamnjenja fuga i sličnih problema. Postavite li ovakav sustav u kombinaciji s podnim grijanjem, izbjegli ste bilo kakvu hladnu površinu. 

Geberit zidni odvod za tuševe odgovor je koji su kupci čekali kada je riječ o oživljavanju dizajna iz snova. Ne samo da je prikladan za korištenje u širokom rasponu primjena, već tehnologija sustava omogućuje ugradnju zidnih odvoda u sve kupaonice s predzidnim sustavom ugradnje. Pozadinski element je odabran u konzultaciji s tehničkim osobljem tvrtke GEBERIT jer ovisi o vrsti zida i visini glazure. Kombifix element je predviđen za mokru ugradnju (za žbukane zidove) i za visinu estriha na podnom sifonu od 65 do 90 mm, što je odgovaralo slučaju koji je bio u ovoj kupaonici.

Postoje još i Duofix elementi u slučaju suhomontažnih zidova, kao i za drugačije visine estriha od one koju smo ovdje imali. Također, važno je još napomenuti da Kombifix element ima integriranu brtvenu foliju za hidroizolaciju tako da ne može biti nikakvih problema s vodom ili vlagom tj. brtvljenje je zajamčeno. 

Kombifix element za tuš sa zidnim odvodom

Kombifix element ima integriranu brtvenu foliju za hidroizolaciju 

Geberit sifon ima integrirani umetak (tzv. češljić) za sakupljanje nečistoća koja se lako i brzo može očistiti i isprati. Premda je prilikom odluke postojalo više različitih rješenja, investitor se odlučio na ovo rješenje zidnog tuš odvoda, zbog svih gore navedenih prednosti. Zaključili su je da zidni tuš odvod najidealnije rješenje ako ima dovoljno visine u prostoru, što je ovdje bilo ispunjeno.

Integrirani umetak za skupljanje nečistoća 

Diskretan, vrlo jednostavan za čišćenje i izuzetno atraktivan zidni tuš odvod idealno se uklapa u sve prostore zahvaljujući velikom izboru boja i završnih obrada. Iako je u ovom slučaju odabrana alpsko bijela, za svoju kupaonicu možete izabrati sjajni krom, četkani inox, polirani inox, mat crnu ili prekrivenu pločicom za potpuno uklapanje u dizajn.

Otkrivamo vam i prvi detalj gotove kupaonice. Pogledajte konačni izgled zidnog tuš odvoda sa odabranim ukrasnim poklopcem.

Bijeli ukrasni poklopac od plastike 

Nastavite nas pratiti jer ćemo u sljedećem članku predstaviti sve o odabiru i dizajnu pločica te odabiru materijala za njihovo postavljanje.

Nastavci serijala:

 1. Renovacija dotrajale kupaonice od 6 m2 u funkcionalnu ljepoticu
 2. Početak radova u kupaonici: zamjena cijevi, ugradnja vodokotlića i zidnog tuš odvoda
 3. Renovacija kupaonice: postavljanje keramičkih pločica
 4. Renovacija kupaonice korak po korak: Od ideje do završnog izgleda
 5. Miješalica i tuš koji plijene pažnju predivnom nijansom iz GROHE asortimana
 6. Bez potrebe za kompromisom - Geberit AcquaClean Sela WC tuš uređaj ima sve
 7. Bez potrebe za dodirom - isperite svoj WC s elektroničkom tipkom Geberit Sigma80
 8. Kupaonski namještaj i umivaonik zaokružili su uređenje kupaonice
 9. Detalji koji mijenjaju izgled kupaonice
Image
Ana Despot Jakić

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi