Prosječna cijena kvadrata zagrebačke stambene novogradnje od 2.000 eura motivira sve više potencijalnih kupaca da svoje stambeno pitanje riješe na neki drugi način. Ovoj odluci pridonose i često preizgrađena nova naselja u kojima nedostaje zelenih površina te sumnja u kvalitetu izgradnje ionako preskupo plaćenog kvadrata stana.

Alternativa kupovini stana je izgradnja obiteljske kuće. Cijena izgradnje kvadrata klasično zidane obiteljske kuće kreće se oko 700 eura (uz rizik "na crno" i dvostruko manje), a kada tome pridodamo i cijenu građevinskog zemljišta, komunalnih priključaka i svih potrebnih papira, ona je i dalje skoro dvostruko povoljnija od stana.

Dvostruko više stambenih kvadrata za isti novac, fleksibilnost pri korištenju (mogućnost dogradnje i raznih pregradnji kuće), uređena okućnica ili vlastiti vrt, komfor koji pruža samostojeći objekt (prvi susjedi su s druge strane ograde, a ne kat iznad) još su neke od komparativnih prednosti kuće pred stanom. S druge strane, neizvjesnost oko trajanja radova i njihove konačne cijene kod nas je, nažalost, još uvijek dosta raširen problem pri gradnji kuće. Također, veća kvadratura životnog prostora znači i veće troškove mjesečnih režija kao i održavanja objekta, a tu je i problem pronalaska adekvatnog građevinskog zemljišta po pristojnoj cijeni, posebno izražen na području Zagreba i drugih većih gradova. Za mnoge od navedenih problema klasične izgradnje rješenja nude montažne kuće, te nije čudo što interes za ovaj vid izgradnje posljednjih godina neprestano raste. Više o montažnim kućama, ponudi na našem tržištu, te prednostima i manama u odnosu na klasičnu izgradnju u nastavku.

Nastavci:

Što su to montažne kuće?
Brza i kvalitetna izvedba montažne kuće
Montažne kuće i ušteda energije
Kako do vlastite montažne kuće?
Cijena i ponuda na tržištu montažnih kuća
Montažne kuće – istine i zablude

Nikolina Valentić Lisica

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi