Sve veću ponudu montažnih kuća prati i porast interesa javnosti, te su montažne kuće postale temom mnogih diskusija. Slično kao i kod pitanja "kuća ili stan?", apsolutan odgovor ne postoji, već on ovisi o individualnim potrebama investitora i njegovim uvjerenjima.

Montažne kuće su idealne za ljude koji žele živjeti u obiteljskoj kući "skrojenoj" prema vlastitim potrebama, ali ih gradnja kao proces ne zanima ili o njoj ne znaju dovoljno, nemaju iskustva te vrste niti vremena da se gradnjom bave. Razlog tomu je što izvođači montažnih kuća kupca oslobađaju većine zamornih poslova vezanih uz gradnju: od izrade potrebne dokumentacije, izbora i koordinacije radnika pa sve do papira za kredit.

Energetska učinkovitost i ekološka prihvatljivost

Energetska učinkovitost i ekološka prihvatljivost svakako je jedna od prednosti montažne kuće oko koje nema spora (više pod: Montažne kuće i ušteda energije). Naravno, niskoenergetski standard moguće je postići i kod klasične gradnje, ali tada to znači dodatnih desetak centimetara toplinske izolacije. Time se debljina standardnog vanjskog zida povećava na preko 40 cm, što izravno utječe na smanjenje netto korisne površine objekta.

Konkretno, niskoenergetska montažna kuća ima oko 10% veću netto korisnu površinu od zidane kuće istih karakteristika. To znači da kod brutto površine od 100 m2 (brutto površina je ona koju plaćate), odabirom montažne kuće dobivate cijelu jednu sobu više nego kod gradnje klasične zidane kuće istih karakteristika.

Također, montažna kuća je osjetno lakša od klasične, pa je temeljenje jednostavnije i jeftinije.

Vrijeme gradnje

Vrijeme gradnje zidane kuće obično se procjenjuju na jednu do dvije godine, no često se rokovi otegnu u nedogled, što zbog uobičajenih problema s majstorima koji paralelno rade na po nekoliko gradilišta, što zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i drugih nepredviđenih situacija. Samo zidarski radovi mogu se obaviti i u šest mjeseci, ali se kuća iz fizikalnih i higijenskih razloga ne smatra useljivom barem godinu dana.

Brza i kvalitetna izvedba montažne kuće

Na našem tržištu je relativno malo tvrtki specijaliziranih za gradnju obiteljskih kuća, jer se one uglavnom bave profitabilnijom stanogradnjom.

Ova činjenica znatno komplicira upuštanje u gradnju ili adaptaciju malim investitorima: pronalazak majstora, njihova koordinacija i nadgledanje, neizvjesni rokovi koji se pomiču unedogled, problemi oko eventualnih reklamacija itd. Sve nabrojano može naknadno povisiti planirane troškove klasične gradnje, a tu su i popratne pojave karakteristične za "mokru gradnju" (prisutnost vlage u konstrukciji i sl.).

Montažna kuća se izvodi "suhim postupkom", te je useljiva za dva mjeseca, pri čemu je investitor pravno osiguran Ugovorom o gradnji, u kojem su precizirani svi radovi i rokovi izvedbe, kao i ugovorene cijene koje garantira izvođač.

Kako do vlastite montažne kuće

Isplativost gradnje

Financijska isplativost montažnih kuća često je predmet raznih diskusija. Razlog tomu su tvrtke izvođači koje često promoviraju montažnu gradnju kao jeftinu, pri čemu može doći do nesporazuma. Montažne kuće nisu jeftine, ali su svakako nešto povoljnije (10 do 20%) od klasičnih zidanih kuća jednako kvalitetnih karakteristika. Često se mogu čuti procjene troškova zidanja klasične kuće na tristotinjak eura po metru kvadratnom, što je naprosto nerealno (više pod: Cijena i ponuda na tržištu montažnih kuća).

Gradnja "na crno", uz pomoć rodbine ili upotrebu najjeftinijih materijala ne može se kvalitetom i brzinom izvedbe usporediti sa standardima koje garantiraju montažne kuće.

Montažne kuće – pravi izbor za vas?

Niskoenergetska montažna kuća, izvedena po principu "ključ u ruke" prosječno stoji oko 600 eura/m2. Prosječna cijena zidane kuće uobičajenih karakteristika je oko 700 eura, ukoliko se njena izvedba povjeri nekoj od specijaliziranih građevinskih tvrtki.

U slučaju obavljanja radova u vlastitom aranžmanu (npr. završni radovi kod montažne kuće), cijena se u obje varijante gradnje može spustiti za otprilike stotinjak eura po kvadratu. Financijska isplativost montažne kuće leži u njenoj dugoročnoj eksploataciji: uštedi energije i niskim troškovima održavanja.

Naravno, vrijednost montažne kuće s vremenom opada, ali to je slučaj i kod klasične gradnje. O kolikom se postotku radi, ovisi o istim parametrima kao i kod klasične gradnje: kvaliteti objekta, pravilnom održavanju, lokaciji, dizajnu itd.

Montažne kuće imaju rok trajnosti, za razliku od klasične zidane gradnje za koju se smatra da, uz dobro održavanje, traje vremenski neograničeno. Ovdje je potrebno razlikovati ono što je tehnički izvedivo od onoga što je ekonomski opravdano. Naime, rok trajnosti kod montažnih kuća obično je oko 150 godina, nakon čega se smatra da objekt više nije isplativo održavati. Objekt se tada vrlo jednostavno i jeftino može demontirati i potom reciklirati.

Klasična gradnja (samo ona kvalitetna, naravno) možda može izdržati stoljeća, ali po kojoj cijeni? Kuća stara 150 godina se može adaptirati, ali je često ekonomski i tehnički mnogo povoljnije srušiti staru i sagraditi novu kuću.

Dakle, zamjena dotrajalog objekta novim nije praksa samo montažne gradnje, već i one klasične, ukoliko se ne radi o zaštićenom spomeniku kulture. Pri tome treba napomenuti da su troškovi održavanja montažne kuće manji, a izmjena instalacija se brzo i jeftino izvodi, kao i eventualna nadogradnja ili pregradnja. Troškovi uklanjanja montažnog objekta također su daleko manji no kod klasične gradnje.

Montažne kuće se smatraju idealnim izborom za ljude koji grade svoj vlastiti dom, dok veći investitori prednost daju klasičnoj gradnji. Ipak, nedavni primjer iz Zaprešića opovrgava ovu predrasudu. Naime, kompletno naselje od nekoliko desetaka montažnih obiteljskih kuća (tip "kanadske kuće") rasprodano je već na početku izgradnje, a godinu dana po useljenju svega ih je nekoliko preprodano, pri čemu su prodavatelji uspjeli solidno i zaraditi. Ubrzo počinje izgradnja na sličnoj lokaciji i po istom principu, ali uz 20% višu cijenu.

Također je proširena zabluda o montažnoj gradnji kao metodi prikladnoj za izvedbu privremenih objekata ili eventualno obiteljskih kuća, tj. ne zahtjevnih konstrukcija. U zapadnim zemljama uobičajena je gradnja montažnih višestambenih zgrada, škola, vrtića, studentskih domova i slično, dok je kod nas jedan od posljednjih primjera toga tipa "Snježna kraljica" na Sljemenu koju je izvela tvrtka Marles.

Gradnja kuće za većinu predstavlja veliku životnu odluku. Ovaj svakako važan i opsežan posao ne treba započinjati prije detaljnog informiranja o svim dostupnim opcijama.

Uspjeh pothvata ovisi o tome koliko ste realno procijenili svoje potrebe i mogućnosti, te jeste li na njih adekvatno odgovorili. Montažna kuća danas predstavlja kvalitetnu alternativu klasičnoj gradnji, koju bi ozbiljno trebao razmotriti svaki potencijalni investitor.

Nastavci:

Vodič kroz montažne kuće
Što su to montažne kuće?

Nikolina Valentić Lisica

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi