Od idejnog rješenja do useljenja za mjesec dana? Montažne kuće izvode se suvremenom tehnologijom zahvaljujući kojoj je moguće otići na godišnji odmor i po povratku useliti u potpuno dovršenu i "suhu" kuću. Upravo kratak rok izvedbe predstavlja jednu od glavnih prednosti montažne kuće. Za izvedbu montažne kuće po principu "ključ u ruke" potrebno je od 2 do 5 mjeseci, zavisno o izvođaču, pri čemu sama montaža kuće traje svega 5 do 8 dana.

Za usporedbu, izgradnja klasične zidane kuće traje oko 12 mjeseci, dok je vlaga u konstrukciji prisutna još mjesecima iza tog roka. U slučaju kada obitelj podiže stambeni kredit ili se nalazi u podstanarstvu (često oboje), svakako nije svejedno useljavaju li u svoju novu kuću za svega nekoliko tjedana ili tek iduće godine.

Saznajte kako do vlastite montažne kuće!

Rok izvedbe montažne kuće od svega nekoliko tjedana moguć je iz razloga što su svi potrebni elementi prethodno radionički proizvedeni, te se na gradilištu samo montiraju. To znači da nema potrebe za čekanjem na sušenje stropnih ploča ili zidova, kao ni na adekvatne vremenske uvjete koji te procese omogućuju. Mogućnost nepredviđenih situacija svedena je na minimum, a iz iskustva je poznato da su ovakvi problemi kod klasične gradnje vrlo česti (i naravno – skupi!).

Montažne kuće mogu se izvoditi u dva sistema montažne gradnje: kao montažne kuće s drvenom nosivom konstrukcijom ili montažne kuće zidane specijalnim ciglenim panelom velikih dimenzija. HAJDAROVAC – sistem.

Klasične montažne kuće

Gradnja montažne kuće počinje izvođenjem temelja na klasičan način, prema projektnoj dokumentaciji. Ukoliko se radi o montažnoj kući drvene konstrukcije, nakon temelja slijedi formiranje zidova od prethodno izrađenih tvorničkih zidnih panela širine 120 cm i visine 240-320 cm. Debljina zidova ovisi o klimatskoj zoni i namjeni objekta, a obično iznosi od 12 do 25 cm. Zidni elementi sastoje se od drvenog okvira debljine 8 cm koji se obostrano oblažu pločama iverice debljine 1 cm. Kod vanjskih elemenata postavlja se parna brana od PVC folije i 8 cm mineralne vune kao toplinske izolacije (pregradni elementi sadrže 3 cm mineralne vune).

Ukoliko se radi o montažnoj kući koja odgovara niskoenergetskom standardu, ugrađuju se vanjski zidovi debljine 29 cm (i više) čiji koeficijent prolaznosti topline Uk iznosi manje od 0,15 W/m2K. Ovakav zid je toplinski visoko kvalitetan zahvaljujući upotrebi čak 25 cm izolacijskog materijala (više pod: Montažne kuće i ušteda energije ). U poseban sloj termoizolacije unutar panela montiraju se savitljive plastične cijevi za razvod instalacija (struja, telefon, antena) pri čemu se posebno brine da ne dođe do proboja parne brane što je čest uzrok vlaženja toplinske izolacije i njenog propadanja.

Nakon montaže objekta, vanjski zidovi se oblažu toplinskom izolacijom (stiropor debljine 4 ili 8 cm), izvodi se žbukanje preko PVC mrežice i zaribana fasada. Pročelje može biti obrađeno plastičnom žbukom, ciglom, kamenom, termo- fasadom ili već prema željama kupca.

Unutarnji zidovi se oblažu gips-kartonskim pločama debljine 9,5 mm, a sanitarije i kuhinja vodootpornim gips-kartonskim pločama debljine 12,5 mm preko kojih se lijepe pločice. Na kraju se spojevi unutrašnjih zidova obrađuju trakom, te se vrši ličenje disperzivnom bojom u dva premaza u tonu prema željama klijenta.

Međukatna konstrukcija izvodi se od gips-kartonskih ploča s odgovarajućom termičkom izolacijom. Kod završne obrade podnih površina postavlja se parket, laminat, brodski pod, keramika i sl.

Krovna konstrukcija se može izvesti u svim varijantama: postavljaju se rešetkasti ili klasični nosači s pokrovom od crijepa, lima… Podgled (unutarnji dio krovne konstrukcije, vidljiv iz interijera) se izvodi kao stropna konstrukcija izolirana s 8 cm staklene vune i obložena gips-kartonskim pločama.

Stolarija se izvodi iz četinarske građe, PVC ili aluminijskih profila. Ostakljenja su iz višeslojnog "IZO" stakla, zavisno o tome radi li se o standardnoj ili niskoenergetskoj varijanti izvedbe montažne kuće. Izloženi drveni dijelovi stolarije završno se obrađuju lazurnim premazom (uljasto zaštitno sredstvo koje impregnira drvo i daje određeni ton, ali ostavlja vidljivom strukturu drveta). Sva drvena konstrukcija je zaštićena sredstvom protiv insekata i truleži, kao i protiv požara.

Klasične montažne kuće su, zbog svoje konstrukcije, lakše od tradicionalnih zidanih kuća te se mogu postaviti i na slabije nosiva tla. Zbog svoje lakoće i elastičnosti, kvalitetno projektirana konstrukcija montažne kuće pokazala se otpornijom na potrese od klasičnih kuća, što nije zanemarivo, obzirom da se prostor Hrvatske nalazi u potresno ugroženoj zoni. Zidovi montažne kuće su tanji od klasičnih, te se iskoristivost prostora kuće povećava za 5-10%.

Materijali ugrađeni u montažne kuće ekološki su prihvatljivi, što pridonosi ugodnoj klimi prostora. Također je eliminiran potencijalno štetan utjecaj upotrebe guste čelične armature kod nosive konstrukcije, te se kao osnovni građevni materijal upotrebljava drvo i njegove prerađevine. Ovaj tip drvene gradnje maksimalno racionalno koristi drvnu sirovinu, te je za proizvodnju gotove kuće potrebno relativno malo posjećenih stabala, što je svakako još jedan ekološki plus.

Pogledajte cijene i ponudu na tržištu montažnih kuća!

Zidane montažne kuće

Zidane montažne kuće kombiniraju klasičan i montažni način izvedbe. Prije izvođenja zidane montažne kuće, kupac izvodi temelje s podnom pločom i sam postavlja hidroizolaciju ispod zidova. Slijedi dovoženje zidnih elemenata, prethodno zidanih ciglenim blokom širine 30 cm u proizvodnoj jedinici, i njihovo montiranje na gradilištu. Spojevi zidova se izvode vertikalnim i horizontalnim armiranobetonskim serklažima. Postavlja se termoizolacija debljine 10 cm i izvodi fasada prema želji kupca.

Unutarnja strana zidova žbuka se gipsanom žbukom debljine 1,5 cm. Koeficijent prolaznosti topline zida je Uk=0,25 W/m2K. Pregradni zidovi se zidaju ciglenim blokom odgovarajuće debljine (od 10 do 25 cm), te se obostrano žbukaju gipsanom žbukom debljine 1,5 cm. Stropna konstrukcija se izvodi armirano-betonskim gredicama preko kojih se betonira tlačna ploča debljine 4 cm ili polumontažnim armirano-betonskim pločama koje služe i kao oplata za punu armirano betonsku ploču. Krovna nosiva konstrukcija izvodi se od rešetkastih nosača ili kao klasično drveno krovište. Moguća je i izvedba metodom krovnih panela koja omogućuje pokrivanje cijelog objekta u samo jednom danu.

Drvene montažne kuće

Drvene montažne kuće dostupne su u dvije varijante: kao kuće od drvenih "sandwich" panela ili kao kuće od masivnih drvenih trupaca. Zajednička im je vidljiva struktura drveta na pročelju i u interijeru, po čemu se razlikuju od ostalih montažnih kuća.

Drvene montažne kuće od "sandwich" panela za formiranje nosive konstrukcije koriste drvene skeletne elemente. Oni se izvode iz visoko kvalitetnih lameliranih greda. Nosači ovog tipa dobiveni su lijepljenjem više slojeva drvenih daščica, te osim što imaju bolja tehnička svojstva od masivnog drveta (nema velikih čvorova i drugih nedostataka, nema sukanja ili većih napuklina pri duljem korištenju), izuzetno atraktivno izgledaju kao vidljivi elementi u interijeru.

Na postavljenu nosivu konstrukciju montiraju se zidni "sandwich" paneli izolirani prirodnom kamenom vunom (detaljan sastav varira ovisno o proizvođaču) i finalno obrađeni fasadnim slojevima ili izvedbom drvenih poluoblica za prirodan izgled. Ovakvi paneli obično se sastoje od drvene poluoblice, unutarnjeg sloja termoizolacije i vanjske lamperije. Koeficijent prolaznosti topline zida je Uk = 0,22 W/m2K.

Ovaj tip drvenih kuća cijenom je povoljniji od onih čiji zidovi se sastoje od masivnih drvenih trupaca. Potrebno je obratiti pozornost na kvalitetu izvedbe, pogotovo na brtvljenje zidnih panela koji u sebi imaju šupljinu, kako ne bi došlo do uvlačenja štetnika kroz eventualne pukotine.

Osim drvenih kuća s ugrađenim "sandwich" panelima, dostupne su i drvene kuće građene od trupaca. Masivni drveni trupci su izuzetan toplinski izolator (koeficijent prolaznosti topline zida je 0.09 – 0.03 W/m2K u odnosu na standardni zid koeficijenta 0.22 W/m2K), a prirodna struktura drveta propusna je za zrak u oba smjera. Zbog ovih kvaliteta, kuća građena trupcima toplinski se samoregulira i "diše". Drveni trupci imaju svojstvo da tokom cijele godine zadržavaju stalnu temperaturu u središtu presjeka. Na taj način održavaju temperaturu i vlažnost zraka unutrašnjeg prostora u idealnim omjerima, te nije potrebno klimatiziranje ili ovlaživanje zraka, za razliku od klasične gradnje koja je zračno gotovo nepropusna.

Ovakva drvena kuća ima i antialergijska svojstva jer njeni prirodni materijali ne razvijaju statički elektricitet, te je nakupljanje prašine i alergena svedeno na minimum. Drvena kuća je zbog svoje povoljne mikroklime posebno pogodna za osobe s dišnim i alergijskim problemima, te predstavlja kvalitetno rješenje za zdrav i ugodan obiteljski život.

Trupci debljine 22 do 45 cm se dobivaju iz kvalitetne jele ili smreke. Deblu se skida kora te se ono ručno obrađuje kako bi se formirali precizni spojevi utorima koji se dodatno izoliraju.

Ova faza odvija se radionički i predstavlja spoj klasične stolarske vještine i tradicije, te suvremenih metoda koje osiguravaju postojanost i milimetarsku preciznost. Spojeni elementi se prevoze na gradilište te se kranskom dizalicom montiraju na izvedene armiranobetonske temelje.

Montažne kuće – istine i zablude

Montaža drvene konstrukcije traje nekoliko dana. Unutarnji pregradni zidovi izvode se "sandwich" panelima obloženim rigips-pločama ili lamperijom. Podna konstrukcija sastoji se od drvenih greda debljine 10 ili 20 cm, brodskog poda ili laminata debljine 2 cm, te termoizolacije prema potrebi. Konstrukcija krova sastoji se od trupaca i brodskog poda ili laminata kao oplate. Iznad se postavlja 10 ili 20 cm termoizolacije i pokrov šindrom ili bojanim valovitim limom. Stolarija se izvodi iz punog drveta ili PVC profila u boji drveta.

Drvena građa se zaštićuje impregnacijom protiv gljivica, plijesni, UV zraka i požara te se boja bojama na vodenoj bazi. Spojevi se dodatno brtve i izoliraju akrilnim silikonima, a moguća je i impregnacija drveta NANO zaštitom. Kuća se naknadno održava premazivanjem svakih desetak godina, zavisno o podneblju. Drvene kuće od masivnih trupaca svoja izuzetna svojstva mogu zahvaliti kvalitetnoj drvenoj građi, stoga je potrebno obratiti pozornost na tehnologiju kojom se drvena građa suši, te rokove njene ugradnje. Predrasude o drvenim kućama danas se slobodno mogu smatrati samo posljedicama neznanja. Garancija na drvenu konstrukciju iznosi 30 godina, dok je vijek trajanja ovakvih objekata preko 100 godina, a uz dobro održavanje i trostruko duže.

U Hrvatskoj je tradicionalna drvena gradnja prisutna stoljećima, a kupci i danas rado kupuju desetljećima stare drvene kuće, koje su, nakon preslagivanja građe i njezine površinske obrade, kao nove. Moderne drvene kuće imaju garantiranu otpornost na požar jednaku onoj klasične gradnje, što potvrđuju i tablice osiguravajućih tvrtki. Suvremena iskustva razvijenih zemalja Skandinavije, SAD-a, Kanade i Njemačke pokazuju da, iako imaju oštriju klimu od naše, na grijanje troše dvostruko manje energije i to upravo zahvaljujući kućama građenim drvenim materijalima, koje čine od 30 do 90% njihove ukupne stanogradnje.

Montažne kuće, za razliku od dobro održavanih klasičnih kuća, imaju rok trajanja. Trajnost objekata procjenjuje se na minimalno 100 do 150 godina, a na sve izvedene radove tvrtke daju garanciju u trajanju od 12 ili 24 mjeseca, ovisno o vrsti i namjeni objekata (podatak može varirati od tvrtke do tvrtke). Također se uvjerite da montažna kuća kao gotova cjelina ima certifikat koji garantira sva njezina svojstva. Posebno obratite pozornost na garanciju toplinskih i zvučnih karakteristika gotovog objekta, jer su ova svojstva posebno osjetljiva na kvalitetu izvedbe i njene eventualne manjkavosti. Detaljne certifikate materijala i postupaka nude sve bolje tvrtke na našem tržištu, što predstavlja dodatnu prednost montažne kuće i sigurnost kupca.

Više:

Vodič kroz montažne kuće

Nikolina Valentić Lisica

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi