Montažne kuće (ili gotove kuće) su objekti izvedeni iz prefabriciranih elemenata tj. iz elemenata prethodno proizvedenih u kontroliranim tvorničkim ili radioničkim uvjetima.

Gotovi elementi se prevoze i montiraju na predviđenom mjestu, nakon čega slijedi završna obrada prema želji krajnjeg korisnika. Najčešće spominjane prednosti montažnih kuća su brzina izvedbe, energetska učinkovitost i cijena (više pod: Cijena i ponuda na tržištu montažnih kuća).

Za razliku od klasično građenih kuća (zidanje sitnim elementima), montažne kuće se izvode znatno brže, imaju garantirana konačna svojstva, te ugovorom regulirane rokove izvedbe kao i ukupne troškove.

Modeli kuća

U prošlosti je postojalo određeno nepovjerenje prema montažnim kućama u pogledu njihove trajnosti ili kvalitete. No, desetljeća iskustva u izvedbi i kontinuiranom korištenju montažnih kuća rezultirala su unaprjeđenjem tehnologije i korištenjem suvremenih materijala koji su zaslužni za njihovu kvalitetu i sve širu primjenu.

Početno nepovjerenje prema "novotarijama" postupno nestaje pred zahtjevnim standardima suvremenog stanovanja i potrebom racionalnog pristupa stanogradnji.

Na našem tržištu dostupne su klasične montažne kuće koje se sastoje od gotovih panela iz drvenih materijala, a svojim vanjskim izgledom ni po čemu se ne razlikuju od klasičnih zidanih kuća.

Također su dostupne i drvene montažne kuće kod kojih je vidljiva drvena konstrukcija što im daje poseban, prirodan izgled. Ove kuće izvode se iz poluoblica ili trupaca, a ujedinjuju najbolje aspekte klasičnog obrta i suvremene tehnologije: koriste visoko kvalitetne, trajne i ekološki prihvatljive materijale posebno zaštićene od požara i propadanja, te su uz to i energetski izuzetno štedljive.

Svojim izgledom odlično se uklapaju u prirodne krajolike, te se često mogu vidjeti bilo kao vikendice, bilo kao obiteljske kuće u okolici Zagreba, središnjoj i gorskoj Hrvatskoj.

Navedeni tipovi montažnih kuća izvode se "suhim" postupkom, tj. za povezivanje konstruktivnih elemenata se ne koriste "mokri" postupci, kao što su betoniranje ili zidanje mortom (više pod: Brza i kvalitetna izvedba montažne kuće).

Način izvedbe

Kvaliteta i brzina "mokre" izvedbe ovise o pogodnim vremenskim prilikama koje omogućuju optimalno vezanje ugrađenih materijala. To je razlog zašto je ovakva izvedba često dugotrajna i ovisna o sezoni, osim ukoliko se ne upotrijebe skupi aditivi koji se dodaju betonu.

Također, za izvedbu ovakve konstrukcije potrebne su i posebne oplate u koje se lijeva svježi beton, a vlaga iz konstrukcije isparava još mjesecima nakon što je dovršena, te se ona ne smatra pogodnom za useljenje.

Pri "suhom" postupku, konstruktivni elementi vežu se posebnim spojnim sredstvima (vijcima, sidrima…), te se kuća može montirati u kratkom roku, pri bilo kojoj temperaturi i uvijek jednako pouzdano.

Zidane montažne kuće, za razliku od klasičnih montažnih kuća, izvode se "mokrim" postupkom od prethodno proizvedenih ciglenih panela čije dimenzije i geometrija odgovaraju veličini gotovog zida.

Ova metoda osigurava brzinu montažne izvedbe i vrhunsku kvalitetu klasične gradnje. Zidane montažne kuće na našem tržištu projektira i izvodi tvrtka Domprojekt d.o.o.

Montažne kuće dostupne su kao tipski projekti (s već gotovom projektnom dokumentacijom i detaljnim proračunom troškova) ili kao visoko individualizirani projekti koji u potpunosti odgovaraju svim željama klijenta. Kuće se svojom geometrijom i fizikalnim svojstvima mogu posebno prilagoditi kontinentalnoj ili mediteranskoj klimi.

Također su moguće preinake projekta kako bi se postigle karakteristike niskoenergetske ili pasivne kuće, a sve s ciljem uštede energije i dugoročne isplativosti početne investicije.

Kuće od YTONG blokova

Osim montažnih kuća, na našem tržištu su dostupne i druge varijante koje predstavljaju kvalitetnu alternativu klasičnoj gradnji, ali nisu montažne kuće. Tako zidane kuće od YTONG blokova imaju sve karakteristike klasične masivne gradnje, ali i prednosti suvremenih materijala.

Zahvaljujući karakteristikama porobetonskih blokova i pripadajućih materijala, izvedba je mnogo brža i njena fizikalna svojstva u pogledu termoizolacije su bolja no kod klasične gradnje. Tvrtka Ytong u ponudi ima sve usluge vezane uz ovaj tip kuća, kao i mogućnost izgradnje po principu "Uradi sam".

Isospan GmbH drvobetonski blokovi kombiniraju prednosti dva izuzetna prirodna materijala: drva i cementa. Rezultat su visoko kvalitetni blokovi koji garantiraju odličnu termoizolaciju uz dobru paropropusnost, masivnu zaštitu od buke, otpornost na potres te brzu i povoljnu gradnju.

Sve stroži standardi glede uštede energije i njena sve veća cijena, kao i očekivani komfor stanovanja dovoljan su razlog za razmatranje prednosti koje nude novi, bolji i ekološki prihvatljiviji materijali i metode gradnje.

Više:

Vodič kroz montažne kuće
Montažne kuće i ušteda energije
Kako do vlastite montažne kuće?
Montažne kuće – istine i zablude

Nikolina Valentić Lisica

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi