slika 1. Krovište s podrožnicama na trostrukim stojećim stolicama s kosnicima

I ove konstrukcije dolaze u obzir za raspone do 15,00 m, ali približno u sredini raspona mora biti nosiva konstrukcija koja će preuzimati teret što otpada na gornju podrožnicu i stupove ispod nje.

Teret koji otpada na srednje podrožnice i njihove stupove prenosi se sa stupova na kosnike, koji ga dalje prenose na krajeve veznih greda, odnosno na njihova ležišta i vanjske nosive konstrukcije.

Da stup ne bi ipak nepoželjno tlačio veznu gredu zalazi on u gredu čepom, koji je za 3-5 cm odvojen od dna rupe grede, a isto toliko su i sudarne plohe stupa uz čep odmaknute od gornje površine grede.

Čep služi samo za to da zadrži stup i njegove ruke u vertikalnom položaju unatoč pritisku kosnika. Svi su glavni elementi već obrazloženi i predočeni, a novi je elemenat par horizonalnih ruku koje putem klađice umetnute među kliješta povezuju njih s podrožnicom (sl. 1).

Ovaj je sistem zapravo kombinacija stolice i visulja, jer košnici i skraćeni stupovi ispod srednjih podrožnica djeluju kao visulje.

Više: Dvostrešni krovovi

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi