slika 1. Krovište na podrožnicama na poprečnim nosivim zidovima

Noviji je konstruktivni sistem stambenih i sličnih zgrada sa zidovima od opeke s poprečnim glavnim nosivim zidovima umjesto tradicionalnih uzdužnih zidova, na kojima su ležišta veznih greda.

U sistemima s poprečnim nosivim zidovima običan je raspon između njih 3,60 do 4,20 m, što je prikladno i za međusobne razmake punih vezova krovišta s podrožnicama na dvostrukim spojećim stolicama.

Zbog toga se poprečni nosivi zidovi podižu i u tavanski prostor sve do visine srednjih podrožnica, ali tako da srednji dio zida ostane neizgrađen radi iskorištenja i pristupanja u tavanske prostore.

Umjesto donjih podrožnica postavljaju se nazidnice, koje se kod poprečnih zidova povezuju plosnatim željezom unaprijed usidrenim u armira-nobetonski serklaž. Za srednje se podrožnice uređuju ležišta blizu kraja jednog i drugog podignutog poprečnog zida.


slika 2. Varijanta ležišta podrožnice na zidu

Oko 1,00 m niže ispod ležišta unaprijed se ugrađuje betonski blok s usidrenim plosnatim željezom za pričvršćenje horizontalne drvene kladice, kojoj su na krajevima gornje strane izdubljene rupe za učepljenje ruku.

Gornji se krajevi ruku učepljuju u podrožnice, koje se međusobno, i svaka sa svojim rogom, povezuju kliješta (sl. 1). Varijanta ležišta srednjih podrožnica može se izraditi tako da se pri kraju podignutih poprečnih zidova ugradi betonski blok s usidrenim plosnatim željezom.

Tim se željezom pričvrsti sredina gredice duge 180 do 200 cm. Na tu se gredicu, koja donekle nadoknađuje ruke, povezuje podrožnica sa dva svornjaka na svakoj strani zida (sl. 2).

Više: Dvostrešni krovovi

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi