slika 1. Jednostruka visulja strmijeg krova bez nazitka

Strmiji krovovi blagog nagiba (preko 20°) i strmi krovovi (preko 25°) povoljniji su za konstrukcije jednostrukih visulja nego krovovi neznatnog nagiba, jer se košnici mogu normalno postaviti pod kutom 20° i više, što je za poprečno ukručenje poželjno.

Raspored je punih vezova i rogova kao kod već opisanih primjera. Donja pođrožnica naliježe na plitke zasjeke veznih greda, srednja se podrožnica stavlja na stupove s rukama na sredini raspona među vanjskim zidovima, a gornja je podrožnica na stupovima s rukama iznad nutarnjih ležišta veznih greda.

Donje krajeve kosnika treba učepiti u veznu gredu 20 do 30 cm odmaknuto od plitkog zasjeka za podrožnicu, a toliko i na gornjem kraju kosnika ispod učepljenja stupa u srednju podrožnicu, ali šiljasti kut koji kosnik zatvara s veznom gredom mora biti 20° ili više.

Srednju podrožnicu treba pothvatiti parom kliješta koje se horizontalno produžuju do stupa na kojem je gornja podrožnica, pa se kliješta s tim stupom povezuju, a dobro je da se i čeličnim sponama usidre u zid (sl. 1).

Više: Jednostrešni krovovi

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi