slika 1. Glavni vanjski oblici jednostrešnih krovova

Na jednostrešnim je krovovima izvana (odozgo) vidljiva samo jedna krovna ploha u jednom nagibu. Gornji se horizontalni rub te plohe naziva sljeme, a donji streha ili okapnica. Preostala dva ruba nazivaju se čeoni ili zabatni rubovi, jer su pod njima zabatni zidovi (sl. 1a).

Varijanta opisanog jednostrešnog krova nastaje dodatkom manje kose površine iznad jednog ili oba zabata, odnosno prije završetka sljemena. Te se trokutne površine i nazivaju lastavice.

Njihovi su donji rubovi manje strehe, ali na visini većoj od visine strehe glavne krovne površine. Ako su krovne površine lastavica u istom nagibu s glavnom krovnom površinom, onda se te dvije površine sijeku po raspolovnici kuta koja teče od dodirne točke donjeg ruba lastavice s čeonim rubom glavne krovne plohe do sljemena.

Ta se presječnica naziva greben, a točka u kojoj on dodiruje sljeme naziva se vrh krova. Ako se nad čeonim zidovima izrade lastavice s donjim rubom u istoj visini s donjim rubom (strehom) glavne krovne površine, onda je to višestrešni krov s jednostrešnom glavnom krovnom površinom (sl. 1).

Primjena

Jednostrešni se krovovi primjenjuju uglavnom na one zgrade kojima je glavni uzdužni zid na susjednoj međi, te za prigrađene niže dijelove zgrada kojima je jedna uzdužna strana na zidu glavne (više) zgrade.

Zatim se jednostrešni krovovi rade i na samostalnim zgradama manjih raspona, kad je takav krov povoljan bilo zbog jednostavnosti izrade i jeftinoće, bilo zbog željenog izgleda zgrade. U tim slučajevima dolaze u obzir blagi ili neznatni nagibi krovnih ploha.

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi