slika 1. Izrada snjegobrana

U krajevima izvrgnutim obilatim snježnim padalinama nastaje opasnost da se veće i teže naslage snijega, koje su se zadržale na krovnoj površini, pri otapanju poskliznu po pokrovu i poput lavine sruše pred zgradu. Rušenje je osobito opasno ako na strehi ili žlijebu zbog dnevnog otapanja i noćnog zamrzavanja nastanu zaleđene krute mase, čiji je pad opasan i za živote prolaznika ispred kuća.

Opasni nagibi

Iskustvo je pokazalo da se na krovnim površinama strmih krovova, kojima je nagib veći od 55°, snijeg ne zadržava toliko da bi se nakupile opasne veće i deblje naslage, pa se na takve krovove ne postavljaju snjegobrani. Na površinama krovova blagog nagiba ispod 25°, snijeg se zadržava a da se ne urušava, nego nestaje s krova otapanjem.

Zbog toga se ni na takve krovove ne postavljaju snjegobrani, a pogotovo ne na ravne krovove, odnosno krovove neznatnog nagiba. Opasni su nagibi krovnih površina 25° do 55°, a opasniji su to više, što je glađa pokrovna površina. Na takve se krovove postavljaju snjegobrani, ali uglavnom na one površine s kojih bi rušenje snijega bilo opasno ili štetno, a to je najviše onda, ako bi se snijeg srušio na javne prometne površine.

U naše se vrijeme u novim naseljima često podižu velike zgrade s ravnim krovovima, a manje zgrade pretežno s krovovima blagog nagiba. Osim toga se u kritično vrijeme komunalnim propisima određuje obavezno čišćenje snijega već prije mogućnosti njegovog automatskog rušenja.

Zbog izloženog, do upotrebe snjegobrana na novim zgradama dolazi samo u iznimnim slučajevima, ali zato dolazi često do njihovih popravaka i rekonstrukcija na mnogim starijim zgradama u našim gradovima.

Izrada običnih snjegobrana

Najjednostavnija je izrada snjegobrana od čeličnih šipki presjeka 16×16 ili 25×5 mm. Komadi dugi oko 60 cm pravokutno se savijaju, pa se dobivaju kukasti držači sa stojećim krakom visokim 30 cm i ležećim krakom dugim 30 cm.

Na stojeće se krakove držača, međusobno razmaknute po 50 do 70 cm, uzdužno pričvršćuju (nitanjem ili navarivanjem) dvije trake od plosnatog čelika 25×5 mm na cijeloj dužini strehe, ili se navaruju tri čelične šipke 0 12 mm. Ležeći se krakovi držača pričvršćuju sa dva vijka na daščanu podlogu. Pokrov se na strehi završava limenim opšavom s okapnicom (sl. 1)

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi