slika 1. Stojeća stolica za raspone do 4,00 m s nadzitkom

Ako se zbog nekih razloga tavanski prostor kod donje podrožnice mora povisiti, onda se podrožnica stavlja na stupove odgovarajuće visine, učepljenje na vezne grede. Vanjski zid ispod tako povišene strehe treba također povisiti.

Taj se povišeni dio naziva nadzidak ili nastrešni zid. On može biti tanji od nosivog zida ispod njega, jer nije nosiv. Puni vez je ove konstrukcije trapeznog, a ne trokutnog oblika, pa je statički povoljniji, ali se mora ukrutiti kosnikom koji je donjim krajem učepljen u veznu gredu, a gornjim u rog.

Parom kliješta i svornjacima treba povezati donji dio roga i donju podrožnicu sa spomenutim kosnikom. I donju podrožnicu treba na svakom punom vezu podupirati parom ruku.

Raspored punih vezova, rogova i sve ostalo isto je kao kod istovrsnih konstrukcija bez nadzitka.

Više: Jednostrešni krovovi

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi