slika 1. Stojeća stolica za raspone do 4,00 m bez nadzitka

Vezne se grede raspoređuju na međusobne razmake oko 4,00 m (3,00 do 5,00 m) s ležištima na jednom i drugom glavnom vanjskom zidu. Povrh ležišta svake stropne grede na onoj strani, na kojoj je predviđeno sljeme krova učepljuje se u gredu stup.

Na gornjoj se strani stup učepljuje u gornju pođrožnicu i s njom povezuje parom ruku radi uzdužnog ukrućenja. Povrh ležišta veznih greda na strani krovne strehe stavlja se u plitke zasjeke na gredama donja podrožnica i učvršćuje čavlima.

Rogovi se raspoređuju na međusobne razmake 60 do 100 cm, ali tako da na uzdužnu os svake vezne grede (tj. i stupa) pada uzdužna os jednog roga. Svaki rog svojim plitkim kosim zasjekom naliježe na gornju i donju pođrožnicu i učvršćuje se jakim čavlom.

Svaki rog nad veznom gredom povezuje se s gornjom podrožnicom i stupom parom kliješta sa svomjacima. Vezna greda, stup, gornja i donja podrožnica, tvore puni vez krovišta.

Povoljan je raspored punih vezova na međusobnim razmacima po 4,00 m i s rasporedom rogova na međusobnim razmacima po 80 cm, tj sa pet polja između dva puna veza (sl. 1).

Više: Jednostrešni krovovi

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi