slika 1. Dva primjera sandučastog ili stojećeg žlijeba

Ova se vrsta žljebova također nalazi na značajnijim starijim zgradama u našim gradovima. Takvi su žljebovi najčešće sandučastog oblika, a stoje na glavnom vijencu zgrade, gdje preuzimaju vodu s uzdignute i na nutarnju stranu povučene krovne strehe.

Oblici presjeka

Obična je širina žljebova 16 do 20 cm, visina prednje strane 10 do 15 cm, a stražnje 5 do 10 cm više, tj. 15 do 25 cm. Oblik je poprečnog presjeka uglavnom trapez, ali se donji dio žlijeba izrađuje češće ovalnog, a rjeđe u ravnog oblika.

Opšav i kuke

Gornja površina vijenca ili zida gdje će stajati žlijeb mora se 2% do 4% skositi na vanjsku stranu i pokriti limenim opšavom. Opšav se na vanjskom rubu završava okapnicom, a nutarnja mu se strana povija okomito nagore po pribijenoj daščanoj oplati krovne konstrukcije, sve do okapnice pokrovnog opšava.

Kuke se izrađuju od plosnatog čelika u obliku slova U, s okomitim kraćim prednjim i družim stražnjim dijelom, te po kosini opšava podloge skošenim donjim dijelom. Iznad toga donjeg dijela umeće se među okomite krakove u horizontalnom smislu čelična prečka, ovalno zavinuta, ili ravna. Na te prečke sjeda žlijeb, pa se radi njegovog pada prečke u svim kukama moraju pričvrstiti na onim visinama na kojima će predviđeni nagib žlijeba pravilno teći.

Obilježavanje se tih visina obavlja u istom smislu kao već opisano obilježavanje mjesta savijanja kuka za potkrovne žljebove. Gornji se krajevi vanjskih krakova kuka mogu pričvrstiti na vanjski kraj čelične spone, kojoj se unutarnji kraj pričvršćuje na podlogu pokrova, pa tako priječi izmicanje kuka na vanjsku stranu. Dakako da se krajevi koji se međusobno povezuju moraju u tu svrhu unaprijed (u radionici) pravilno obraditi (sl. 1).

Maskiranje vanjske strane žljeba

Mnogi su sandučasti ili stojeći žljebovi na vanjskoj strani zaklonjeni okomitom uzdužnom limenom trakom, koja se naziva metalna atika (često od bakrenog lima). Njome se prvenstveno sakrivaju kose linije žlijeba koje zahtijeva njegov nagib, a koje nisu u skladu s ostalim horizontalnim linijama na glavnom vijencu i na krovnoj strehi. Osim toga dekorativno obrađene takve atike pokazuju arhitektonska stremljenja vremena u kojem su rađene.

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Knjiga se može nabaviti ovdje ili putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (17)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi