sl. 1. Spušteni strop od rabic pletiva

Spušteni stropovi se primjenjuju u administrativnim objektima, aerodromima, željezničkim i autobusnim stanicama, proizvodnim radionicama, laboratorijima, bolnicama, benzinskim pumpama itd.

Spušteni stropovi se mogu ugrađivati ne samo u novim već i u adaptiranim objektima. Posebno su praktični kada treba smanjiti visinu postojeće prostorije. Često se strop spušta radi prikrivanja instalacija koje su smještene ispod stropa ili krovne konstrukcije.

S obzirom da visina spuštanja stropa nije ograničena, u zahvaćenom prostoru moguće je vršiti intervencije i popravke instalacija. Stropovi se spuštaju iz estetskih razloga, prilikom obrade interijera. Uz to stropne obloge mogu vršiti funkciju upijanja ili odbijanja zvuka, pojačavanje osvjetljenja putem reflektiranja svjetlosnih zraka.

Smanjenje buke se ostvaruje oblikom stropnih površina, i izborom materijala koji upijaju zvuk i neutraliziranjem energije zvučnih valova. Spuštenim stropom se sprječava prodor buke iz donjih bučnih prostorija u gornje prostorije gdje je potreban mir.

Izolacija je uspješnija ako je međuprostor unutar spuštenog stropa veći. Razmak mora biti najmanje 20 cm. Površine stropova se obrađuju tako da se zvučni valovi usmjeravaju u željenom pravcu. Svjetlosni valovi se, kao i zvučni, prostiru od izvora u svim pravcima. Konstrukcijom stropa i izborom boja povećava se refleksija i na 80%.

Spušteni stropovi svojom konstrukcijom ostvaruju i termičku zaštitu, grijanje iz stropa i zaštitu od požara. Toplinska izolacija se postiže ugrađivanjem materijala slabe toplinske provodljivosti u konstrukcije spuštenog stropa.

Toplinski materijal se stavlja s donje strane, kako bi se spriječilo nepotrebno zagrijavanje zračnog prostora unutar spuštenog stropa i ubrzalo zagrijavanje korisne kubature (kazališne, koncertne i kino dvorane). Grijanje iz stropa je veoma kvalitetno i efikasno.

Ostvaruje se zračenjem, pri čemu nema cirkulacije pa se ne miješa topao i hladan zrak. Toplinsko zračenje potječe iz cijevi s toplom vodom sakrivenih iza obloge spuštenog stropa. Ista instalacija se ljeti može koristiti za hlađenje prostora. Zaštita od požara se postiže primjenom obloga od nezapaljivog materijala.

Obloge spuštenih stropova

Izbor materijala za formiranje izgleda stropa je veliki. Svi materijali su veoma laki i lako se montiraju. Rade se od: drveta, gipsa, lakih metala, sintetičkih materijala i dr.
Klasični spušteni strop od rabic-pletiva dugo je bio jedina konstrukcija koja je imala široku primjenu.

Sastoji se od slijedećih elemenata: roštilja od šipki, armiranog čelika ø 8-10, rabic-pletiva i vješalica zakvačenih o konstrukciju. Stropna obloga je klasičan vapneni, produžni ili cementni mort (sl. 1).

Stropne obloge obloge na bazi gipsa

Gips-kartonske obloge se mogu montirati na sve vrste stropova međukatnih i krovnih konstrukcija, koje imaju nosivost 50-80 kg/m2. Gipsane obloge mogu biti montažno-demontažne ili monolitne. Estetske su. Površina im je glatka ili sa plitkim ili dubokim reljefom. Pored toga, pojačavaju svjetlosnu refleksiju, termozvučnu izolaciju, poboljšavaju akustiku u prostoriji, prikrivaju mreže instalacije i služe kao protupožarna zaštita.

Gipsane obloge su podesive za obradu i ugradnju u svim sistemima spuštenih stropova. Na sl. 2. prikazana je osnovna nosiva konstrukcija koja se sastoji od glavnih T profila i od poprečnih vezanih i kutnih L profila. Njihov razmak zavisi od dimenzija ploča koje se ulažu u polja.


sl. 2. Spušteni strop sa vidljivim konstruktivnim elementima

Jednostavniji način montaže spuštenog stropa sa gipsanim pločama sa ravnim rubovima prikazan je na sl. 3. Za pripremljen roštilj ploče se montiraju i pričvršćuju vijcima za perforiranu stopu T profila. Ploče se počinju montirati od sredine konstrukcije k zidovima gdje se po potrebi mogu sjeći.

Nosači se nastavljaju specijalnim umecima. Vješaljka je u ovom slučaju sastavljena od dvije žice, od kojih je jedna zakvačena za T profil i uvučena u V držač čeličnu oprugu, a druga jednim krajem u čeličnu V oprugu, a drugim zakvačena za nosivu konstrukciju.


sl. 3. Gipsane ploče obloge

Visina se regulira jednostavno, stezanjem opruga povlačenjem jedne ili druge žice u željenom pravcu i ponovnim opuštanjem nosača. Spušteni strop sa skrivenim nosivim elementima prikazan na sl. 4. montira se od primarnih i sekundarnih T profila, na koje naliježu ploče obloge s asimetričnim žlijebom sa jedne i otvorenim žlijebom sa druge strane.

Ploča s asimetričnim žljebom povezuje se sa primarnim nosačem sa jedne strane, a sa druge strane se naslanja na drugi primarni nosač otvorenim žlijebom. Sa druge dvije strane su žljebovi u koje se uvlače sekundarni T profili za ojačanje ploče. Na krajevima se ploče oslanjaju na L profile otvorenim žlijebom.


sl. 4. Spušteni strop sa skrivenim nosivim elementima

Stropne obloge na bazi drveta

Drvene obloge imaju vrlo lijep izgled. Koristi se puno drvo, kao i njegove prerađevine: paneli, iverice, šperploče itd. Iverica se često koristi za oblaganje spuštenih stropova, zbog lake obrade. Obloge mogu biti glatke, perforirane i u obliku kazeta. Takve obloge vrše niz funkcija, kao što je osvjetljenje, prigušivanje zvuka i izoliranje topline.

Drvene obloge u vidu rastera koriste se za efekte osvjetljenja, ugrađivanje instalacija grijanja i provjetravanja.

Obloge od lakih metala

Izrađuju se od limova aluminija, tvrdo valjanog aluminija, čeličnog i pocinčanog lima. Limovi od lakih metala lako se oblikuju, pa se mogu kreirati različite konstrukcije, forme i kombinacije. Konstrukcije su montažno-demontažnog tipa, pa je pristup instalacijama koje se maskiraju olakšan.

Površine ovih obloga obrađuju se posebnim postupcima ili ostaju u prirodnom stanju. Lako se održavaju.

Stropne obloge na bazi sintetičkih materijala

Sintetički materijali organskog i neorganskog porijekla su veoma laki, pa i spušteni stropovi nemaju veliku težinu. PVC obloge su otporne na vlagu i ne korodiraju. Otporne su na kiseline i boje, pa se koriste u prostorijama u kojima ima isparavanja.

Plastične obloge spuštenih stropova obojene su postojanim bojama, koje su otporne na svijetlost. Koriste se za poboljšanje osvjetljenja putem reflektiranja svjetlosnih zraka.

Nedostatak plastičnih materijala je niska točka omekšavanja (oko 70°), pa plastične obloge stropova ne treba stavljati u prostorije gdje zbog visoke temperature može doći do njihovog krivljenja.

Sistemi sa vidljivim i nevidljivim konstruktivnim elementima

Kod spuštenih stropova razlikuju se dva osnovna sistema konstrukcija: a) sa vidljivim konstruktivnim elementima i b) sa nevidljivim konstruktivnim elementima.
Na sl. 5. prikazani su elementi spuštenog stropa sa vidljivim konstrukcijama. To je sistem sa vertikalno ugrađenim lamelama.

Lamele su profilirane kao obrnuto simetrično savijene. Nosač je tako izrezan da se lamela samo uvuče u prorez nosivog profila, čime je osigurana njena stabilnost. Nosači su U, V ili I profili na bazi lakih metala, sa povijenim rubovima ili bez njih.


sl. 5. Elementi spuštenog stropa sa vidljivom konstrukcijom

Razmak lamela je najčešće od 10 do 15 cm, a iznimno 20 cm. Po dužini se ne nastavljaju, već se među njima ostavlja određeni razmak. Nosači se nastavljaju pomoću umetaka. U tom slučaju vješaljka treba biti najviše 10 cm od nastavka profila.

Svjetlosna tijela se ugrađuju lako, pričvršćivanjem za nosač, izostavljanjem ili isjecanjem potrebnog broja lamela.

Na sl. 6. prikazani su kutijasti stropovi sa kvadratnim i pravokutnim lamelama i nosačima sa povijenim rubovima, radi ojačanja i pričvršćenja T vješalica. Nosači i lamele se mogu nastavljati odgovarajućim umecima.


sl. 6. Elementi spuštenog stropa sa nosačima i lamelama pravokutnog presjeka

S obzirom da postoji veliki broj varijacija u konstruktivnim detaljima, na sl. 7. prikazan je strop sa vidljivim konstrukcijama, gdje su nosači riješeni u vidu slova D (na ćirilici). Izbačeni rubovi profila imaju spajalice za prihvaćanje lamela kvadratnog ili pravokutnog presjeka na predviđenim razmacima.


sl. 7. Spušteni strop s vidljivim konstruktivnim elementima

Osim sistema sa vidljivim nosivim elementima, postoje konstrukcije gdje su svi dijelovi sakriveni (sl. 8). Profilirani nosivi elementi su od valjanog aluminijskog lima, pocinčanog ili čeličnog lima.

Ovi nosači imaju spuštene zupce za kačenje i montažu lamela ili ploča. Ukošeni rubovi lamela zakvače se za ispuštene jezike, kao kod sistema sa vidljivim nosivim profilima. Za jedan zubac se kače rubovi dvije lamele. Nosivi profil tako ostaje sakriven.


sl. 8. Spušteni strop sa nevidljivim konstruktivnim elementima

Preko stropne obloge se može postaviti sloj termoizolacije radi sprječavanja prodiranja topline u zračni prostor unutar spuštenog stropa.

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Adaptacija i sanacija stana, suterena, terase, potkrovlja", autora Stevana Krunića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (5)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi