sl. 1. Zidanje pregrade od gipsanih ploča

U traganju za novim materijalima i postupcima kojima bi se brže ostvarile jeftinije konstrukcije došlo se do primjene gipsanih i gips-kartonskih ploča za pregradne zidove i oblaganje umjesto žbukanja.

Gipsane ploče za pregradne zidove izrađuju se u dimenzijama 66,6/50/7 cm i 66,6/50/10 cm. Dimenzije su podešene tako da tri ploče pokrivaju površinu jednog m2.

Ploče imaju s dvije strane žljebove, a s druge dva pera, koja se pri zidanju uklapaju tako da se dobije monolitni pregradni zid povezan "difiks" gipsanim ljepilom. Da bi se pregradni zidovi od gipsanih ploča mogli pravilno izrađivati treba osigurati sljedeći alat: plastičnu kantu, gumeni čekić, čeličnu lopaticu, čeličnu gladilicu, ručnu pilu s grubim ozubljenjem, tesarsku sjekiru, dlijeto, metar, ravnjaču i libelu (sl. 2.).

Kao spojno sredstvo, kojim se gipsane ploče međusobno povezuju, koristi se difiks-ljepilo koje se sastoji od gipsa, sintetičkog veziva i dodataka koji povećavaju njegovu čvrstoću i ljepljivost.


sl. 2. Alati i materijal za pregrade od gipsa

Slaže se u plastičnim posudama tako što se u čistu vodu dodaje difiks-ljepilo u prahu i miješa se dok ne upije svu vodu, a na površini ostane suh tanak sloj ljepila. Ovako napravljena masa može se koristiti nakon 5 min.

Napravi se količina koju jedan radnik može potrošiti za 30 do 40 minuta. Utrošak ljepila je oko 2,5 kg po 1 m2 zida. Difiks-ljepilo u prahu pakirano je u vreće za masu od 30 kg. Vreće s ljepilom moraju se čuvati na suhom mjestu. Obavezno se moraju koristiti rukavice prilikom pravljenja ljepila.

S obzirom da se gipsani pregradni zidovi mogu postavljati preko završenih podova (izuzev plivajućih), treba napraviti pravilnu vezu između zida i poda. Ako se zid postavlja na obrađen betonski pod treba napraviti i hidroizolacijski sloj preko kojeg se postavlja ploča od kamene vune, a po njoj sloj ljepila na koji naliježe prva ploča koja se postavlja pomoću libele (sl. 3.).


sl. 3. Veze pregrade sa zidom, podom i stropom

Ako je betonski pod neravan, pod prvu ploču postave se drveni klinovi radi ostvarivanja horizontalnosti. Klinovi se vade kad ljepilo veže. Za vezu pregradnog i konstruktivnog zida mora se izdubiti žljeb, mora se ugraditi ploča od kamene vune kao elastična podloga.

Veza između pregradnog zida i stropa izvodi se na dva načina: za zidove do 6 m dužine i visine do 3,30 m veza sa plafonom ostvaruje se samo ljepilom. Ako je dužina zida preko 6 m i visina preko 3,30 m onda se veza sa stropom ostvaruje pomoću aluminijskog kutnika.

Za drugi red ploča postavi se pomoću lopatica sloj ljepila. Element se namjesti potiskivanjem i udaranjem gumenim čekićem. Elementi se povezuju za najmanju debljinu ploče. Ploče se mogu skraćivati na potrebnu mjeru pilom s krupnim zupcima. Prostor koji ostaje prazan između tavanice i zida može se popuniti ljepilom – pomoću lopatice (sl. 1.).

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Adaptacija i sanacija stana, suterena, terase, potkrovlja", autora Stevana Krunića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Knjiga se može nabaviti ovdje ili putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (5)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi