slika 1. Rabic – pregrada od cementnog morta nabacivanog na žično pletivo učvršćeno ispred daščane oplate

Kao pregrade od betona i armiranog betona treba načelno smatrati neopterećene zidove tanje od 15 cm.

Pregrade od nearmiranog betona

Takve se pregrade rade samo tamo gdje se ne zahtijeva toplinska i zvučna izolacija nego monolitnost i veća čvrstoća pregrada. Takvi se slučajevi pojavljuju u utilitarnim građevinama kao što su skladišta (magazini), podrumska spremišta i sl.

No i u tim se slučajevima stručnjaci često odlučuju na pregrade od armiranog betona, pa su pregrade od nearmiranog betona u praksi dosta rijetke.

Pregrade od lakog betona

Takve su pregrade vrlo dobre, ali se i one u praksi rijetko rade jer zahtijevaju oplatu, sušenje, otvrdnuće betona i uklanjanje oplate, a bez svega toga može se ista svrha postići nekom drugom vrstom pregrade.

Monije-pregrade

Te tanke armiranobetonske pregrade vrlo su dobre tamo gdje na pregradu djeluju neke bočne sile, što je redovito u komorama i oknima žitnih silosa i njima sličnih uređaja. Glavna obrazloženja o takvim zidovima nalaze se na str. 281 i na sl. 542 do 545 (knjiga).

Rabic-pregrade

Tanke armiranobetonske pregrade izrađuju se nabacivanjem vlažne betonske mješavine na jednostranu oplatu i žičanu mrežu, kako je obrazloženo na str. 385. Ovdje se daje još jedan primjer takve pregrade s ugradbom dovratnika i usidrenjem mreže u pokrajne nosive zidove (sl. 1).

Rabiciranje

Često se neke užljebine, raspori, nepoželjne udubine i sastavi nekih konstruktivnih elemenata moraju zatvoriti da se dobiju pravilne i ravne vanjske površine. To se radi tako da se preko otvora ili sastava napne i solidno pričvrsti rabic – mreža manjih okana (10-15 mm) na koju se nabacuje gušći cementni mort.


slika 2. Rabiciranje raspora i udubina na zidovima od opeke

Mreža mora biti upuštena oko 1—2 cm od definitivne površine da se dobije dovoljno debela cementna podloga i omogući izravnanje fine žbuke povrh podloge. Često se rabiciraju sastavci elemenata koji se nejednako stežu i rastežu uslijed čega nastaju pukotine na žbuci koja pokriva te sastavke. Rabiciranjem se sprečava pucanje žbuke (sl. 2).

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi