Sustav za fasade Baumit CeramicSystem može se ugraditi na sve prikladne čvrste zidne konstrukcije, kako u novogradnji tako i u starogradnji uz jedinstven izgled koji je omogućen zbog njegove kreativne raznolikosti.

Izvedba fasade s čvrstim oblogama – priprema podloge, izolacijske ploče, pričvrščivanje

Polaganje keramičkih obloga

Polaganje čvrstih obloga (Klinker, keramičke obloge i obloge od prirodnog kamena) vrši se na potpuno suhi armirajući sloj metodom Buttering-Floating pomoću Baumit CeramicFix, oslanjajući se pri tome na HRN EN 12004.

S tim da se ljepilo nanosi na zid tako da se oštro začešljava te se na poleđinu obloge nanosi tanki sloj ljepila kako bi se obloga onda mokro na mokro utisnula. Općenito je potrebno pripaziti na što je moguće gušće polaganje.

Sušenje prije fugiranja iznosi ovisno o vremenskim uvjetima 7 dana.


Lijepljenje obloga metodom Buttering-Floating pomoću Baumit CeramicFix ljepila

Izrada fuga

Fuge između keramičkih ploča ili prirodnog kamena potrebno je izraditi ovisno o formatu dovoljne širine.

Širina fuga Širina fuga određuje se prema sljedećim kriterijima:
  • Vrsta ploča
  • Format ploča
  • Debljina ploča
  • Posebni tehnički zahtjevi

Orijentacijske vrijednosti za debljinu fuga na fasadi

Udio fuga bi trebao iznositi min. 6% površine gdje je položena keramika.

Primjer izračuna: 6% od 1 m² odgovara 600 cm²

Ovaj je izračun posebno važan za kristalno prirodno kamenje poput mramora, granita, bazalta, sinita, porfira, jer taj kamen ima faktor otpora difuziji vodene pare μ 10000 i stoga ima visoku Sd vrijednost.

Sva vodena para, koja isparava kroz vanjske zidove zbog razlike tlaka u unutarnjim i vanjskim prostorima, mora biti u mogućnosti ispariti kroz fuge, a da se vlaga ne skladišti iza obloga na razini izolacije.

Ako se traže fuge širina koje se razlikuju od ovog izračuna, projektant mora dati dokaze o dugoročnoj odsutnosti kondenzata u ETICS konstrukciji pomoću metode izračuna u skladu s DIN ISO 13788 ili Glaser-ovom metodom.

Ako se isto ne može dokazati, uzimajući u obzir planiranu paropropusnost dilatacijskih i razdjelnih fuga potrebno je smanjiti format ploča kako bi se tako povećala površina fuga/m².

Mogućnosti izvedbe
Prije fugiranja potrebno je svakako provjeriti ima li ostataka morta za lijepljenje u području gdje će se fugirati. U tom je slučaju potrebno spoj očistiti tj. izdubiti, jer različite dubine fuga dovode kasnije do različitih boja fuga kada se iste osuše.

Fugiranje pomoću žlice za fugiranje
Kod upojnih, pjeskovitih ili hrapavih površina obloga fugirati pomoću Baumit Ceramic F (jako upojne podloge bi se trebalo lagano navlažiti prije fugiranja): Zamiješati mort do zemljo-vlažne konzistencije te pomoću prikladne (dovoljno široke) žlice za fugiranje utisnuti materijal.

Kod dubine fuga > 10mm fugirati dvoslojno (mokro na mokro). Za ujednačenu površinu fuga po mogućnosti što je jednoličnije moguće, utisnuti materijal i zaštititi ga od prebrzog isušivanja.

Višak materijala ukloniti prije nego počne otvrdnjavati. Izrada fuga je najčešće pomalo udubljena, što znači da materijal ne smije izlaziti iz okvira i prelaziti na površinu obloga.


a) Fugiranje gumenim gleterom; b) Fugiranje žlicom za fugiranje

Fugiranje gumenim gleterom
Kod neupojnih, ravnih obloga, fugirati s Baumit Ceramic S:
Prikladno zamiješani mort za fugiranje ugraditi pomoću gumenog gletera. Vodoravnim, okomitim i dijagonalnim pokretima uz lagani pritisak utisnuti materijal tako da su fuge na kraju potpuno zapunjene.

Kako bi se postigao optimalan izgled fuga po potrebi još jednom prijeći površinu gleterom. Prije nego počne proces sušenja, prijeći preko površine mokrom spužvom za fugiranje kako bi ju obrisali. Temeljito čišćenje slijedi nakon sušenja materijala.

Općenita napomena kod mortova za fugiranje
Mortove za fugiranje je uvijek potrebno zamiješati u jednakoj konzistenciji uz dodatak vode po preporuci proizvođača. Različita konzistencija morta za fugiranje dovodi do značajnih razlika u nijansama.

Izvor: Baumit brošura CeramicSystem-Smjernice (PDF, 1.52 MB)

Nastavci:
1. Općenito o sustavu, planiranje i zahtjevi za izvedbu fasade s čvrstim oblogama
2. Izvedba fasade s čvrstim oblogama – priprema podloge, izolacijske ploče, pričvrščivanje
3. Polaganje keramičkih obloga i izrada fuga kod izvedbe fasade s čvrstim oblogama
4. Izrada dilatacijskih fuga kod izvedbe fasade s čvrstim oblogama

BAUMIT d.o.o.
BAUMIT d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupnost na području cijele Hrvatske.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi