Sustav za fasade Baumit CeramicSystem može se ugraditi na sve prikladne čvrste zidne konstrukcije, kako u novogradnji tako i u starogradnji uz jedinstven izgled koji je omogućen zbog njegove kreativne raznolikosti.

Općenito o sustavu, planiranje i zahtjevi za izvedbu fasade s čvrstim oblogama

Priprema podloge i polaganje izolacijskih ploča

Potrebno je držati se standardnih smjernica za ETICS uklj. izvedbu, do armirane podložne žbuke uklj. sve priključke s relevantnim Baumit toplinsko-izolacijskim priborom/dodacima (priključni profili za vrata i prozore, profili za podnožje, kutni profili itd.).

To se, između ostalog, odnosi na ispitivanje i pripremu podloge, poštivanje dimenzijskih tolerancija, uvjete skladištenja i obrade i polaganje izolacijskih ploča itd.

Minimalna površina lijepljenje izolacijskih ploča su sljedeća:
> 60% površine (MW-PT, EPS: rubno-točkasto lijepljenje)
≥ 80% površine (MW-L: punoplošno lijepljenje)

Pričvršćivanje i podložne žbuke

Pričvršćivanje sustava je u svakom slučaju potrebno te se uvijek radi tako da bude poravnato s površinom i neposredno nakon utiskivanja mrežice u podložnu žbuku (svježe u svježe) CeramicTex.

Kod starih građevina, gdje je podloga nepoznata, potrebno je prvo napraviti test izvlačenja pričvrsnice (dobivena vrijednost je između ostalog bitna radi određivanja potrebnog broja pričvrsnica), vrijednosti dobivene testiranjem obvezno protokolirati.

Pričvršćivanje izolacijskih ploča kroz mrežicu radi se kako slijedi:
Nanijeti Baumit ProContact pomoću zupčastog gletera (10mm). Grubo utisnuti mrežicu za armiranje CeramicTex te ugraditi pričvrsnice Baumit S kroz mrežicu (površinski). Nakon toga grubo izravnati armirajući sloj (tanjur pričvrsnice mora biti prekriven ljepilom).

Tanki sloj ljepila na suhoj površini nije dozvoljen. Pridržavati se vremena sušenja koje iznosi 1 dan/mm debljine nanosa, uz praćenje vremenskih uvjeta – prije daljnjih radova armirajući sloj mora biti potpuno suh.


a) Utiskivanje mrežice za armiranje Baumit CeramicTex; b) Pričvrćivanje pomoću Baumit S c) Izravnavanje armirajućeg sloja i prekrivanje pričvrsnica

Shema pričvršćivanja
S obzirom da se zbog armirajućeg sloja spojevi izolacijskih ploča više ne vide, nije moguće koristiti uobičajene sheme za pričvršćivanje EPS i MW ploča (T i W shema).

Naslanjajući se na Baumit prijedlog pričvršćivanja lijepljenjem/sidrenjem vrijedi sljedeći raster (izračun i kalkulacija zahtijevanog broja pričvrsnica – vidi nacionalne Smjernice za ugradnju TIS-a).


Nacrt 10: dim. Rastera: 40×40 cm = 6 lijep./sid./m2

Izvor: Baumit brošura CeramicSystem-Smjernice (PDF, 1.52 MB)

Nastavci:
1. Općenito o sustavu, planiranje i zahtjevi za izvedbu fasade s čvrstim oblogama
2. Izvedba fasade s čvrstim oblogama – priprema podloge, izolacijske ploče, pričvrščivanje
3. Polaganje keramičkih obloga i izrada fuga kod izvedbe fasade s čvrstim oblogama
4. Izrada dilatacijskih fuga kod izvedbe fasade s čvrstim oblogama

BAUMIT d.o.o.
BAUMIT d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupnost na području cijele Hrvatske.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi